Ölü yakma nedir? Ölü yakma hangi dine aittir?

Ölü yakma nedir? Ölü yakma hangi dine aittir? Ölü yakma işlemi nasıl yapılır?


  • Oluşturulma Tarihi : 19.11.2023 10:23
  • Güncelleme Tarihi : 19.11.2023 12:26
  • Kaynak : GURBET YAVUKLU
Ölü yakma nedir? Ölü yakma hangi dine aittir? haberinin görseli

Ölü yakma nedir? Ölü yakma işlemi hangi dine aittir ve nasıl yapılır? Ölü yakma işleminin adı nedir? Ölü yakma Türkiye’de neden uygulanmıyor?

Metin Uca’ın vasiyeti üzerine gündeme gelen ve tartışmalara yol açan Kremasyon işlemi (ölü yakma), belirli bir sıcaklıkta Krematoryum diye adlandırılan, fırınlarında ölünün bedenini yakılmasıdır. Günümüzde Hindular’ın hala uygulamakta olduğu bu işlemin tarihçesi milattan önceki dönemlere kadar dayanmaktadır.

Başlarda ruhu bedenden ayırarak, özgürleştirme mantığı ile yapılan Kremasyon, yıllar içinde evrilerek ölen kişinin küllerinin ailesine hatıra kalması için yapılmaya başladı.

TÜRKİYE’DE ÖLÜ YAKILABİLİR Mİ? 

Geçtiğimiz günlerde damar tıkanıklığı sebebiyle 62 yaşında hayatını kaybeden ünlü sunucu ve seslendirme sanatçısı Metin Uca’ın vasiyeti üzerine gündeme gelen Kremasyon(ölü yakma) işlemi, belirli bir sıcaklıkta Krematoryum diye adlandırılan, Kremosyon fırınlarında ölünün bedenini yakılmasıdır.

Bu işlem sonrasında ölünün küle dönüşen parçaları bir kavanozda aile fertlerine teslim edilmek üzere toplanır ya da denize dökülür. Her ne kadar bu inanışın temeli tarih öncesi dönemlerine kadar uzanıyor ve dünyanın bazı ülkelerinde hala uygulanıyor olsa da Türkiye için durum böyle değildir. Hatta Türkiye’de bir tane bile Krematoryum olmadığı için Uca’nın naaşının vasiyetinin aksine gömülerek defnedileceği belirtiliyor.

Türkiye’de hiç Krematoryum bulunmamasının en büyük nedeni ise tabi ki dini inanışlar. Çünkü semavi dinler olan Yahudilik, Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinlerde ölü yakılması uygun değil. Peki hala ölenleri kremasyon uygulayarak defneden topluluklar neye inanıyor?

Millattan önce özellikle ateşe yüklenen yücelik vasfının görüldüğü dönemdeki inanışlarda, ruhların yanarak kutsandığı ve küllerinin gökyüzüne yükselerek bir nevi özgürleştiği düşünülüyor.  Hatta günümüzde Hindistan’daki Hindular arasında hala çokça görülen Kremasyon uygulamasının yapılmasının sebebi olarak ölü bedenin ruhtan ayrılması gerektiği sunuluyor. Burada ise ölüler yakılıp külleri meşhur Ganj nehrine bırakıldığında ruhun ölü bedenden kurtulduğu dile getirilir.

Bazı dönemlerde ise Avrupa hatta Anadolu’da dahi uygulandığı bilinen Kremasyon işlemine yüklenen anlam yıllar içerisinde tabi ki değişiyor. Her ne kadar değişse ve yaygınlığını yitirse de hala bazı yerlerde görülüyor.

Yazarımız Kim ?

GURBET YAVUKLU