- Tarihte Bugün
- 23.04.2025 00:01
Tarihler 23 Nisan’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 23 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram,Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlanmıştır. İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. UNESCO'nun 1979'u "Çocuk Yılı" olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır.
1952 yılında İzmir’de doğmuştur. Girit kökenlidir. Opera sanatçısı bir ablası vardır. Babası İzmirli Gazeteci Orhan Suda’dır.İzmir Kız Lisesi’ni bitirdi.1969 yılında 17 yaşındayken katıldığı bir yarışmada Ege güzeli seçilmiştir. Sonra şarkıcılık yapmaya başladı. Bazı filmlerde yan rollerde oynadı. 1978 Dünya Kupası dönemimde “Biz Kadınlar” isimli şarkısı ile popüler olmuştur.
70’li yıllarda Fenerbahçeli futbolcu Alpaslan Eratlı ile birlikte oldu.
Gökhan Güney ile 1980 li yıllarda beraber olmuş, 1987 yılında ayrılmıştır.
Beyaz Kelebekler grubunun davulcusu Turgut Akyüz’e âşık olmuştur.Bir dönem Öztürk Serengil‘in “Gülünüz Güldürünüz” yarışma programında jüri ü Tv.de yayınlanan “Ünlüyüz, Sirkteyiz, Daha Ne Olsun?” yarışmasının jüri üyesi oldu.
90’lı yılların sonunda gazeteciliğe başlamıştır. Hürriyet Gazetesi’nde başladığı köşe yazarlığına, Habertürk’te devam etmiştir. Televizyon kanallarında çeşitli proğramlar yapmıştır.
2007 yılı haziran ayı itibariyle Kanal D de haftaiçi hergün müge anlı ile birlikte dobra dobra isimli türk televizyon tarihinin en çok izlenen gündüz kuşağı programını sunmuştur.
Kanal 1'de yaptığı çeşitli yörelerin yemek ve kültürlerini tanıttığı “Lezzete Yolculuk” programı Kanal 1 ‘in Bloomberg HT olmasından sonra Habertürk’e alınmıştır.
Pakize Suda’nın Sezen Aksu ile İzmir yıllarından günümüze taşıdıkları çok samimi bir dostlukları vardır.
Pakize Suda, piyano ve keman çalabilmektedir.
Çetin İpekkaya 15 Nisan 1937,tarihinde doğmuş 23 Nisan 2016 yılında hayatını kaybetmiştir. ,
Galatasaray Lisesi'nde öğrenciyken, tiyatroyla ilgilenmeye başlayan İpekkaya, 1957 yılında Genç Oyuncular'ın kuruluşunda yer aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Fransız dili ve edebiyatı bölümünde lisans eğitimi sırasında Muhsin Ertuğrul'un gayretleriyle Fransa'da yönetmenlik eğitimi bursu kazandı. Paris'te Jean Villard'ın yönetimindeki Théâtre National Populaire'de eğitim aldı.
1960 ile 1963 yılları arasında Arena Tiyatrosu'nda ve Kent Oyuncuları'nın kuruluşunda ilk katılanlardan biri olarak, oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Küçük Sahne'de çalışmasının ardından 1963 yılında Özel Kadıköy Tiyatrosu'nu kurdu. 1964 yılında Şehir Tiyatroları'nda yönetmen ve oyuncu olarak çalışmaya başladı. Bir dönem Devekuşu Kabare tiyatrosunda dersler verdi. 1967 ile 1968 yıllarında Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi'nde Max Reinhardt Semineri'nde konuk öğretmen olarak ders veren Çetin İpekkaya, 1968 ile 1983 arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda sahne tatbikatı öğretmeni olarak çalıştı.
12 Eylül Darbesi'nden sonra 1983'te sıkıyönetim kararıyla, Türkiye'deki görevlerine son verilince, Alman Akademik Değişim Servisi'nin davetiyle Berlin'e gitti. 1984'te Berlin'de Tiyatrom adıyla bir tiyatro topluluğu kurdu ve 1988'e kadar topluluğun sanat yönetmenliğini yaptı. 1991 yılında Türkiye'de açtığı davaları kazanarak Şehir Tiyatroları'ndaki görevine iade edildi. İpekkaya, Berlin'de bulunduğu dönemde 1988'den itibaren Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde öğretmenliğini blok seminerler şeklinde sürdürdü.
Çetin İpekkaya, 40 yıllık sanat yaşamı içinde üç oyun yazdı, dört film ve dizide rol aldı, birçok oyunda sahne tasarımcılığı (dekor) yaptı, 42 oyunda oynayıp, 118 oyunda yönetmenlik yaptı. Evli, üç çocuk ve iki torun sahibi Çetin İpekkaya, 80'li yıllardan beri yaşadığı Berlin'de 23 Nisan 2016'da öldü.