Sayfa Yükleniyor...
Son zamanlarda en sık rastlanılan kadın hastalıklarının başında miyomlar gelir. Peki miyom nedir, belirtileri nelerdir? Miyom nasıl tedavi edilir? Sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde!
Miyomlar, rahmin kas tabakasını saran tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkar; 30-40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir. Sizler için miyomlar hakkında merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Miyom nedir, belirtileri nelerdir? Miyom nasıl tedavi edilir? Gibi soruların cevaplarını haberimizden öğrenebilirsiniz.
Miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir. Miyomlara genetik yatkınlıkta sebep olur. Miyomlar genellikle kadınların üreme dönemlerinde görülür. Miyomlar, menopozla birlikte hormon düzeyinin azalması sonucu miyomların boyutlarında ufalma gözlemlenebilir. Genel olarak hormonel durumlardan menopoz sonrası büyüyen miyomların habis (kötü huylu) dönüşüm açısından takibe alınması gerekebilir. Neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte miyomların 1000’de 1 ‘inde habisleşme (kanserleşme) olasılığı bulunabiliyor.
· Sıkı sık idrara çıkma gereği duyma
· Karnın alt bölgesinde ve kasık kısmında ağrı
· Cinsel birliktelik esnasında ağrı
· Uzun süre devam eden adet kanamaları
· Kansızlık
· Kabızlık
Bu belirtilere sahipseniz eğer mutlaka doktorunuza başvurmanızda fayda var. Miyomlar çoğunlukla yapılan jinekolojik muayenelerde tesadüfen tespit edilir. Miyomlar herhangi bir şikâyete neden olmuyorsa ve belli bir büyüklüğün altında ise, hiçbir tedavi girişiminde bulunulmadan gözlemlenir. Altı ayda bir yapılacak olan kontroller sizi miyomlardan kurtarabilir. Tespit edilen miyomun hızlı bir büyüme gösterip göstermediğinin takip edilmelidir ve erken tanı önemlidir.
MİYOM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Miyomların çoğu bir şikâyete yol açmadığı için bu miyomlar periyodik olarak takip edilir. Şikayetlere sebep veren miyomlar için ise bir takım tedavi yöntemleri vardır. Bu tedaviler cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. Ameliyat kararı hastanın yaşı, şikayetleri, miyom sayısı ve yerleşimi ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre verilir. Miyom ameliyatları iki türlü yapılabilir. İlk seçenek olarak miyomu çıkarma işlemi yapılır bu durum kadının ilerde çocuk isteyip istememesi durumuna bağlıdır. İkinci olarak ise rahmin tamamen alınmasıdır. Rahmin alındıktan sonra kadın bir daha çocuk sahibi olamayacaktır. Karar, şartlar göz önünde bulundurularak verilmelidir.
BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Menopoz kanaması kanser belirtisi mi?
HABER MERKEZİ