Sayfa Yükleniyor...
Mazoşist bir kişide hangi belirtiler görülür? Tedavisi var mı? İşte hastalığa dair detaylar…
Önemli bir psikolojik rahatsızlık olan mazoşizm, kişilerin kendine zarar verdiği travmatik ve yıpratıcı bir hastalık. Yaşayan kişinin hayatının her alanını etkisi altına alan mazoşizm, mutlaka tedavi edilmelidir.
Psikolojik bir bozukluk olan mazoşizm, kişinin hem ruhsal hem de bedensel olarak kendisine acı çektirmesi ve çektirdiği bu acıdan bir çeşit haz duymasıdır. Mazoşizm tanısı koyulan bireylere, mazoşist adı verilir. Psikolojik açıdan yapılan profesyonel değerlendirmeler neticesinde; mazoşist olan kişinin aslında çektiği acıdan haz duymadığı, bilinçaltında bunu hak ettiğini düşündüğü saptandı. Ek olarak bu kişinin kendine acı çektirmezse, çok daha fazla acı verecek şeyler yaşayacağı yönünde yoğun bir kaygı duyduğu belirlendi. Mazoşizm tanısı koyulan her birey, aynı belirtileri göstermez. Kişiden kişiye göre kendine zarar verme biçimi farklılık gösterebilir.
Bir çeşit kişilik bozukluğu olan mazoşizm, pek çok belirtiye sahiptir. Kişiler, çocukluk döneminden kalma travmalar nedeniyle içsel çöküş yaşayabilir ve bu durum ilerleyen süreçlerde mazoşizm belirtilerinin açığa çıkmasına neden olabilir. En belirgin mazoşizm belirtileri şu şekildedir:
Terk edilme korkusu
Topluma karşı güven duymama
Mutluluğu değil, mutsuzluğu hak ettiklerine inanma
Devamlı hissedilen suçluluk
İşkence davranışlarına yatkınlık
Acı çekme hissinden haz duyma
Başarı elde etse dahi depresif duygular hissetme
Ruhsal ve bedensel acıya bağımlı olma
Hedeflerinden hızla vazgeçme ve sonrasında bunun mutsuzluğu yaşama
Mazoşizm nasıl tedavi edilir?
Mazoşizm tedavisi, söz konusu hastalığın hangi evresinde olunduğuna ve hastanın geçmiş travmalarının boyutuna göre değişiklik gösterir. Bu noktada hem tedavinin tipi hem de süresi son derece kişiseldir. Mazoşizm tedavisi için uygulanan 2 yöntem bulunur. Bunlar; psikoterapi ve ilaç tedavisi olarak kendini gösterir.
Psikoterapi yöntemi
Alanında uzman bir psikiyatrist eşliğinde sürdürülen seanslarda hasta ile konuşulur. Bu konuşmalar ile hastanın kendini anlatması ve geçmiş travmalarının bulunması hedeflenir. Seansların ne kadar süreceği, hastanın durumuna bağlıdır. Gerekli görülmesi durumunda hekim önereceği ilaçlara başlanabilir.
İlaç tedavisi
İlaç tedavisi; hastanın yalnızca konuşarak sorunlarını aşamayacağı noktada, süreci desteklemek için hekim tarafından başlanan bir tedavi türüdür. İlaç kullanım süresi doktor tarafından belirlenir.
Haber Merkezi