Sayfa Yükleniyor...
Van'da bir halk sağlığı sorunu haline gelen hipertansyon hakkında sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan Dr. Sarıkaya yöreye özgü gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti
Van ve çevre illerde artan hiperstonsiyan vakalarına karşı uyarılarda bulunan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, bölge halkının beslenme alışkanlığını değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Bazı gıdaların hiperstansiyonu tetiklediğini belirten Dr. Sarıkaya otlu peynir ve tuzlu balığı işaret etti. Bölgede sevilen yöresel ürünlerden olan otlu peynirin tuz oranının yüksek olduğu belirten Sarıkaya üretim aşamasında tuz oranının standardize edilmesi gerektiğini tuz oranını düşürmek için peyniri tüketmeden önce suda bekletmenin etkili bir çözüm olabileceğini dile getirdi.
Bölgede tansiyon yüksekliğinin çok yaygın olduğunu belirten Sarıkaya Aşırı tuzlu tüketim alışkanlığının yanında ilaç uyumunun kötü olmasının tansiyon hastalarının kan basıncının genelde yüksek seyrettiğini ifade etti. Yüksek tansiyonun kalpte büyüme, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizini riskini artırdığını belirten Sarıkaya, “Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım. Otlu peynir üretilirken tuz oranı için standartizasyon sağlanmalı; tüketilirken de tuz oranını düşürmek için öncesinde suda bekletebiliriz” diye konuştu.
Van balığını taze tüketin
Tuzlu balık tüketiminin tansiyon için tehlikeli olduğunu belirten Sarıkaya, “Van balığı öncelikle taze tüketilmeli ya da son dönemin en önemli kazanımlardan biri olarak raflarda yerini alan inci kefali konservesi tüketilebilir. Yemek pişirilirken yemeğe tuz katımı çok sınırlandırılmalıdır; bu durum restoranlar için de geçerlidir. Masadan tuzluğu kaldırmalıyız. Günlük tuz ihtiyacımız bir çay kaşığı kadar; bunu da zaten tükettiğimiz besinlerle beraber alıyoruz. Fazlası zarar hem de geri dönüşü olmayan ölümcül zararlar.” dedi
Arun Acumsal