Meyveyi önemseyin

Sağlıklı bir yaşam için meyvelerin önemini vurgulayan Uzm.Dr Oral, “Sağlıklı yaşam için beslenmeyi düşünürken, sebze ve meyveyi dışarıda kesinlikle bırakamayız” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2018 11:17
  • Güncelleme Tarihi : 10.07.2018 11:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Meyveyi önemseyin


ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Günümüzde sağlıklı beslenmenin önemi her geçen gün artıyor. Pek çoğumuzun fast food beslenme biçimini benimsediğini varsayarsak, bununla birlikte obezite tehdidi ile de karşı karşıyayız. Kişinin sağlıklı ve dengeli beslendiği sürece zinde kalabileceğini söyleyen Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, “Yeterli ve dengeli beslenmede protein, yağ, karbonhidrat dengesi ne kadar önemli ise vitamin ve mineraller de o derecede önemlidir. Vitamin ve mineraller insan vücudunda birçok sayıda önemli metabolik işlemin gerçekleştirilmesinde rol oynar. Vitamin ve minerallerin alınması konusunda başvurabileceğimiz en önemli kaynak yaz meyveleridir” dedi.
HEM SAĞLIKLI HEM BESLEYİCİ
Sağlıklı bir yaşam için beslenmenin vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkat çeken Uzm.Dr. Onur Oral, besin zincirinde meyvelerin önemine vurgu yaptı. Oral, “Kişi yeterli ve dengeli beslendiği zaman sağlıklı olur. Yeterli ve dengeli beslenmede protein, yağ, karbonhidrat dengesi ne kadar önemli ise vitamin ve mineraller de o derecede önemlidir. Vitamin ve mineraller insan vücudunda birçok sayıda önemli metabolik işlemin gerçekleştirilmesinde rol oynar. Vitamin ve minerallerin alınması konusunda başvurabileceğimiz en önemli kaynak yaz meyveleridir. Ülkemiz bu açıdan oldukça zengindir. Üretim kapasitesi yüksektir. Fiyatları uygundur. Hem sağlıklı hem besleyicidir. Sebze açısından da aynı durumu söyleyebiliriz. Yazın meyvelerin bol bulunması yazın beslenme adına bizim için iyi bir alternatif. Sadece tüketiminde faydalarını bilmek bu noktada önem arz ediyor” dedi.
VÜCUDA KATKILARI OLDUKÇA ÖNEMLİ
Meyvelerin faydalarına değinen Oral, “Çilekten bahsedersek, c vitamini adına önemli bir kaynak. Bununla birlikte yoğun olarak potasyum mineralini içeriğinde barındırıyor. Antioksidanlar var. Bu antioksidanlar hücrenin korunması için önemli. Aynı zamanda çileğin bağışıklık sistemini geliştirdiğini bilmeliyiz. Çileğin ayrıca deri açısından da ayrı bir önemi var. Kırışıklıkların olmadığı sağlıklı bir deri oluşumunda çilek katkı veriyor. B vitamini hamile kadınlarda çocuğun sağlıklı gelişmesini ve embriyoloji açısından organ taslaklarının sağlıklı olmasını sağlıyor. Bu bakımdan çilek tüketimini önerebilirim. Pazarda yoğunlukla bulabileceğimiz kavundan bahsedecek olursak, tadı ve kokusuyla cazip bir meyve. A ve C vitamini açısından da oldukça zengin. Göz sağlığında önem taşıyan beta karoten içeriğinde bulunduruyor. Son yapılan araştırmalarda stresi azalttığı ve ruhsal dinginliği sağladığı da saptanmıştır. Bunda içerdiği potasyumun yüksek değerlerde bulunması önem gösteriyor. Potasyum, kalp atımını normalleştirerek beyine oksijen dağıtılmasında katkı sağlıyor. Kişi kendini iyi hissediyor. Yazın tüketilmesi önemli bir gıda. Tabi kavundan bahsetmişken karpuzdan da bahsetmemek olmaz. Karpuz’un insan vücudunda bilinen ve bilinmeyen birçok etkisi var. Antioksidan diye adlandırılan maddeleri içeriğinde bulunduruyor. Dolaşım sisteminde etkili olan potasyuma sahip. Karoten, karbonhidratlar B6 ve C vitamini gibi pek çok vücuda katkı sağlayacak içeriği bünyesinde bulunduruyor. Lif içeriği açısından da tüketilmesi gereken bir meyve. Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda karpuzun kalp krizinin önlenmesi konusunda yardım sağladığı biliniyor. Hatta kanserin önlenmesinde bize yardımcı oluyor. Kirazdan söz edecek olursak; içeriğinde zengin melatonin bulunduruyor. Bu madde vücudun onarımını sağlayan hormonken uyku kalitesini de artırıyor. Kilo kontrolünde oldukça katkı sağlıyor” diye konuştu.
DÜŞÜK KALORİLİ
Sözlerini şu şekilde sürdüren Oral, “Şeftaliyi unutmamak lazım. Gerçekten mucize bir meyve. Anti aging ve detoksifikasyon konusunda oldukça önemli. Kilo kontrolünde faydası varken hücre yenilenmesinde katkı sunuyor. Nektarin de hemen aynı değerlere sahip. Aynı zamanda düşük kalorili. Erikten söz edersek, kemiklerin güçlenmesi ve gelişmesinde muazzam bir etkisi var. Hafıza yönünde katkıları da bulunuyor. Hafızayı sağlıklı kılıyor. Bizim ülkemizde çok sık olmasa da ahududu ve ananasın yaz meyveleri arasında büyük bir rolü var. Ananas, A ve C vitaminleri açısından oldukça önemli. Potasyum, kalsiyum ve fosforu da bünyesinde bulunduruyor. Ahududu böğürtlen ve benzeri meyveler kanser ve tümöral olayların önünde bir korunma teşkil ediyor. Türlü vitaminler ve lif açısından zengin olduğu için beslenme konusunda oldukça önemli. Antioksidan özelliği de yadsınamaz” ifadelerini kullandı.
METABOLİZMA İÇİN GEREKLİ
Meyvelerin bütün bu faydalarına rağmen ülkemizde yeterince tüketilmediğini söyleyen Oral, “Beslenme alışkanlığında yeterince tüketilmiyor. Meyve için sağlıklı beslenme konusunda yeterli bilinç oluşmamış ya da meyveyi öğün konusunda yeterince yer verilmemiş olabilir. Tüketilmiyor. Beslenme kültürümüze tam olarak aktarılamıyor. Bu son derece büyük bir problem. Yemek ve beslenmede aldığımız makro elementler olan protein, karbonhidrat, yağ bunlar eğer sağlık içerisinde metabolize olacaksa, vitamin ve minerallerin büyük bir önemi var. Vitamin ve minerallerin varlığında bu değerler kullanılabiliyor. Alınmadığında makro gruplar maalesef insan vücudunda yeterince kullanılmıyor. Depo olarak atılıyor. Bu durum obeziteyi tetikliyor. Ya da kullanılmadan atılıyor. Sağlıklı yaşam için beslenmeyi düşünürken, sebze ve meyveyi dışarı da kesinlikle bırakamayız. Vitamin ve mineraller ekmek ve su kadar gerekli ürünler” diye konuştu.

Haber Merkezi