Ramazan’da sahura kalkın

Diyet Uzmanı Melisa Karataş, “Sahur, bütün günün besin ve enerji ihtiyacını karşılayacağı için çok önemli. Ayrıca oruç su ile açılmalı, iftara çorba ile başlanmalıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 09.05.2018 07:32
  • Güncelleme Tarihi : 09.05.2018 07:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ramazan’da sahura kalkın

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Melisa Karataş, “Günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğün yemek yenmeli ve mutlaka sahura kalkmaya özen gösterilmeli” dedi.

Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmenin şartlarından biri de sağlam bir sahur öğünüdür diyen Medical Park Ordu Hastanesi Dyt. Melisa Karataş, “Sahur, bütün günün besin ve enerji ihtiyacını karşılayacağı için çok önemlidir. Gün içerisinde daha uzun bir tokluk hissi için sahurda protein içeren yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi besinler tüketilmelidir. Sahuru kahvaltı şeklinde veya çorba, sebze yemekleri, bulgur pilavı gibi yiyecekler de tüketilebilir. Yemeklerle beraber fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişlerin tüketilmesi enerji açısından destekleyici olabilmektedir. İçecek olarak kafeinli içeceklerden uzak durulmalı bitki çayları, az şekerli kompostolar tercih edilmelidir” dedi.

Ramazan ayının en keyifli yanının kalabalık sofralarda yenen güzel yemekler olduğunu ifade eden Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melisa Karataş, “Uzun süreli açlık sonrası sofralarda hızlı ve kontrolsüz bir şekilde yemek yeme kilo almaya, ani tansiyon ve şeker yükselmelerine yol açabilmektedir. Ramazan’ı sağlıklı geçirebilmek için iftar sofralarında bulundurulması gereken olmazsa olmaz besin öğeleri arasında en önemlisi sudur. Oruç mutlaka su ile açılmalıdır. İçilen su da ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır” diye konuştu.

“KALSİYUMLU GIDALAR ALIN”

Kalsiyum içeren gıdaların hem daha rahat bir Ramazan geçirmenizi sağlar hem de kemik erimesini önlediğini dile getiren Dyt. Melisa Karataş, “Demir de kalsiyumda artı 2 değerli minerallidir. Bu nedenle bir arada tüketilmeleri, birbirinin emilimini engellemektedir. Aynı öğünde tüketilecekse de, birinin miktarını daha az tutarak bu engeli biraz olsun ortadan kaldırın. Kırmızı et tüketirken ayran içmek isterseniz, 1 su bardağında sınırlayınız. Demirden zengin beslenmek kansızlığı önlemektedir. Buna bağlı oluşacak halsizlik, yorgunluk, sabahları uyanamama, gibi sıkıntılarınızın, görülmemesi için bir önlem sayılabilir. Şeker hastaları, kalp ve tansiyon hastaları, kanser hastaları, mide-bağırsak ülseri olanlar, böbrek yetmezliği olan veya diyalize girmesi gereken bireyler oruç tutacaklar ise mutlaka doktor onayı istenmelidir” açıklamasında bulundu. İHA

Haber Merkezi