- Sağlık
- 01.07.2025 12:35
Yapılan yeni araştırmalar, uzun süredir kalp dostu olarak bilinen omega-3 yağlarının, iltihaplanmayı tetikleyerek kronik hastalık riskini artırabileceğini öne sürdü. Sağlıklı diye tükettiğimiz omega-3 aslında zararlı mı?
DailyMail’in aktardığına göre, Avustralya’da gerçekleştirilen yeni bir bilimsel araştırma, yıllardır sağlıklı yağ kaynakları olarak önerilen yağlı balık, kuruyemiş ve avokado gibi gıdalarla ilgili ezberleri bozabilecek sonuçlar ortaya koydu.
Queensland Üniversitesi’nden moleküler bilim uzmanı Prof. Daisy Crick’in öncülüğünde yürütülen çalışmada, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanılan omega-3 yağ asitlerinin bazı olumsuz etkileri de olabileceği belirtildi.
Araştırma bulgularına göre, omega-3 yağları vücutta iltihaplanmayı tetikleyebilir ve bu durum obezite, tip 2 diyabet ve kalp krizi riskini artırabilir. Daha önce kalp sağlığına faydalı olduğu düşünülen omega-6 yağlarının bitkisel yağlarda yoğun bulunduğu bilinirken, bu yeni çalışmada omega-3’ün de GlycA adlı inflamasyon belirtecini yükselttiği tespit edildi.
Chicago’daki RUSH Sağlıklı Yaşlanma Enstitüsü’nden Profesör Thomas Holland, Medical News Today'e yapmış olduğu açıklamada sonuçlar hakkında “beklenmedik” yorumu yaptı. “Çoğu insan omega-3'lerin bağışıklık sistemini sakinleştirdiğini düşünür. Ancak bu çalışmada, daha yüksek omega-3 seviyeleri daha fazla iltihapla ilişkilendirildi” açıklamasında bulundu.
Profesör Crick, sonuçların omega-3’ün iltihap önleyici ve omega-6’nın iltihap destekleyici olduğu yönündeki basit yaklaşımın sorgulanmasına neden olduğunu aktardı. “Sadece omega-3 alımını artırmak, iltihabı azaltmak ya da kalp hastalıklarına karşı korumak için yeterli olmayabilir. Daha sağlıklı sonuçlar için bu yağlar arasındaki dengeye odaklanmak gerekiyor,” diye konuştu.
Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi’nde yayımlanan çalışma, yağ asitlerinin uzun vadeli sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak adına daha fazla araştırma yapılması gerektiğini öne çıkardı.
Bunun yanı sıra ayçiçeği, soya ve kolza gibi tohumlardan elde edilen yağlar da araştırmanın odak noktası oldu. Uzun zamandır kalp dostu seçenekler arasında yer alan bu yağların, obezite, kalp rahatsızlıkları, diyabet ve bağışıklık sistemi hastalıklarıyla bağlantılı olabileceği ifade ediliyor.
Profesör Holland, “İngiltere'de yaklaşık 6,3 milyon kişi yüksek kolesterolle yaşıyor. Bu durum, tedavi edilmezse kalp krizi ve felç riskini ciddi oranda artırabilir. Tohum yağlarının bu tablonun bir parçası olabileceğini göz ardı etmemeliyiz” açıklamasında bulundu.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) aktardığı verilere bakıldığında, 75 yaş altı kişilerde kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm oranları 1960’lardan itibaren düşüş gösterse de, obezite ve yüksek tansiyon gibi risk faktörlerindeki artış, kalp krizi ve inme vakalarında yeniden yükselişe işaret ediyor.
Uzmanlar, özellikle gençler arasında artan kalp hastalığı vakalarının sadece yaşam tarzı faktörlerine bağlı kalmadığını, aynı zamanda beslenme alışkanlıklarındaki yaygın yanlış inançların da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.