Sayfa Yükleniyor...
Prof.Dr. Süleyman Kaynak, TUS’tan yüksek not alan doktorların şiddet ve itibarsızlaştırma politikası gibi çeşitli sebeplerle cerrahi branşları tercih etmediğini, öyle ki Türkiye’de yakında cerrah bulunamayacağını belirtti
AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER
Tıp fakültesi mezunlarının uzmanlaşacakları branşı belirlemek için girdikleri Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonrasında cerrahi branş seçenlerin sayısının her geçen yıl git gide azaldığı belirtildi. Buna göre sınavdan yüksek puan alanların dahi en çok tercih ettiği ilk 10 branştan sadece 3’ü cerrahi branşken, en az tercih edilen 10 branşın 7’sinde cerrahi branşlar yer aldığı belirlendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulanan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, özellikle beyin cerrahisi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi, ortopedi ve kadın doğum gibi büyük önem taşıyan branşlarda çok yakında deneyimli cerrah bulmak konusunda sorun yaşanacağının altını çizerek “TUS’tan yüksek puan alanlar cerrahi branşları tercih etmiyor. 2023 Eylül ayında yapılan sınava baktığımızda en çok tercih edilen ilk 5 dal deri ve zührevi hastalıklar, plastik cerrahi, nükleer tıp, göz hastalıkları ve tıbbı genetik olarak ortaya çıktı. En çok tercih edilen dallarda ilk 15’de sadece 3 cerrahi branş var. Onlarda plastik cerrahi, göz hastalıkları ve kulak burun boğaz. Son tercih edilen 10 branşın ise 7 tanesi cerrahi branş. Niye böyle oluyor derseniz; başta Sağlıkta Dönüşüm Programı, hekimlerin tercihini çok deriden etkiledi. Çünkü bu programla hekimler 5 dakikada bir hasta bakan adeta bant işçisi haline getirildi” ifadelerini kullandı.
TUS’tan yüksek puan alan hekimlerin birçoğunun cerrahi branşları seçmediğine dikkat çeken Süleyman Kaynak, cerrahlığın itibar için yapıldığını Türkiye’de ise doktorların iktidar tarafından bilinçli olarak itibarsızlaştırıldığını iddia etti. Bu şartlarda doktorların mesleklerini gerektiği gibi icra edemeyeceklerini söyleyen Kaynak, “TUS’tan yüksek puan alanlar cerrahi branşları tercih etmiyor. 2023 Eylül ayında yapılan sınava baktığımızda en çok tercih edilen ilk 5 dal, deri ve zührevi hastalıklar, plastik cerrahi, nükleer tıp, göz hastalıkları ve tıbbı genetik olarak ortaya çıktı. En çok tercih edilen dallarda ilk 15’de sadece 3 cerrahi branş var. Onlarda plastik cerrahi, göz hastalıkları ve kulak burun boğaz. Son tercih edilen 10 branşın ise 7 tanesi cerrahi branş. Niye böyle oluyor derseniz; başta Sağlıkta Dönüşüm Programı, hekimlerin tercihini çok deriden etkiledi. Çünkü bu programla hekimler 5 dakikada bir hasta bakan adeta bant işçisi haline getirildi. Cerrahlık itibar için yapılan bir meslektir. Bu branşları seçenler prestij için seçerdi. Türkiye’de doktorlar iktidar tarafından bilinçli olarak itibarsızlaştırıldı. Dolayısıyla itibar ortadan kalkınca büyük branşlar artık seçilmiyor” şeklinde konuştu.
Doktorlara karşı gösterilen nefret ve şiddet olayları sonrasında, hekimlerin cerrahlığı seçmesinin pek de mümkün olamayacağını dile getiren Kaynak, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ortaya çıkardığı bir diğer şey hastaneleri işletme haline getirmesi. Bu da pek çok kamu hastanesini ideal hizmet vermekte yoksun hale gelmesine sebebiyet verdi. Hastanelerin donanım ve imkân yetersizliği içerisinde olmasına neden oldu. Oysa ki beyin cerrahisi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi, ortopedi ve kadın doğum gibi bu tür büyük cerrahi branşlar teknolojiye dayanan ve sürekli teknolojik destek gerektiren, hastanelerin çok ciddi yatırım yapması gereken dallardır. Ancak bunlar artık yapılmıyor. Üniversite hastaneleri başta olmak kamu hastanelerine de bu yatırım artık yapılmıyor. Dolayısıyla burada hekimler mesleklerini icra etmekte son derece büyük zorluklar çekiyor. Bu saydıklarım Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir sonucudur. Ayrıca birçok hekim uğradığı ve şahit olduğu şiddet olaylarından sonra çok daha az insanla muhatap olacakları branşlar seçerek, kendini bir nevi korumaya alıyor. Çünkü her seferinde görüyoruz ki bir ameliyatta hasta hayatını kaybettiğinde hasta yakınları doktoru sorumlu tutuyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için risksiz branşları tercih etmek zorunda bırakılıyor” diye konuştu.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye Avrupa’da son sırada… Kişi başına kaç doktor düşüyor?
Haber Merkezi