Sayfa Yükleniyor...
Yılbaşı yaklaştı… Peki, o müthiş gecede nasıl beslenmeliyiz? Uzman Diyetisyen İrem Tuğçe Korkut, hem tavsiyelerde hem de uyarılarda bulundu
Yılbaşı gecesi gerek evde gerek dışarıda, nerede kutlanırsa kutlansın ‘bir gece istenildiği kadar yemek yemenin sorun yaratmayacağı’ düşünülür. Oysa bu hiç de doğru bir kanı değil! Peki, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak adına yılbaşı yemeği gecesi nasıl bir sofra hazırlamalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Yılbaşı sonrasında vücudumuzu dengelemek için nasıl beslenmeliyiz?
Görüşlerine yer verdiğimiz Uzman Diyetisyen İrem Tuğçe Korkut, “Bu gecede, yılbaşında çok ağır bir yemek tercih edip, kendinizi sabahtan aç bırakıp, böylelikle dengeleyebileceğimizi düşünmek, kendimize yaptığımız en büyük kötülük olacaktır. Bunun yerine sağlıklı ipuçları ile kendinize önceden önlem alabilirsiniz” mesajını verdi.
KENDİMİZİ AÇ BIRAKMAYIP…
“Öncelikle yılbaşı gününe uyandığımızda güne kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz” diyen Korkut, “Örneğin, kahvaltıda, yumurta, lor peyniri, 1-2 dilim siyez ekmeği, bol yeşillik ve zeytin yiyerek güne başlangıç yapabilirsiniz. Öğlen yemeğinde ise, bir kase çorba ile başlangıç yapıp, zeytinyağlı bir sebze yemeğinin yanında 1 kase ev yapımı yoğurt tüketebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, yılbaşı yemeğine kadar uzun sürede kendimizi aç bırakmayıp, öğün atlamadan tüketerek, metabolizmamızı canlı tutmalıyız ve kan şekerimizi düzenlemeliyiz. Özellikle hipoglisemi veya şeker hastalığı olan kişiler, öğlen yemeği ile yılbaşı yemeği arasına bir ara öğün eklemelidir. Ara öğünde 1 adet elma ya da 1 mandalina ile 2 cevizi bir ara öğün yerine tercih edebilirler” ifadelerini kullandı.
YILBAŞI YEMEĞİNDE DENGELİ BİR ÖĞÜN NASIL OLMALI?
Ve geldik yılbaşı yemeğine… Yılbaşı yemeği gecesi nasıl bir sofra hazırlamalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Önemli tavsiyeler veren Korkut, şunları ekledi: “Yılbaşı yemeğinde dengeli bir öğün olması için 4 temel besin grubu (et-süt-tahıl-sebze/meyve) bulunmasına dikkat etmeliyiz. Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden daha uzun süreceği için yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeliyiz. En geç 20.00’de sofraya oturmalıyız. Yılbaşı sofrasında mevsim sebzelerinden hazırlanmış bol yeşillikli bir salata kesinlikle bulunmalıdır. Hatta salatanın üzerine nohut gibi baklagil ya da peynir eklemek daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Etleri kızartmak yerine yağ ilave etmeden ızgara-fırın-haşlama yöntemi kullanılmalıdır. Yılbaşı gecesinde protein kaynaklarından balık tercihi ise daha hafif, sindirimi kolay olacaktır.”
Sofrada pilav veya makarna yerine baklagil piyazları ya da yoğurtlu mezelerin daha doğru bir tercih olacağını kaydeden Korkut, “Yüksek yağlı yiyecekler (cips, çikolata, hazır tatlı vb.) yerine, kuruyemiş ve kuru meyvelere sofrada yer verilebilir. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tüketilebilir. Tatlıyı ana yemekten yarım saat sonra tüketebilirsiniz” dedi.
YEMEKLERLE BİRLİKTE GELEN SAĞLIK, MUTLULUK…
“Yılbaşı sonrasında vücudumu dengelemek için nasıl beslenmeliyiz?” sorusunu da yanıtlayan Korkut, “Yılbaşı sonrasında kahvaltıyı biraz geç yapabilirsiniz. Geç bir kahvaltı, arada hafif bir ara öğün(meyve gibi), ardından erken saatte yiyeceğiniz bir akşam yemeği ile günü kapatabilirsiniz. Örneğin, kahvaltıda siyez ekmeğine bir tost, yanına 1 su bardağı ayran ya da kefir tüketebilirsiniz. Ara öğünde ise 1 adet mandalina, yanında biraz çiğ kuruyemiş tercih edebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise, başlangıç olarak bir sebze çorbası, yanında bol yeşillikli bir salata ve 1 dilim çok tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz” bilgisini paylaştı.
Korkut son olarak ise “Yılbaşı sonrasında vücuttan toksinleri atmak için bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca midenizi rahatlatmak için rezene, nane ve zencefil çayı; bedeninizi dinlendirmek için ise melisa ve papatya gibi bitki çayları tüketmenizi öneririm. Yeni yılda yemeklerle birlikte gelen sağlık, mutluluk ve huzurlu ziyafet sofralarınız olsun. Yeni yılınız kutlu olsun!” mesajını verdi.
Haber Merkezi