- Sağlık
- 18.12.2025 15:14
Uzm. Dr. Dağıstan Ayan’dan market peynirleri uyarısı: Çocuklardan uzak tutun
Uzman Dr. Dağıstan Ayan, tost peyniri, eritme peynir ve cheddar gibi işlenmiş market peynirlerinin sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirterek, özellikle çocuklardan uzak tutulmasını önerdi.
- Oluşturulma Tarihi :
- Güncelleme Tarihi :
- Kaynak : YAREN ELMAS GÜZELKAN
Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında çalışmalar yürüten Uzman Dr. Dağıstan Ayan, özellikle marketlerde satılan bazı peynir çeşitlerine karşı uyarıda bulundu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Ayan, tost peyniri, krem peynir, eritme peynir ve cheddar gibi işlenmiş ürünlerin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını söyledi. Dr. Ayan, “Tost peyniri kaşar peyniri değildir. Tost peynirinin nasıl yapıldığını bilseniz zaten yemezsiniz. Hatta arttırıyorum; gidin pil kemirin, daha uzun yaşarsınız. O derece tehlikeli bu peynir. Çocuklardan uzak tutun lütfen” ifadelerini kullandı.
Eritme peynirler hakkında da uyarıda bulunan Ayan, bu ürünlerin genellikle son tüketim tarihi geçmiş veya iade edilmiş peynirlerin eritilmesi ve ısıl işlemden geçirilmesiyle üretildiğini belirtti. “Kaşarla alakası yok bu peynirlerin. Üstelik kanser yapıcı bir toksin olan aflatoksin ve zararlı mikroorganizmalar açısından yüksek riskli” dedi.
YÜKSEK RİSKLİ
Uzm. Dr. Dağıstan Ayan’ın sosyal medya paylaşımında yer alan ifadeler şöyle: “Şu meşhur 3 harfli market zincirleri zehir satmaya devam ediyor. Buralarda satılan peynirlerden, özellikle tost peyniri, krem peynir, eritme peynirler, cheddar gibi peynirlerden uzak durun lütfen. Bunun yerine taze kaşar, tulum, gravyer, otlu köy peynirlerini tercih edebilirsiniz… Tost peyniri kaşar peynir değildir. Tost peynirinin nasıl yapıldığını bilseniz zaten yemezsiniz. Hatta arttırıyorum; gidin pil kemirin daha uzun yaşarsınız. O derece tehlikeli bu peynir. Çocuklardan uzak tutun lütfen… Eritme peynirler genelde son tüketim tarihi geçmiş, raflarda tozlanan, iade peynirlerin tekrardan eritilmesi, ısıl işlem görmesiyle yapılıyor. Kaşarla alakası yok bu peynirlerin. Üstelik kanser yapıcı bir toksin olan aflatoksin ve zararlı mikroorganizmalar açısından yüksek riskli.”
Kaynak : YAREN ELMAS GÜZELKAN