Tarihte bugün ne oldu? 24 Aralık

Tarihler 24 Aralık’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 24.12.2024 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 23.12.2024 14:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 24 Aralık

Türkiye ve dünyada 24 Aralık tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

24 Aralık 1923 yılında Arnavutluk'ta Cumhuriyet ilan edildi.

24 ARALIK TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Tevfik Fikret, 24 Aralık 1867 yılında doğmuştur. Tevfik Fikret, öğrenimine Aksaray’da Mahmudiye Valide Rüştiyesinde başlamıştır. Ancak yazar, 93 harbi sebebi ile Galatasaray Sultanisinde eğitimine devam etmiştir. Galatasaray Sultanisi, Tevfik Fikret’in hayatının değişeceği okuldur. Burada, devrin önemli edebiyatçıları Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci gibi öğretmenlerin öğrencisi olmuştur.

Şiir yazmaya ise lise yıllarında başlamıştır. Galatasaray Sultanisini 1888 yılında birincilikle bitirmiştir. Mezun olduğu yıl, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesinde katip olarak işe başlamıştır. Burada bir yıl dolmadan ayrılmıştır.

Tevfik Fikret, 5 adet kitap yazmıştır. Tevfik Fikret, 50’den fazla şiir yazmıştır.

Tevfik Fikret’in en çok sevilen şiiri Sis şiiridir. Şiirde dönemin hürriyetsizliğine karşı bir serzeniş vardır.

24 ARALIK TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

 Mehmet Şadi Çalık, 1917 yılında Girit’te doğmuştur. 1923 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç ederek Urla’ya yerleşmiştir. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Urla’da geçirmiştir. 1939 yılında yatılı olan İzmir Erkek (Atatürk) Lisesi'den mezun olmuş, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girmiştir. 1950 yılında Paris’e giden Şadi Çalık, Rue Grand Chaumiere’deki Soyut Sanat Atölyesi’nde ve Güzel Sanatlar Akademisi’nde çalışmalar yapmıştır. Çalık, Türk heykeli deyince akla gelen ilk sanatçılardan biri olarak bu yıldan itibaren yaptığı anıtlarla dikkati çekmiştir. Sanatçının sanat hayatını etkileyen ilk önemli isim Akademi’de eğitim aldığı Rudolf Edwin Belling’tir ve soyut sanat biçimi kendisinin etkilendiği bir biçim dili olmuştur.

Sanatçının çok dikkat çeken Atatürk heykelleri dışında, 1940-44 yıllarında İzmir Fuarı Hayvanat Bahçesi için yaptığı Atbaşları, Masadakiler, Kuşlu Kadın Figürü, Yatan Kadın, Duran Kadın, Asaf Halet Çelebi Büstü ve Hüseyin Batuhan Büstü gibi çalışmaları klasik, natüralist ve realist eserlerine örnek gösterilebilir. 

Çalık, 1969 yılında doçent, 1971 yılında profesör olmuş, 24 Aralık 1979’da İzmir’de vefat etmiştir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ