- Sağlık
- 05.11.2025 17:06
Obezite tedavisinde tatlandırıcılar umut verdi: Kilo vermeyi kolaylaştırabilir
Bilim insanları, obezite tedavisinde tatlandırıcı kullanımının kilo kaybını teşvik edebileceğini ve bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini ortaya koydu.
- Oluşturulma Tarihi :
- Güncelleme Tarihi :
- Kaynak : HABER MERKEZİ
Kilo verme döneminde pek çok kişi rafine şeker tüketimini azaltmak için yapay tatlandırıcılara yöneliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu konuda kesin bir sonuç ortaya koymakta çekimser kalıyor.
Yeni yayımlanan bir çalışma, tatlandırıcı kullanımının obez bireylerde yılda ortalama 1,5 kilo fazladan kilo kaybı sağlayabildiğini ortaya koydu. Ayrıca bu kullanımın bağırsak mikrobiyotasında olumlu değişimler yaratabileceği ve sindirilemeyen karbonhidratların fermentasyonu sayesinde zayıflamayı destekleyebileceği ifade edildi.
Bağırsak mikrobiyotasının; sindirimde rol oynayan bakteri, mantar ve virüs topluluğundan oluştuğu biliniyor. Hollanda’daki uzmanların yürüttüğü araştırmada tatlandırıcıların kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini artırdığı ve metan üreten bakteri türlerinin çoğalmasına neden olduğu tespit edildi. Bu yapısal değişimlerin, bazı karbonhidratların daha etkin parçalanmasını sağlayarak kilo kaybına katkı sunabildiği değerlendirmesi yapıldı.

İLK KEZ BİLİMSEL OLARAK ORTAYA KONDU
Nature Metabolism’de yayımlanan araştırmanın, fazla kilolu ve obez kişilerde tatlandırıcıların olumlu etkilerini ortaya koyan ilk bilimsel çalışma olduğu aktarıldı. Araştırmaya dahil edilen tüm katılımcıların şeker tüketimlerini yüzde 10’un altında tutan sağlıklı, düşük şeker içerikli bir beslenme programı uyguladıkları da özellikle belirtildi.
Geniş yankı uyandıran çalışmada, tatlandırıcı kullanımına bağlı bazı istenmeyen etkilerin de görüldüğü ifade edildi. Bunlar arasında karın ağrısı, dışkılama problemleri ve yoğun bağırsak gazı gibi şikâyetlerin raporlandığı kaydedildi.

Colorado Üniversitesi'ne bağlı bilim insanları, eritritol gibi "sıfır kalori" tatlandırıcıların, tüketildikten sadece birkaç saat sonra vücutta zarara yol açabileceğini belirtmişti. Profesör Christopher DeSouza, "güvenli" olarak adlandırılan tatlandırıcıların potansiyel sağlık risklerine dikkat çeken çalışmaların arttığını aktardı.
Kaynak : HABER MERKEZİ