Meyve yiyerek kilo almak mümkün mü? İşte uzmanların uyardığı 6 meyve

Doğal görünümlü ama yüksek şekerli bu 6 meyve, porsiyon kontrolü yapılmazsa kilo aldırabilir. Hangi meyvelere dikkat etmelisiniz, öğrenin!

  • Oluşturulma Tarihi :
  • Güncelleme Tarihi :
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Meyve yiyerek kilo almak mümkün mü? İşte uzmanların uyardığı 6 meyve haberinin görseli

Sağlıklı beslenme denildiğinde akla ilk gelen doğal kaynaklar olan meyvelerin, masumiyetinin ardında saklı bir potansiyel tehlike yatıyor olabilir: Kontrolsüz kilo alımı. Çoğu zaman "doğal şeker" içerdiği için sınırsız tüketilebileceği düşünülen meyveler, yüksek kalori ve özellikle fruktoz yükü nedeniyle, uzmanlara göre dikkatli porsiyonlanmadığı takdirde diyetinize gölge düşürebilir.

"Meyve kilo mu aldırır" şeklindeki yaygın inanışın aksine, beslenme uzmanları, meyvelerin de vücuda giren toplam enerji (kalori) dengesinin bir parçası olduğunu vurguluyor. Sağlıklı bile olsa, vücudun ihtiyacından fazla alınan her enerji, nihayetinde yağ olarak depolanma eğilimindedir.

İşte bu sebeple, lezzetine ve faydalarına aldanarak ölçüyü kaçırdığımızda, tartıda beklemediğimiz sonuçlarla karşılaşmamıza neden olabilecek, "Gizli Şeker Deposu" olarak nitelendirilen bazı meyve çeşitlerini mercek altına aldık.

KONTROLSÜZ TÜKETİMDE KİLO ALDIRMA POTANSİYELİ EN YÜKSEK OLAN 6 MEYVE

Bu meyveler, içerdikleri vitamin, lif ve minerallerle değerli olsalar da, yüksek doğal şeker ve/veya yağ içerikleri nedeniyle porsiyon kontrolünün kritik önem taşıdığı besinlerdir:

1. MUZ: KARBONHİDRAT ŞAMPİYONU

Detay: Potasyum ve sindirim sağlığı için önemli lif içeriğiyle bilinir. Ancak, muz aynı zamanda en yüksek karbonhidrat ve kalori yoğunluğuna sahip meyvelerden biridir. Sıklıkla, özellikle büyük boylarının veya gün içinde birden fazla muz tüketiminin, toplam günlük kalori alımını ciddi oranda artırabileceği unutulmamalıdır. Aktif sporcular için hızlı bir enerji kaynağı iken, masa başı çalışanlar için ölçülü tüketilmelidir.

2. MANGO: EGZOTİK FRUKTOZ BOMBASI

Detay: Büyüleyici tropikal lezzetiyle gönülleri fetheden mango, ne yazık ki yüksek fruktoz içeriğiyle dikkat çeker. Yüksek miktarda tüketildiğinde, karaciğer tarafından metabolize edilen fruktozun fazlası, hızla yağa dönüştürülme riski taşır. Kan şekerini hızla yükseltme potansiyeli nedeniyle porsiyon miktarına özen gösterilmesi gerekir.

3. ÜZÜM: MİNİK ENERJİ TOPLARI VE KURU TEHLİKE

Detay: Antioksidanlar (özellikle resveratol) açısından zengin bir kaynak olsa da, taze üzüm bile yüksek şeker oranına sahiptir. Asıl tehlike ise kuru üzüm formunda gizlidir. Kurutma işlemi sırasında suyun büyük bir kısmı buharlaşır; bu da şekeri ve kaloriyi çok küçük bir hacimde yoğunlaştırır. Bir avuç kuru üzüm, bir porsiyon taze üzümden kat kat fazla kalori ve şeker içerir.

4. KİRAZ: TATLILIĞIN BEDELİ

Detay: Yaz aylarının gözdesi olan kiraz, yüksek doğal şeker içeriği nedeniyle tatlılığı ile öne çıkar. Küçük boyutları, farkında olmadan fazla tüketim eğilimini artırabilir. Bir kase kiraz, hızla yüksek bir enerji fazlasına dönüşebilir ve vücudun günlük kalori hedefini aşmasına neden olabilir.

5. ANANAS: FERAHLATICI AMA ŞEKERDEN ZENGİN

Detay: Bromelain enzimi sayesinde sindirime yardımcı olduğu bilinse de, ananas da yüksek fruktoz içeren tropikal meyvelerdendir. Özellikle büyük dilimler halinde veya öğün aralarında sıkça tüketilmesi, şeker alımını beklenmedik seviyelere çıkararak kilo artışına zemin hazırlayabilir.

6. HİNDİSTAN CEVİZİ: YAĞ VE KALORİNİN ZİRVESİ

Detay: Diğer meyvelerden farklı olarak, Hindistan cevizi, yüksek oranda doymuş yağ ve dolayısıyla kalori içerir. Taze meyve etinin yanı sıra, sütü, yağı ve rendesi de enerji yoğunluğu açısından oldukça zengindir. Sağlıklı yağlar barındırmasına rağmen, kilo yönetimi açısından en kısıtlı tüketilmesi gereken meyve çeşitlerinin başında gelir.

ANAHTAR KURAL: PORSİYON VE FARKINDALIK

Uzmanlar, meyvelerden vazgeçmek yerine, tüketim şeklimizi gözden geçirmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Bir meyveyi sağlıklı kılan, içindeki vitaminler kadar, tüketilen porsiyon miktarı ve zamanlamasıdır. Meyveler, ana öğünler yerine lif ve protein içeren kuruyemiş veya yoğurt gibi besinlerle dengelenmiş ara öğünlerde tercih edilmelidir. Aksi takdirde, en sağlıklı görünen besin bile, vücudumuzda istemediğimiz sonuçlara yol açabilir.

Unutmayın: Vücut için önemli olan "doğal" veya "endüstriyel" şeker ayrımı değil, alınan toplam kalori ve şeker yüküdür.

Kaynak : HABER MERKEZİ

Okumaya Devam Et

Aşağı kaydırmaya devam edebilir veya ilgi alanınıza göre seçim yapabilirsiniz.