Suriyeli baba ve oğluna Türkiye’de tedavi

İdlib’de 15 Aralık’ta tüketilen tarihi geçmiş humus konservesi, ailenin felaketine yol açtı. Anne Maha Numra yaşamını yitirirken, oğlu Abdullah iyileşerek hastaneden çıktı. Bavanın ise tedavisi devam ediyor.

  • Oluşturulma Tarihi :
  • Güncelleme Tarihi :
  • Kaynak : AA
Suriyeli baba ve oğluna Türkiye’de tedavi haberinin görseli

Suriye’nin İdlib kentinde 15 Aralık’ta marketten aldıkları son kullanma tarihi bir yıl geçmiş humus konservesini tüketen Maha (37), Muhammed (48) ve oğulları Abdullah (18) Numra ailesi, gıda zehirlenmesi şüphesiyle ciddi şekilde rahatsızlandı. Olaydan yaklaşık 12 saat sonra evde hayatını kaybeden anne Maha’nın ölümüyle sarsılan aile, Suriyeli yetkililerin girişimiyle 16 Aralık’ta ambulansla Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirildi. İlk müdahalenin ardından Hatay’daki Reyhanlı Devlet Hastanesi’nden Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edilen baba ve oğul, yoğun bakımda tedavi altına alındı. Tedavi sürecinde durumu hızla iyileşen genç Abdullah taburcu edilirken, babası Muhammed’in kontrolleri devam ediyor ve hayati tehlikeyi atlattığı belirtiliyor.

ÇOCUK TABURCU OLDU

Acil Tıp Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Oğuz Tuğcan, hastaneye getirildiğinde Abdullah Numra’nın zehirlenmenin etkisiyle yutma güçlüğü yaşadığını, babasının ise entübe durumda olduğunu açıkladı. Tuğcan, “Çocuk hastamız ilk geldiğinde durum olarak biraz daha iyiydi. Ona antidot tedavisi uyguladık ve nöroloji yoğun bakımına yatırdık. Burada bir hafta boyunca tedavi gördü ve sağlık durumu iyileşince taburcu ettik. Babasının genel durumu ise iki gün önce iyileşmeye başladı, bilinci açıldı. Şu anda sıvı alabiliyor ancak hala bazı güçlükler yaşıyor. Bir süre daha damardan ve ağızdan tedavisi devam edecek. Katı besin almaya başladığında babayı da taburcu edeceğiz” dedi.

doktor

“BİRAZ DAHA GEÇ KALSALARDI…”

Tuğcan, konserve gıdaların üretim ve saklama koşulları sürecinin doğru yürütülmesinin önem taşıdığını vurgulayarak, son kullanma tarihi geçen konservelerin içerisinde toksin oluşumu olduğunu söyledi. Tuğcan, “Clostridium botulinum toksini kasları geçici olarak felç ediyor. Hastalarımız bir haftalık süreçte erken antidot tedavisinden fayda gördüler. Biraz daha geç kalsalardı solunum yetmezliği daha uzun sürebilirdi” açıklamalarında bulundu.

KONSERVE ZEHİRLENMESİNDEKİ BELİRTİLER

Tuğcan, konserve zehirlenmelerinde genellikle yutma güçlüğü, çift görme, göz kapağı düşüklüğü ve nefes darlığı gibi belirtilerin ortaya çıktığını söyledi. Konservelerin nemli ve sıcak ortamlarda kolayca bozulabileceğine dikkat çeken Tuğcan, “Konservelerin normalde negatif basınca sahip olması ve kapağın hafifçe içe doğru çökmesi gerekir. Ancak kapakta dışa doğru bir şişlik oluşmuşsa, bu içeride pozitif basınç ve bakteriyel çoğalma ile toksin üretildiğinin işaretidir. Böyle durumlarda çok küçük miktarlarda tüketmek bile hayati tehlike yaratabilir” ifadelerini kullandı.

“HATA BEDELİNİ ANNEMLE ÖDEDİK”

Abdullah Numra, konservenin son kullanma tarihinin bir yıl geçmiş olduğunu fark ettiklerini anlattı. Abdullah Numra, “Babam tarihi geçmiş iki humus konservesi aldı. Bir lokma yedik ve zehirlendik. Annem gece fenalaştı ve kusmaya başladı. Sabah annemi kaybettik. Şükürler olsun ki doktorlar sayesinde ben iyileştim, babam da tedavi görüyor. Hata yaptık ve bunun bedelini annem hayatıyla ödedi” dedi. Baba Muhammed Numra, Türkiye’nin sağladığı yardımlar sayesinde tedaviye ulaşabildiklerini belirtti. Doktor ve hemşirelere teşekkür eden Numra, yaşadıkları acı deneyimin kendilerine büyük bir ders olduğunu vurgulayarak, bundan sonra çok daha tedbirli olacaklarını söyledi.

Kaynak : AA

Okumaya Devam Et

Aşağı kaydırmaya devam edebilir veya ilgi alanınıza göre seçim yapabilirsiniz.