Tarihte bugün ne oldu? 11 Aralık

Tarihler 11 Aralık’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 11.12.2024 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 10.12.2024 14:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 11 Aralık

Türkiye ve dünyada 11 Aralık tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

UNICEF, 11 Aralık 1946'da BM Rehabilitasyon İdaresi tarafından İkinci Dünya Savaşı'ndan etkilenen çocuklara ve annelere acil yardım sağlamak için New York'ta oluşturulan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Durum Fonu'nun halefidir. Aynı yıl BM Genel Kurulu, savaş sonrası yardım çalışmalarını daha fazla kurumsallaştırmak için UNICEF'i kurdu.

11 ARALIK TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Fatih Aksoy 11 Aralık 1961 yılında  Şanlıurfa‘da doğmuştur. Kardeşi Faruk Aksoy da yapımcı ve yönetmendir. 13 yaşına kadar Şanlıurfa’da yaşadı. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olmuştur. İşletme okumasına rağmen üniversitenin sinema kulübüne girdi ve kulübün aktif öğrencilerinden oldu.

Onat Kutlar ile tanıştı, ondan prodüktörlüğü öğrendi. Prodüktörlüğünü yaptığı ilk iş, TRT için çekilen, dört bölümlük, Haldun Dormen‘in yönettiği Lüküs Hayat’tır. Geçmiş Bahar Mimozaları dizisinde yönetmen Okan Uysaler‘in asistanı olarak çalıştı. Sonra İstanbul Film Ajansı’nda prodüktör oldu. Ardından 1993 yılında kendi yapım şirketi olan “Med” Yapım şirketini kurdu. Özel televizyonların Türkiye’de yeni yeni filizlendiği yıllarda yaptığı programlar, prodüktörü olduğu diziler milyonlarca insan tarafından izlendi.

Laf Lafı Açıyor’la talk show çekmeye başladı. “Huysuz Şov” ve “Hülya Avşar Şov” ile devam etti. “Dadı” dizisi, Türkiye’de çekilen ilk uyarlama sit-com’dur. Kim 500 Milyar İster yarışmasının ilk yılları, “Ünlüler Çiftliği”, Popstar yarışması, Buzda Dans gibi yarışma programları hazırladı. Eğlence programlarında 10 yıl süren bir ‘“Şahane Pazar” programını çekti.

11 ARALIK TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Nihal Atsız, 12 Ocak 1905 tarihinde İstanbul’da doğdu. Atsız, ilk ve ortaöğrenimini Kadıköy’de tamamladı. Daha sonra Askeri Tıbbiye’ye girdi.Bu dönemde Türkçülük akımının etkisine girmeye başladı.

1926 yılında yatılı olarak İstanbul Darülfünunu Edebiyat Bölümü’ne kayıt olan Atsız, bundan bir hafta sonra askerliğini yapmak için okula ara verdi. Üniversiteye geri döndükten sonra, bir arkadaşıyla birlikte “Anadolu’da Türklere Ait Yer İsimleri” adlı bir makale yazdı. Bu makale Türkiyat Mecmuası’nda yayınlandı. 

Yazdığı makale, öğretmeni Mehmet Fuat Köprülü’nün dikkatini çekmişti. Bu yüzden Atsız’a bir şekilde yardımcı olmaya ve onu yanına almaya çalıştı.

Nihal Atsız 1934 yılında İstanbul’daki Deniz Gedikli Hazırlama Okulu’na atandı. Burada 4 yıl çalıştıktan sonra 1938’de görevden alındı. Öğretmenliğe 1939 yılına kadar Özel Yüce-Ülkü Lisesi’nde devam etti. 1939-1944 yılları arasında Boğaziçi Lisesi’nde görev yaptı. Bu sırada Orhun adlı dergiyi tekrar yayınlamaya başladı.

Bu yıllar İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna gelindiği ve Türkiye’de ideolojilerin çarpıştığı bir dönemdi. Atsız, Orhun Dergisi’nin bir sayısında o sırada başbakan olan Şükrü Saracoğlu’na bir çağrı yayınladı. Pertev Naili Boratav, Sabahattin Ali gibi isimlerin Marksist bir hareket içinde olduğunu öne sürdü ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in istifa etmesini istediğini belirtti. Bu çağrı, birçok ilde Komünizm aleyhinde ufak çaplı ayaklanmaları tetikledi. Tepki uyandıran bu mektubun ardından Atsız, Boğaziçi Lisesi’ndeki vazifesinden alındı ve Orhun Dergisi tekrar kapatıldı.

Sabahattin Ali, mektupta “vatan haini” olarak suçlanması nedeniyle Atsız’a bir hakaret davası açtı. Bunun üzerine 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1944 yılında dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Nihal Atsız ve 34 arkadaşı aleyhine bir konuşma yaptı. Bunun üzerine grup yargılanmaya başladı ve Atsız 6.5 yıl hapse mahkum edildi. Fakat karar temyize gidince bu süre 1.5 yıla indirildi

Atsız, 1950 yılında “Orkun” adlı dergide yazarlık yapmaya başladı. Bununla birlikte “Ötüken” adlı dergiyi de yayınladı. Bu dergilerde yazdığı bazı makaleler, genel anlamda “Markisitlerin Doğu’daki gizli çalışmaları” diye adlandırdığı yazıları tepki topladı. Bu sırada “Ötüken”deki yazıları yüzünden Atsız ve bir arkadaşı açılan dava sonucunda 15 ay hapse mahkum edildi. Bu mahkumiyet kararının ardından çalıştığı üniversitedeki öğretmen ve öğrencileri dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ten Atsız’ın affını istedi. Bu istekleri cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi.

Nihal Atsız, geçirdiği kalp krizi sonucu 11 Aralık 1975 tarihinde vefat ett

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ