Tarihte bugün ne oldu? 22 Temmuz...

Tarihler 22 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

  • Oluşturulma Tarihi : 22.07.2025 00:55
  • Güncelleme Tarihi : 22.07.2025 00:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 22 Temmuz... haberinin görseli

Türkiye ve dünyada 22 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 

Türkiye ekonomisinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen ithalat sınırlamaları sistemine ilişkin kanun, 1931 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Söz konusu düzenleme, yerli sanayinin korunması ve dış ticaret açığının denetim altına alınması amacıyla yürürlüğe konuldu.

Havacılık tarihinde bir ilke imza atan Amerikalı pilot Wiley Post, 1933 yılında Dünya etrafında uçakla tek başına dolaşan ilk insan oldu. 15.596 millik (yaklaşık 25.099 km) bu zorlu yolculuğu, 7 gün, 18 saat, 45 dakikada tamamlayarak tarihe geçti
Küresel sağlık alanında yeni bir dönemin kapılarını aralayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası, 1946 yılında 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalandı. 

TCDD İşletmesi Kanunu TBMM’de kabul edildi

Türkiye'de demiryolu taşımacılığının yeniden düzenlenmesine yönelik önemli bir adım olan TCDD İşletmesi Kanunu, 1953 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. 

Irak'ta Barzani aşiretlerinin baskıları nedeniyle zor durumda kalan yaklaşık 800 Türk, 1961 yılında Türkiye sınırını aşarak iltica etti. Hakkâri'nin Benekli Yaylası'na yerleştirilen sığınmacılara uçaklarla yiyecek yardımı ulaştırıldı. Bölgedeki baskıların sürmesiyle birlikte göç dalgası sonraki günlerde de devam etti.

'Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği' örgütü kuruldu

Bölgesel kalkınma ve ekonomik iş birliğini teşvik etmek amacıyla Türkiye, İran ve Pakistan arasında 1964 yılında 'Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği' (RCD) örgütü kuruldu. Bu adım, üç ülke arasında ticaret, ulaşım ve teknik alanda ortak projelerin geliştirilmesini hedefleyen ilk çok taraflı girişim olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’nin güvenlik ve istihbarat yapısında önemli bir dönüm noktası olan Millî İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) kuruluş kanunu, 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 39. Türk Tümeni adaya çıkarma yaptı

Kıbrıs Barış Harekâtı kapsamında ikinci çıkartma birliği olan 39. Türk Tümeni, 1974 yılında adaya çıkarma yaptı ve havadan inen birliklerle birleşti. Saat 17.00’de ilan edilen ateşkesin ardından Türk kuvvetleri, Lapta-Girne-Lefkoşa üçgeninde konuşlanarak Cenevre Görüşmeleri’nin sonucunu beklemeye başladı

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), %46,66 oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıktı. 341 milletvekili çıkaran AK Parti, seçimlerden sonra tekrar tek başına iktidar oldu. 

TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Türkiye Cumhuriyeti'nin 15. Başbakanı olan Mehmet Naim Talu, 22 Temmuz 1919'da İstanbul’da doğdu. Bürokratlık ve siyaset alanında önemli görevler üstlenen Talu, 1973–1974 yılları arasında başbakanlık görevini yürüttü. Ekonomi kökenli bir teknokrat olarak öne çıkan Talu, siyasi kariyerine Ticaret Bakanlığı ile adım attıktan sonra çeşitli koalisyon dönemlerinde etkili roller üstlendi.

Burak Dilmen 

Burak Dilmen 22 Temmuz 1963’te Bursa’da dünyaya geldi. Galatasaray eski antrenörü ve Türk futbolunun deneyimli teknik adamlarından biri olan Dilmen Almanya’da başlayan futbol kariyerini Türkiye’ye taşıdı. Dilmen, hem oyuncu hem de antrenör olarak birçok kulüpte önemli görevler üstlenmiştir. Galatasaray altyapısında ve A takımında çeşitli dönemlerde teknik heyetin parçası olmuş, ayrıca Eskişehirspor ve Samsunspor gibi takımlarda yardımcı antrenörlük yapmıştır.

Behzat Gerçeker

Enbe Orkestrası'nın kurucusu ve şefi Behzat Gerçeker, 22 Temmuz 1963’te Ankara’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başlayan müzik eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda tamamlayan Gerçeker, Türkiye’de birçok önemli sanatçıyla çalıştıktan sonra Paris ve Macaristan’da modern müzik ve etnik müzik üzerine araştırmalar yaptı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde dokuz yıl görev yapan Gerçeker, halen Enbe Orkestrası’nın şefliğini ve çeşitli sanat yönetmenliği projelerini yürütmektedir.

İskender Paydaş

Müzisyen, aranjör ve yapımcı İskender Paydaş, 22 Temmuz 1967'de İstanbul’da doğdu. Kosova, Makedonya ve Kırım kökenli bir aileden gelen Paydaş, küçük yaşta müzikle iç içe büyüdü ve profesyonel kariyerine Kayahan'ın orkestrasında klavye çalarak başladı. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarıyla yaptığı çalışmalarla tanınan Paydaş, 2011 ve 2014 yıllarında çıkardığı 'Zamansız Şarkılar' albümleri ve kurduğu orkestrasıyla müzik kariyerini sürdürüyor.

Ece Temelkuran

Gazeteci ve yazar Ece Temelkuran, 22 Temmuz 1973'te İzmir'de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Temelkuran, gazetecilik kariyerine 1993 yılında Cumhuriyet gazetesinde başladı ve Türkiye’nin önemli gazetelerinde yazarlık yaptı. Uluslararası alanda da tanınan Temelkuran, birçok kitabın yazarı ve çeşitli ödüllerin sahibidir.

Burçin Abdullah

Sinema ve dizi oyuncusu Burçin Abdullah, 22 Temmuz 1987’de Bursa’da dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü mezunu olan Abdullah, kariyerine 1998 yılında “Üvey Baba” dizisindeki Lamia rolüyle başladı. Birçok dizi ve filmde rol alan başarılı oyuncu, 2018 yılında İtalya’da evlendi ve aynı yıl ilk çocuğunu dünyaya getirdi.

TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ? 

Gazeteci ve televizyoncu Mustafa Örsan Öymen, 1 Mayıs 1938’de Ankara’da dünyaya geldi. Uzun yıllar yurt dışında ve Türkiye’de önemli medya kuruluşlarında çalışan Öymen, TRT’nin yapılanmasında etkili rol oynadı. 22 Temmuz 1987’de Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ajlan Büyükburç

Caz ve pop müziğinin sevilen ismi Ajlan Büyükburç, 13 Kasım 1970'te İstanbul'da dünyaya geldi. Müzik kariyerine genç yaşta başlayan Büyükburç, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda önemli başarılar elde etti. Ancak trajik bir trafik kazası sonucu 22 Temmuz 1999’da Muğla’da hayatını kaybetti. Henüz 28 yaşında aramızdan ayrılan sanatçı, geride unutulmaz eserler bıraktı.

Suna Pekuysal

Suna Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 54 yıl sahneye çıktı, 250’den fazla oyunda ve yaklaşık 100 filmde rol aldı. 2008’de evinde düşüp yaralanarak tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.

Ferit Edgü

İsmail Ferit Edgü, 24 Şubat 1936 tarihinde İstanbul’da doğan öykücü, şair, romancı ve deneme yazarıdır. Hakkari’de askerlik yaptığı dönemde yazdığı Hakkâri’de Bir Mevsim romanıyla tanındı. Paris ve Münih’te sanat eğitimi aldı. 1976’da Ada Yayınları’nı kurdu. Birçok ödül kazandı. 22 Temmuz 2024’te hayatını kaybetti ve Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi.

Tarihte bugün ne oldu? 28 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 27 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 26 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 25 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 23 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 22 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 21 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 20 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 19 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 18 Haziran...

Elektronik Gazete

İlginizi Çekebilir...

Tarihte bugün ne oldu? 22 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 22.07.2025 00:55
Tarihte bugün ne oldu? 22 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 21 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 20.07.2025 17:34
Tarihte bugün ne oldu? 21 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 20 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 19.07.2025 23:51
Tarihte bugün ne oldu? 20 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 19 Temmuz..
  • Tarihte Bugün
  • 19.07.2025 00:12
Tarihte bugün ne oldu? 19 Temmuz..