Sayfa Yükleniyor...
Metabolizmayı destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar hakkında bilgi veren Oral, tahıllı gıdalar, probiyotikler ve yeşil sebzelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Korona Pandemi sürecinde metabolizma ve bağışıklık sisteminin güçlü olması olası bir virüs sorununa karşı önem teşkil ediyor. Beslenme ve yaşam biçiminin metabolizmayı, bağışıklık sistemini desteklediği bilimsel makalerlerde belirtiliyor. Metabolizmanın güçlü olmasının temel şartı ise günlük makro elementler olan protein, yağ, karbonhidratları düzenli ve yeterli düzeyde tüketilmesinden geçiyor. Aynı zamanda vitamin ve minerallerin destekleyici olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Metabolizma ve bağışıklık sisteminin güçlü kalması için yapılması gerekenleri sıralayan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Onur Oral, “Doğal ve dengeli beslenme alışkanlığı ile ancak vücut etkin bir şekilde çalışabilir. Bu durumun gerçekleşmesi metabolizma ile doğru orantılıdır. Güçlü bir metabolik fonksiyon, bağışıklık sistemini destekler. Tüm besin ögelerinin dengeli ve yeterli alınması her türlü hastalık yapan etkenden bizleri korur” diye konuştu.
METABOLİZMAYI GÜÇLENDİREN GIDALAR
Sözlerini şu şekilde sürdüren Doç. Dr. Onur Oral: “Vitamin takviyeleri ile bazı dönemlerde bizi olumsuz etkileyen faktörlere karşı direnme şansımız olacaktır. Yaşlılık, bağışıklık sistemi ve metabolizmayı zayıflayan bir süreçtir. Bu dönemde beslenme ve yaşam tarzı iyi planlanmalıdır. Uyku dönemi oldukça önemlidir. Bu dönemde enfeksiyonlar ile savaşan biyokimsal maddeler üretilir. Aynı zamanda vücudun onarımını sağlayan melatonin bu süreçte üretilir. Az uyku ve uyku düzensizliği bu olumlu faktörlerin üretilmesine engel olacaktır.” Metabolizmayı güçlendiren gıda ürünlerini sıralayan Doç. Dr. Onur Oral, “Prebiyotikler bu konuda önemlidir. Prebiyotik gıda dediğimizde içerisinde yararlı bakteriler içeren gıdalar aklımıza gelmelidir. Bunların arasında kefir, yoğurt, lahana turşusu, ayran yer alır. Vücudu koruyan sebzeler; soğan, sarımsak, pırasa, enginardır. Turunçgiller ve yeşil sebzeler söylenebilir. Fasülye ve kepekli tahıllarında metabolik direnci artırdığı belirtilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede son dönemde çinko, selenyum,demir, folik asit gibi minerallerin çok sık kullanıldığını görüyoruz. Buna ilaveten A, B6, C ve D vitaminin içeren gıdalar eklenebilir. Bazı şifalı bitkilerin metabolizma için önemli olduğu söylenebilir. Bunların başında ekinezya gelmektedir. Ekinezyanın direnci artırdığı, gribal enfeksiyonlara karşı direnci artırdığı koruma etkisi olduğu söylenmektedir. Sarımsak, çoğu kişinin bildiği koruyucu gıdadır. Yine son dönemde gündemde olan yeşil çay eklenebilir. Bol su tüketilmesi önemlidir. Sigara tüketimin metabolizmayı zorlayacağını ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyeceğini bilmeliyiz. Bunun yanında alkol tüketimin de metabolik hasar vereceğini unutmamalıyız” diye konuştu.
Haber Merkezi