Yağlı yemek kalp sağlığını bozuyor 

Prof.Dr. Aziz Karadede, Türk toplumunun yağlı yemekleri sevdiğini ve kuyruk yağı kullandığını, kebap düşkünlüğünün de kolesterolü yükselttiğini belirterek, bunun kalp sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu söyledi 


  • Oluşturulma Tarihi : 12.10.2019 09:59
  • Güncelleme Tarihi : 12.10.2019 09:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yağlı yemek kalp sağlığını bozuyor 

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Aziz Karadede, kalp damar hastalıklarının nedenleri konusunda açıklamalar yaparak, uyarılarda bulundu. Kalp damar hastalıklarının, dünyada en çok ölüme sebep olan hastalıkların başında geldiğine dikkat çeken Prof.Dr. Karadede, Türk insanının yeme alışkanlıkları nedeniyle kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha yüksek olduğunu söyledi. Prof.Dr. Karadede, Türk insanının yeme alışkanlıklarının kalp sağlığını bozduğunu belirterek, “Biz Türk toplumu olarak genellikle yağlı yemekleri seviyoruz. Yemeklerimizde özellikle kuyruk yağı gibi katı yağları da sık kullanıyoruz. Kebap kültürüne düşkün olmamız nedeniyle kolesterolümüz de yükseliyor. Buna stres ve sigara alışkanlığı da eklenince kalp ve damar hastalıkları riskimiz artıyor” dedi. Türk toplumunun genellikle yağlı yemekleri sevdiğinin altını çizen Karadede, bunun da kalp sağlığı açısından risk oluşturduğunu kaydederek, “Yemeklerimizde özellikle kuyruk yağı gibi katı yağlar kullanılıyor. Kebaba düşkün olduğumuz için kolesterolümüz de yükseliyor. Bu da kalp ve damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturuyor. Türkiye’de kadınların ciddi bir kısmında kilo oranı yüksek. Bu, hareketsizlikten kaynaklanıyor. Bu kilo zamanla diyabete sebep olabiliyor. Diyabet de birebir kalp rahatsızlığını tetikliyor. En azından haftada 3-4 gün yürüyüş yapılması ve sağlıklı beslenilmesi gerekir” dedi. Sigaranın ise kalp rahatsızlıkları içerisinden en büyük etkenlerden biri olduğunu kaydeden Karadede, “Sigaranın içerisinde bulunan toksik maddeler direk damarın üstündeki koruyucu tabakayı tahrip ediyor. Tahrip olduktan sonra damarın altı zarar görmeye başlıyor ve kolesterol damarın içine girmeye başlıyor. Kalp damar hastalıklarının günümüzde artmasının bir başka sebebi ise stres ve gerginliğe sürekli maruz kalınması. Özellikle sürekli strese maruz kalan pek çok kişi kalp krizi geçiriyor” ifadelerini kullandı. İHA
 

Haber Merkezi