Serotonin (Mutluluk Hormonu) salgılayan yiyecekler nelerdir?

Son zamanlarda mutlu olma duygusuna ihtiyaç artmış durumda. Bu sebeple mutluluk hormonu olan serotonini de yüksek seviyelerde tutmak da fayda var. Serotonin, salgılayan yiyecekler nelerdir?


  • Oluşturulma Tarihi : 18.10.2023 01:30
  • Güncelleme Tarihi : 17.10.2023 08:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Serotonin (Mutluluk Hormonu) salgılayan yiyecekler nelerdir? haberinin görseli

5-hidroksitriptamin (5-HT) diğer bir ismiyle serotonin hormonu (mutluluk hormonu), insan vücudunda birçok işlevi bulunan kimyasal bir salgıdır. Mutluluğu sağlamada önemli rol oynadığı için halk arasında mutluluk hormonu ismiyle de bilinir. Sindirim sisteminde, kanda trombositlerde ve merkezi sinir sisteminde yer alan serotoninin, mutluluğu sağlamakla beraber başka işlevleri de bulunuyor. Bu haberimizde; “serotonin nedir”, “mutluluk hormonu nedir”, “serotonin ne işe yarar”, “serotonin salgılayan yiyecekler nelerdir” gibi serotoninle ilgili tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

SEROTONİN (MUTLULUK HORMONU) NEDİR?

İnsan vücudunda birçok görevde önemli rol oynayan sıklıkla “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotonin, beyinde ve bağırsaklarda bulunan bir kimyasal bileşiktir ve sinir hücreleri arasındaki iletişimi düzenler. Bu nedenle nörotransmitter olarak adlandırılır. İşlevi, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyallerini taşır. Duygudurum, uyku ve iştah gibi süreçleri düzenleyen serotonin seviyeleri, insanların genel psikolojik ve fizyolojik sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Serotonin düzeylerindeki dengesizlikler, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları ve diğer duygudurum bozuklukları gibi durumlarla ilişkilendirilebilir.

SEROTONİN SALGILAYAN YİYECEKLER NELERDİR?

Bazı yiyecekler serotonin seviyelerini artırabilir. Bunun nedeni ise, serotonin üretiminde kullanılan amino asit olan triptofan, magnezyum, B vitaminleri, omega-3’ün bazı yiyeceklerde bol miktarda bulunmasıdır. İşte, serotonin salgılayan yiyecekler…

Yulaf

Yulaf, triptofan gibi serotonin üretiminde kullanılan bir amino asit içerir.

Süt Ürünleri

Süt ürünleri, triptofan, kalsiyum, B6 vitamini ve D vitamini gibi besinler açısından zengindir. B6 vitamini, beyindeki serotonin üretiminde önemli bir rol oynar.

Fındık

Fındık, magnezyum, B6 vitamini ve E vitamini gibi besinler açısından zengindir. Bu besinler beyin fonksiyonları için önemlidir ve serotonin seviyelerini dolaylı olarak artırabilirler.

Balık

Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri, beyindeki sinir hücrelerinin işlevini iyileştirir ve beyindeki serotonin seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle haftada 2-3 gün balık tüketebilirsiniz.

Çikolata

Çikolata, triptofan içeren bir yiyecektir ve yüksek karbonhidrat, yağ ve şeker içeriği nedeniyle serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Beyindeki serotonin ve endorfin seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Muz

Muz, triptofan açısından orta düzeyde bir yiyecektir, ancak yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.

Tam Tahıllar

Tam tahıllar triptofan açısından zengin bir kaynak değildir, ancak yüksek lif, B vitamini ve magnezyum içeriği sayesinde serotonin seviyelerini arttırmada önemli rol oynayabilir.

SEROTONİN NE İŞE YARAR?

Serotonin vücutta çeşitli önemli işlevlere sahip olan bir nörotransmitterdir. İşte serotoninin işlevleri:

Mide ve Bağırsak Hareketlerini Düzenler: Vücutta yer alan serotonin, büyük kısmı bağırsaklarda üretilmektedir. Bağırsaklardaki serotonin, sindirim sürecini yönlendirir ve mide-bağırsak sistemi üzerindeki düzenleyici etkileriyle bilinir.

Uyku Düzenini Kontrol Eder: Serotonin, uyku düzenlemesinde de önemli bir rol oynar. Serotonin seviyeleri, uyku kalitesini etkileyebilir. Düşük serotonin seviyeleri uyku bozukluklarına neden olabilir.

Mide Bulantısı Sürecinin Başlamasında Etkilidir: Tüketilen besinlere bağlı olarak mide, bağırsak hareketlerine etki eder ve hastalık koşullarına karşı mide bulantısını başlatır.

İştahı ve Ağırlığı Kontrol Eder: Serotonin, iştah üzerinde de önemli bir rol oynar. Yeterli serotonin seviyeleri, doyum hissi yaratır ve aşırı yeme eğilimini azaltabilir.

Kanın Pıhtılaşmasını Sağlar: Kanda yer alan trombositler tarafından serotonin salındığında kan akışı yavaşlar ve pıhtı meydana gelir. Bu da yaraların hızla iyileşmesini sağlar ve vücuttaki hasarın önlenmesinde etkili olur.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Diyetlere dikkat! Kilo vermek her zaman iyi bir şey olmayabilir

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ