Tarihte bugün ne oldu? 14 Temmuz…
Tarihler 14 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 14 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
TARİHTE BUGÜN NE OLDU?
1700 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında İstanbul Antlaşması imzalandı; Azak Kalesi Rusya’ya bırakıldı
1789 yılında Fransız Devrimi'nin sembolü olan Bastille Hapishanesi halk tarafından basıldı. Bu olay, Fransız Devrimi'nin başlangıcı olarak kabul edilir. Fransa’da her yıl 14 Temmuz, “Bastille Günü” (Fête de la Fédération) olarak kutlanır.
1933 yılında Almanya'da Nazi Partisi, tek yasal parti oldu. Diğer tüm siyasi partiler kapatıldı.
1958 yılında Irak’ta General Abdülkerim Kasım öncülüğünde monarşiye karşı darbe yapıldı. Kral II. Faysal ve Başbakan Nuri Said öldürüldü. Böylece Irak Krallığı sona erdi, cumhuriyet ilan edildi.
1965 yılında Mariner 4 uzay aracı, Mars’a yaklaşarak gezegenin ilk yakın plan fotoğraflarını dünyaya gönderdi.
1994 yılında ABD’nin Florida eyaletinde “Yüzyılın Fırtınası” olarak anılan Hurricane Alberto, 30'dan fazla kişinin ölümüne ve milyarlarca dolarlık zarara yol açtı.
2016 yılında Fransa’nın Nice kentinde, Bastille Günü kutlamaları sırasında bir terör saldırısı yaşandı. Bir kamyon kalabalığın arasına daldı, 86 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.
TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?
Cengiz Ünder, 14 Temmuz 1997 tarihinde Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde dünyaya geldi. Futbola küçük yaşlarda ilgi duyan Cengiz, ilk adımını 2007 yılında Bucaspor altyapısında attı. Altı yıl boyunca burada gelişimini sürdüren genç oyuncu, 2013’te Altınordu’nun altyapısına transfer oldu. 2014 yılında henüz 17 yaşındayken profesyonel sözleşme imzalayarak A takıma yükseldi.
Cengiz, Altınordu formasıyla 1. Lig'de dikkat çeken bir performans sergileyerek büyük takımların radarına girdi. 2016 yazında Medipol Başakşehir'e 700 bin Euro bonservisle transfer oldu. Süper Lig'deki ilk sezonunda gösterdiği yüksek performans, özellikle Avrupa ekiplerinin ilgisini çekti. Genç yaşına rağmen hem ligde hem Türkiye Kupası'nda skor katkısı ve hızıyla öne çıktı.
Cengiz Ünder, 2017 yazında 15 milyon Euro bonservisle İtalya Serie A temsilcisi Roma’ya transfer olarak kariyerinde büyük bir sıçrama yaptı. Roma’da ilk sezonunda Serie A ve Şampiyonlar Ligi'nde attığı kritik gollerle taraftarların sevgisini kazandı.
2020 yılında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Leicester City’ye kiralandı ve burada FA Cup şampiyonluğu yaşadı. 2021-2022 sezonunda Fransız ekibi Marsilya’ya kiralandı ve ardından bonservisiyle transfer oldu. Marsilya’da da etkili bir sezon geçiren Ünder, 2022-2023 sezonu sonunda Türkiye’ye dönme kararı aldı.
12 Ağustos 2023’te 15 milyon Euro bedelle Fenerbahçe'ye transfer olan Cengiz Ünder, kulüp tarihinin en pahalı transferi oldu. Sarı lacivertli formayla çıktığı ilk maçta gol katkısı yaptı ve taraftarın beklentisini boşa çıkarmadı.
Cengiz Ünder, Türk millî takımı formasını ilk kez 2016 yılında giydi. O tarihten bu yana 50’den fazla maçta görev aldı ve 16 gol kaydetti. EURO 2020’de Türkiye’yi temsil eden Ünder, EURO 2024 kadrosuna ise sakatlığı nedeniyle alınamadı.
TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?
Adalet Ağaoğlu, 23 Ekim 1929’da Ankara’nın Nallıhan ilçesinde doğdu. Babası kumaş tüccarı Hafız Mustafa Sümer olan Ağaoğlu, dört çocuklu ailenin tek kız çocuğuydu. İlköğrenimini Nallıhan’da tamamladıktan sonra ailesiyle Ankara’ya taşındı. Ankara Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1950’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi.
Edebiyata şiirle başlayan Ağaoğlu, ardından tiyatro oyunları yazmaya yöneldi. 1951-1970 yılları arasında TRT’de çeşitli görevlerde bulundu, Ankara Meydan Sahnesi’ni kurdu ve tiyatro oyuncusu ve yazarı olarak önemli çalışmalar yaptı. 1970’te TRT’den ayrıldıktan sonra tamamen yazarlığa odaklandı.
1973 yılında yayımlanan ilk romanı “Ölmeye Yatmak”, Türkiye'nin toplumsal değişimlerini derinlemesine ele aldı ve büyük yankı uyandırdı. Bunu takip eden “Bir Düğün Gecesi” ve “Hayır” romanlarıyla “Dar Zamanlar” üçlemesini oluşturdu. Romanları siyasi ve toplumsal tartışmaların odağında oldu; bazı eserleri nedeniyle yargılandıysa da sonunda aklandı.
1980’lerden itibaren İstanbul’da yaşamaya başladı ve hem roman hem de oyun yazarlığı alanında üretmeye devam etti. 1996’da geçirdiği ağır trafik kazası sonrası uzun süre hastanede kaldı. Yazarlık yaşamı boyunca Türkiye edebiyatına özgün ve öncü eserler kazandırdı. 2018’de Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora ile onurlandırıldı.
14 Temmuz 2020’de çoklu organ yetmezliği nedeniyle İstanbul’da hayatını kaybetti.