‘Logo’ tartışmaları Konak’a sıçradı! Mutlu: Onları için üzülüyorum aslında

CHP Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, proje lansmanında ‘logo’ tartışmaları üzerinden AK Partili rakibi Ceyda Bölünmez Çankırı’yı eleştirdi.


  • Oluşturulma Tarihi : 01.03.2024 12:01
  • Güncelleme Tarihi : 01.03.2024 09:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Logo’ tartışmaları Konak’a sıçradı! Mutlu: Onları için üzülüyorum aslında

Yerel seçimler için son bir ayın içine girilirken belediye başkan adaylarının projeleri birer birer vitrine çıkıyor. Bugün CHP Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, proje lasmanını gerçekleştirdi.

Lansmanda CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da Mutlu’ya eşlik etti.

A’dan Z’ye projelerini açıklayan Mutlu, yoksullukla mücadele, kentsel dönüşüm ve çevre konularının üzerine eğilirken doğalgaz sözü de verdi.

Mutlu ayrıca, ‘logo’ üzerinden isim vermeden AK Partili rakibi Ceyda Bölünmez Çankırı’yı da eleştirdi.

BAMBAŞKA BİR BELEDİYECİLİĞE BAŞLIYORUZ

Görev süresi boyunca katılımcı ve ölçme değerlendirmelerin olduğu bir belediyecilik anlayışı yürüteceklerini belirterek konuşmasına başlayan Mutlu, “Biz bu dönem proje değil hizmet belediyeciliği yapacağız. Seçildiğimizde 5 yıl boyunca kentlerimizi sosyal-demokrat, toplum belediyeciliğiyle buluşturacağız. Bugün benim için aynı zamanda 2028’de iktidara yürümeyeceğimiz yolun ilk günü. Nasıl bir Konak dersek… Genel Merkezi’mizin vizyonuna sadık kalacağız. Öncellikle ölçme ve değerlendirme olacak. Ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Değerlendirmeyi zamanında yapmadığınızda memnuniyet anketlerinde hayal kırıklığı yaşarsınız. Bundan sonra bambaşka bir belediyecilikle sizlere sorduğumuz 5 yıla başlıyoruz” dedi.

KONAK’I DİRENÇLİ HALE GETİRMEK İÇİN YOLA ÇIKIYORUZ

Dirençli kent vurgusu yapan Mutlu, “Dirençli ve güvenli kent belediyeciliği yapacağız. Konak dirençli değil, kırılgan bir kent. Çünkü yapı stoku eski. Ayrıca eski yapı stokunun yanı sıra planlama ilkelerine dair bir hizmet almadan üretilmiş bir yapı stoku var. Dolayısıyla bu bölgelerin dönüşümü önceliğimiz. Kırılgan Konak dedik. Küresel ısınma var. Su taşkınları yaşanıyor. Sahil şeridimiz buna hazır değil. Bu durumlara hazır hale getireceğiz. Tüm afetlere karşı Konak’ı dirençli hale getirmek için yola çıkıyoruz” diye konuştu.

KEMERALTI’NI YAŞAYAN BİR YER YAPACAĞIZ

Konak’ın tarihi ve kültürel zenginliklerine dikkat çeken Mutlu, ‘kültürel kalkınma’ vurgusu yaparak, “Bizim Konak’ta çok güçlü yanlarımız var. Bunlardan biri kültürel mirasımız. Kemeraltı var. Kadifekale ve Agora da Konak’ta. Tüm bu zenginliklerimizi ön plana çıkaracağımız hem ulusal hem de uluslararası platforma tanınacağımız bir 5 yıl olacak. Daha hızlı restorasyon çalışmaları olacak. Daha farklı fonksiyonlar olacak. İlk olarak Kemeraltı’ndan başlayacağız. İlk kreşimizi ilk emekli lokalimizi burada açacağız. Bunları yapmazsak, Kemeraltı'nı 7/24 yaşayan bir yer yapamayız. Tabii Kemeraltı çok büyük bir lokasyon. Onları etaplara ayıracağız. İlk olarak 1. etaptan başlayacağız. Daha coşkulu ve yaşayan bir Kemeraltı hedefliyoruz. Kemeraltı’nı sadece alışveriş yeri olarak görmüyoruz. Orada birçok lezzetin olduğu esnaf lokantalarımız teker teker kapanmaya başladı. Gastronomiyi de yaratacağız. Kemeraltı’nı yaşayan bir yer yapacağız” ifadelerini kullandı.

ASIL OLAN ÖNCESİNE HAZIR OLMAK

Kentin deprem gerçekliğinin altını çizen Mutlu, deprem sonrası değil öncesinin önemli olduğunu belirterek, “İzmir deprem bölgesi. Bir tek kişinin bile herhangi bir afette canını kaybetmediği bir afet planı yapacağız. Kentin bütün alanlarını afetlere göre yeniden güncelleyeceğiz. Yeşil alanlarımız önemli toplanma için. Oraları imara açmayacağız. Gıda ve su stokumuzu yapacağız. Ayrıca çadır stoklarımız da yapacağız. Ama asıl olan öncesinde hazırlıklı olmak. Asıl olan kimsenin canını kaybetmediği bir afet yönetimi” dedi.

YAPTIKTAN SONRA BRİFİNG DEĞİL YAPMADAN ÖNCE FİKİR ALIŞVERİŞİ

Katılımcı belediyecilikte sonrası değil öncesi vurgusu yapan Mutlu, “Demokratik ve katılımcı bir belediye istiyoruz. Plan ya da proje bittikten sonra brifing verilen değil, en başında fikirlerin aldığını bir yönetim. Buna mahallelerimizden başlayacağız. Mahallelerde meclisler kuracağız. Bu meclislerden sorumlu belediye meclis üyeleri olacak. Böylece aktif belediye meclis üyeliği de başlatıyoruz. Katılımcı bütçeyi de başlatacağız. Mahallelere oralara ayrılan bütçeler de sunulacak. Değerlendirmeler yapılacak” ifadelerini kullandı.

İNOVASYON MERKEZİ AÇILALACAK

İnovasyon merkezi sözü veren Mutlu, “Bir inovasyon merkezi projemiz var. Gençlerin gelip fikirlerini yarıştıracağı bir merkez olacak. Bu merkez, herkese ve STK’lara açık olacak birikti paylaşarak, yepyeni fikirlerin çatıştığı ve yeni fikirlerin hayata geçtiği bir merkez olacak” diye konuştu.

BİLANÇOLARIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ

Şeffaf ve eşit belediyecilikte açık bilanço sözü veren Mutlu, şunları söyledi; “Şeffaf belediyeciliği çok önemsiyorum. Kamunun parasını harcıyoruz. Sloganımız adil kent, eşit yurttaşlık. Hepimiz kamunun kaynaklarından eşit yararlanacağız. Bu şekilde kimse kendini bir diğerinden daha az önemli saymayacak bunun için adil ve şeffaf bir belediye yönetimi olacak bunun için bütçemizi ve bilançolarımızı açıklayacağız. İhalelerimiz açık ve şeffaf olacak.”

BEN AÇIK PAZAR TARAFTARIYIM

Pazaryerleri konusunda alışılagelmişin dışında görüş beyan eden Mutlu, “Açık Pazar yerleri… Tabi genellikle kapalı pazaryeri isteniyor. Ama ben açık pazar yerlerini seviyorum. Genellikle bu istenmiyor. Çünkü yapılar uygun olmuyor, gerekli düzenlemeler yapılmıyor. Kapalı Pazar yeri konusunda bir fetiş var ve bakanlık da bunu teşvik ediyor. Ama biz bakacağız. Uygun olan yerlerde altyapısıyla gerekli düzenlemeleriyle olabilecek yerlere açık, diğer yerlere kapalı pazarlar olacak” ifadelerini kullandı.

HEM SOSYAL YARDIM YAPILACAK HEM TİCARET CANLANACAK

Sosyal yardımlarda Konak Kart uygulamasını işaret eden Mutlu, kazan-kazan mesajı vererek, “Konak Kart uygulamasın başlayacağız. Birçok kent yoksulu var. Artık herkes kendini kent yoksulu olarak tanımlamaya başladı. Kent yoksulluğunun bu denli arttığı bir dönemde bu kart vasıtasıyla destek olunacak. Tabi bu kartla sadece yerel esnaftan alışveriş yapılacak. Bu şekilde hem sosyal yardım görülmeden verilecek hem de esnafa fayda sağlanacak. Bu şekilde konak içindeki ticaret de bir nebze hareketlenecek” diye konuştu.

YOKSULLUĞU YÖNETMEYECEĞİZ YOK EDECEĞİZ

Yoksullukla mücadelede iktidarın ‘oy politikasına’ da eleştiride bulunan Mutlu, şunları söyledi; “Gıda bankaları kuracağız. Pandemide gördük. Bir anda gıdaya erişim çok zor olabiliyor. Gıda bankacılığı başlığında sadece gıdaların değil, eşyaların ve mobilyaların da olduğu, kent yoksulluğunun azaltılacağı bir proje olacak. Biz yoksulluğu yönetmeyeceğiz, buna karşıyız. Sürekli yoksulluğu yöneterek buradan oy devşiren iktidarın karşındayız. Biz yoksulluğu yönetmeyeceğiz, yok edeceğiz. Yardımların ardından istihdam bürolarıyla kişileri iş sahibi, çocukları ve gençleri meslek sahibi yapacağız. Bu yapacağımız iş aynı zamanda madde bağımlılığıyla da mücadele olacak.”

MESAİ SAATLERİ ARTACAK

Kreşler konusunda esnek saatler sözü veren Mutlu, “Çocuk mutlu olmazsa o kent mutlu olmaz. Parklarımız olacak ama öncelikle kreşlerimiz olacak. Bunların yanında Konak’ta 7/24 açık kütüphaneler olacak. Ücretsiz yapmayı çok istiyoruz ama yasalar izin vermiyor. Çok ekonomik kreşlerle imamların kol tuttuğu bugünlerde çocuklarımızın çağdaş eğitime ulaşmasını sağlayacağız. Tabi belediye personelimize kötü haberim var. Mesai saatleri artacak. Sabah 9 akşam 5 kadınların hiçbir şekilde işine yaramıyor. Geç saatlere kadar da çalışıldığında çocuğunuzu bırakabildiğiniz bir kreş olacak” dedi.

DEZAANTAJLI BÖLGELERDEN BAŞLAYACAĞIZ

Kadınlar ve gençler konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Mutlu, şunları söyledi; “Kadını merkeze koyan, onu rahatça sokakta, iş hayatında ve toplumsal hayatta yer aldıran bir belediyecilik istiyoruz. Bunu için öncelikle toplumsal cinsiyet dayalı bir eylem planı hazırlayıp Konak’ın kılcallarına yerleştireceğiz. Kadın önemli. Kadına şiddet çok fazla. Bunun için bir yardım destek hattı açacağız. Ve tabii ki kadın sığınma evleri olacak. Gençlerimiz merkezde. Konak’ta bir bebek bir çocuk bir genç ve ergen yetiştirmenin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Gençlik merkezlerimiz ve spor alanlarımız olacak. Dezavantajlı bölgelerden başlayarak spor alanlarını yaygınlaştıracağız.”

ESNAFA KÖTÜ HABER

Kaldırım işgalleri konusunda esnafa uyarıda bulunan Mutlu, kaldırımların engelliler için daha kullanılabilir hale geleceğinin altını çizerek, “Esnafımıza kötü haberim var. Kaldırım işgaline son veriyoruz. Yani patates soğanlar neden kaldırımda duruyor anlayamıyorum. Kaldırımlar hepimizin. Kaldırımlar engelli bireylerimizin. O yüzden şimdiden söylüyorum bence toparlanmaya başlasınlar” ifadelerini kullandı.

TEMİZ ÇEVRE İÇİN HER EVE DOĞALGAZ ŞART

Çevre başlığı altında çevre kirliliğiyle mücadelede ‘doğalgaz’ sözü veren Mutlu, “Şu an ilçemizin tamamında doğalgaz yok. Yaklaşık 60 bin kişin olduğu bölge. Yani 60 bin kişinin olduğu yerden çevre kirliliği ve hava kirliliği oluyor. Yani çevre dediğimizde her yerde doğalgaz olmazsa bu çevre temizliği biraz fantezi oluyor. O nedenle önceliğimiz doğalgazın olmadığı yerin kalmaması. Önce hava kirliliğini engelleyeceğiz. Ardından atık yönetimi yapılacak” dedi.

BİZ DAHA ÇOK DAHİL OLACAĞIZ

Normalde Büyükşehir’in görevi olan altyapı konusunda daha aktif olacaklarının altını çizen Mutlu, “Altyapı aslında Konak’ın değil Büyükşehir’in işi. Ama biz daha çok dahil olacağız. Deniz taştığında 40 ailemiz bir anda evlerinden oldular. Dolayısıyla bir an önce ketimizdeki altyapının elden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca otopark sorunu var. Bunun için de çözüm yeraltı otoparkları. Bunun için projeyi de büyükşehir sunacağım. Otopark sorununda yeraltı otoparkı şart” diye konuştu.

MEVZU AYRICALIKLI İMARIN OLMAMASI

Rant potansiyeli en yüksek ilçelerden olan Konak’ta rantla mücadelede ‘eşit plancılık’ vurgusu yapan Mutlu, “Kente her müdahaleniz rantı yaratır Bir tarım alanını imara açıp tek bir konut bile yapsanız rant yaratır. Buradaki mevzu ayrıcalıklı imarın olmaması. Herkesin kent planlarından ve imarından eşit şekilde yaratılması. Biz artık parsel parsel bölünmeyen bir planlamada bahsediyoruz” dedi.

ASIL MÜCADELEYİ ANKARA’YA KARŞI YAPMALIYIZ

Mutlu, Konak’ta artarak devam eden mülteci sorunuyla mücadelede Ankara’yı işaret ederek, “Ülkedeki düzensiz göçmen politikasından hepimiz nasibimiz aldık. Basmane özel olarak nasibini aldı. Savaştan kaçan insanların başka yerlere sığınmasını doğal karşılıyorum ama bu gelinen nokta artık savaştan kaçmayla ya da can havliyle açıklanabilecek bir durum değil. Biz artık insanların Avrupa’ya geçmesini engellemek için sınır bekçiliği yapar hale geldik. 15 milyon insan bu aynı zamanda bir ekolojik yıkım demek. Basmane’deki konu… Düzenli ya da düzensiz kim nasıl gelirse gelsin herkesin insanca yaşama hakkı var. Şu anda Bamane’de kapısı penceresi olmayan yerlerde 50 kişi yaşıyor. Bu sağlığı da etkiliyor. Açılan işyerleri denetlenmediğinde toplum alığını etkiyor. Evet mülteci sorunuyla mücadele etmeliyiz ama sanırım bu konuda asıl mücadeleyi Ankara’ya karşı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

MUMYA MÜZESİ DEĞİL GAZİNO OLMALILAR

Kültürpark ve Kordon ile gürültü kirliliği konularına da değinen Mutlu, “Kültürpark’ın bu kentteki en büyük yeşil alan olması nedeniyle oranın park olarak kalması gerektiğini söylüyorum. Ben bir Kültürpark aktivesiydim. Ada Gazinosu ve Göl Gazinosu restore ediliyor. Ben oraların mumya müzesi değil de yine gazino olmasını istiyorum. O tarihi ve toplumsal belleğin devam etmesini istiyorum. Kordon’da gençlerin çimlere oturmasına bayılıyorum. O yaşama dokunulmasını da istemiyorum. İzmir'in bir canlılığı. Evet bir gürültü kirliliği var doğru. Ama özellikle Güzelyalı tarafında konutların altındaki mekanlarda gürültü kirliliği oluyor. Ya da Muzaffer İzgü ya da Gül Sokak'ta. Mekanda insan yok ama ses sonuna kadar açık. Üstünde konut varsa biz bu konuda mücadele edeceğiz” dedi.

İZMİR O LOGOYU GÖRMEK İSTEMİYOR

Son olarak oy oranı beklentisi sorulan Mutlu, oy oranı vermezken ‘logo’ üzerinden AK Parti’ye rest çekerek şunları söyledi; “Oy oranı veremiyorum. 2019’da ittifak vardı ama şimdi bütün partiler aday çıkarıyor. Çıkarabilenlerin hepsi de kadın aday çıkarıyor. Hepsi de sarışın oluyor. Ama biz kendimize güveniyoruz. Konak’ta seçimi alacağız. Partimiz 9 kadın aday çıkardı. Biz başarılı olmak zorundayız biz başarılı olacağız ki bizden sonraki kadınların önlerinin açalım. Konak’ı kesin kazanacağız. İzmir’i de kazanacağız. Öyle logolarından korkarak siyaset yapanlar için de üzülüyorum. Ama haklılar da aslında. İzmir o logoyu görmek istemiyor.”

BOZOĞLU: HİÇBİR YERİ HAFİFE ALMIYORUZ

Programda konuşan PM Üyesi Baran Bozoğlu, ‘çantada keklik’ eleştirilerine yanıt vererek, “Oldukça önemli bir süreçten geçiyoruz. Nilüfer başkanın adı Parti Meclisi’ne geldiğinde büyük bir coşkuyla el kaldırdık. Bugün aslında ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmüş oluyoruz. Oldukça hazırlıklı bir belediye başkan adayımız var. Projelerini hazırlamış, kenti iyi bilen ve Konak’ı tanıyan bir kişi. CHP’de oldukça önemli bir süreç yaşanıyor. Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel, kadına ve gençlere verdiği değer büyük takdir topluyor. CHP gençlere kadınlar sahip çıkarak büyük bir yol kat etti. Tabii ki sancılı, tabii ki zaman zaman tepkilerle karşılaşılabiliyor. Ama tabii zaman geçtikçe toplumun bunu sahiplendiğini görüyoruz. Artık belediye başkanlarımızın karneleri olacak. Biz 3 ayda bir belediye başkanlarımızın karnelerini tutacağız. Sadece seçim sürecinde değil o süreçte de anketleri yapmaya devam edeceğiz, vatandaşın isteklerini gözeterek güncellemeler yapacağız. Türkiye’nin her yerinde yapılan güzel çalışmaları yayacağız, eksiklerimizi düzelteceğiz 1 Nisan tarihinin çok önemli olduğunun hepimiz farkındayız. Cumhuriyetin değerlerinin yıpratıldığını, adaletin köreltilmeye başlandığının farkındayız. O nedenle hiçbir yeri hafife almıyoruz ve hiçbir yeri kesin kazanılacak olarak görmüyoruz. Buradan başlatacağımız ışık ve aydınlık Türkiye’ye yayılacaktır” dedi.

Haber Merkezi