Özdemir: Havuz kenarları felce neden olabilir!

Medicana Sağlık Grubu’ndan Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, yazın artan havuz kazalarına dikkat çekerek özellikle omurga yaralanmalarına karşı uyardı. Özdemir, "Saniyelik bir kayma, ömür boyu sakatlığa yol açabilir" dedi.

  • Oluşturulma Tarihi : 22.07.2025 11:54
  • Güncelleme Tarihi : 22.07.2025 11:54
  • Kaynak : BÜLTEN
Özdemir: Havuz kenarları felce neden olabilir! haberinin görseli

Yazın hem serinlemek hem de tatil yapmak için havuza gidecek kişilerin dikkat etmesi gereken noktalardan birinin de havuz kenarlarındaki zeminler olduğuna dikkat çeken Medicana International İzmir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, yaz aylarında görülen omurga yaralanmalarının çoğunun havuz kenarlarında yaşandığını belirtti. Havuzda boğulmamak için alınan önlemlerin havuz dışında da düşmemek adına aynı titizlikle alınması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, “Omurilik yaralanmalarına karşı bilinçli olmak, güvende kalmak için çok önemli. Özellikle yaz aylarında acil servislere başvuran omurga yaralanmalarının önemli bir kısmı, havuz kenarında kayıp düşme sonucu oluşuyor. Bu tür kazalar her yaşta görülebilir ancak çocuklar ve yaşlılar için çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor” dedi.

Kalıcı felce neden olabilir

Basit bir kayıp düşmenin dahi ciddi sonuçlarının olabileceğine vurgu yapan Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, “Omurilik, vücudun hareket ve his komutlarını taşıyan ana sinir hattıdır. Düşme sırasında sırt üstü ya da boyun üstü sert bir darbe, omurların yer değiştirmesine veya kırılmasına yol açabilir. Bu da omuriliği sıkıştırarak kalıcı felce kadar gidebilecek ciddi hasarlara neden olabilir. Islak fayans gibi kaygan yüzeyler, düşme riskini normal zemine göre 3-4 kat artırır. Özellikle çocuklar oyun oynarken, yetişkinler ise terliksiz yürürken bu risk daha da büyür” mesajını verdi. 

Düşen kişiyi asla hareket ettirmeyin

Olası bir düşme sırasında omurganın hasar alıp almadığını anlamak için dikkat edilecek belirtileri açıklayan Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, “Kişinin omurgası hasar aldıysa özellikle kol ve bacaklarını hareket ettiremeyebilir. Uyuşma ve karıncalanma hissi yaşayabilir. Sırtında ve boynunda şiddetli bir ağrı hissedebilir. Bilinç kaybı ya da nefes almada güçlük görülebilir” diye konuştu. Ayrıca düşen kişiye müdahale edilirken dikkat edilmesi gereken noktalara da açıklık getiren Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, “Düşen kişiyi asla hareket ettirmeyin. Baş, boyun ve sırt bölgesinin sabit kalması çok önemlidir. Ambulans çağrılmalı ve sağlık ekipleri gelene kadar kişi yerinden oynatılmamalıdır. Omurilik zedelenmişse ve kişi yanlış şekilde kaldırılırsa, hafif bir hasar bile kalıcı felce dönüşebilir. Bu yüzden bilinçsiz taşıma ve pozisyon verme, tedavi edilebilir bir durumu bile ağırlaştırabilir” sözlerini kaydetti.

Kaymaz terlik kullanılmalı

Böylesi olumsuz bir sonuç karşısında yapılacak tedavilerin neler olduğuna da değinen Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, “Hafif yaralanmalarda istirahat ve fizik tedavi yeterli olabilir. Orta ve ağır hasarlarda ameliyat gerekebilir. Bazı durumlarda omurgaya platin veya vida yerleştirilir. Eğer omurilikte bası varsa, sinirler zedelenmişse ya da hasta hareket ve his kaybı yaşanıyorsa cerrahi müdahale zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Erken müdahale ile birçok hasta normal hayatına dönebilir. Ancak tam iyileşme, hasarın derecesine ve yaşa göre değişir. Ağır hasarlarda kalıcı felç riski de vardır” diye konuştu. Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, havuz kenarında alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Islak zeminleri hemen kurulayın. Havuz kenarında koşmayın. Kaymaz terlikler ve halılar kullanın. Özellikle çocuklar gözetimsiz bırakılmamalı. Yaşlılar kaymaz terlik ve baston kullanmalı. Görme sorunu olan bireyler için ortam yeterince aydınlatılmalı. Kaymaz bantlar, yüzey kaplamaları ve özel terlikler ciddi şekilde düşme riskini azaltır. Ucuz ve etkili bir önlemdir. Unutmayın; saniyelik bir kayma, ömür boyu sürecek bir sakatlığa dönüşebilir. Önlem alın, dikkatli olun.”