Tarihte bugün ne oldu? 24 Ocak

Tarihler 24 Ocak’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 24.01.2025 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 23.01.2025 14:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 24 Ocak

Türkiye ve dünyada 24 Ocak tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

24 Ocak 1993 yılında Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldürüldü.

Uğur Mumcu 22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir'de dünyaya geldi. Uğur Mumcu aslen Ankaralıdır. 26 Ağustos 1962'de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan 'Türk Sosyalizmi' başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü'nü aldı.

1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak görev yaptı.

Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975'ten itibaren Cumhuriyet'te 'Gözlem' başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansı'nda çalıştı. Mart 1975'te makalelerinden oluşan Suçlular ve Güçlüler adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl Altan Öymen ile birlikte hazırladıkları, Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in hayali mobilya ihracatını konu edinen Mobilya Dosya1981'de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı 'Silah Kaçakçılığı' ve 'Terör' yayımlandı. Aynı yıl, Mehmet Ali Ağca'nın Papa'yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı.

Türkiye'de terör olaylarının artması nedeniyle 1979 yılında 12 Mart dönemi öncesi ve sonrası gençlik liderlerinin yaşadıklarını kendi ağızlarından yansıttığı ve silahlı eylemlerle bir yere varılamayacağına dikkat çektiği kitabı 'Çıkmaz Sokak'ı yayımladı.

1982'de 'Ağca Dosyası', ardından 'Terörsüz Özgürlük' adlı makale derlemesi yayımlandı. 1983 yılında Mehmet Ali Ağca ile cezaevinde röportaj yaptı. 1984 yılında Aziz Nesin öncülüğünde bir grup tarafından Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı'na sunulan, ancak Kenan Evren'in imzalayanları 'vatan hainliği' ile suçlayarak dava açtığı Aydınlar Dilekçesi'nin hazırlanmasına katıldı. 12 Eylül döneminde aydınlara yapılan işkenceyi anlatan 'Sakıncasız' adlı oyunu yazdı. 'Papa-Mafya-Ağca' kitabını yayımladı.

1987'de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen 'Rabıta' ve '12 Eylül' adlı kitapları, 1991'de en önemli araştırmalarından biri olan 'Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925' kitapları yayımlandı.

1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık 80 Cumhuriyet gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet gazetesinde yazan Uğur Mumcu, Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de gazeteye geri döndü.

24 OCAK TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Serdar Kesimal 24 Ocak 1989 yılında Wuppertal'da doğdu. Aslen Rize'li olan Serdar Kesimal Fenerbahçe'de memleketi'nin Plaka kodu olan 53 numaralı formayı giydi. Futbola yerel takımlardan Sportfreunde Dönberg 1927 e. V.'da başladı.

2009-10 sezonunda Süper Lig ekiplerinden Kayserispor'a transfer oldu.

Fenerbahçe 25 Ağustos 2011 tarihinde İlhan Eker'in bonservisi ve Okan Alkan'ı kiralanama karşılığında Kayserispor'dan Fenerbahçe'ye transfer oldu. Ancak Eylül ayında geçirdiği sakatlık nedeniyle sahalardan bir süre uzak kaldı. Fenerbahçe takımındaki ilk resmi maçına, 12 Aralık 2011 tarihinde 2-0 kazanılan Bursaspor deplasmanında çıktı. Uzun bir sakatlık döneminden sonra tekrar sahalara dönen Serdar, 12 maçta oynarken hepsinde 90 dakika forma giydi. Sezon sonunda Türkiye Kupası'nın sahibi olurlarken, final maçının son 59 dakikasında forma giydi.

 17 Kasım 2010 Hollanda ile oynanacak hazırlık maçı için kariyerinde ilk sefer Türkiye A Milli Takım'ına davet edildi. Bu 1-0 kaybedilen bu müsabaka'da 90 dakika oyunda kalarak ilk kez A millî takımda görev aldı. Daha sonra Güney Kore ile oynana hazırlık maçında oynayarak 2. kez a millî takım formasını giymiştir. Üçüncü millî maçını ise 29 Mart 2011 tarihinde Avusturya'ya karşı oynadı.

24 OCAK TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 yılında Ankara'daki evinin önünde bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Uğur Mumcu’ya yönelik suikastın üzerindeki sis perdesi hâlâ varlığını koruyor. Mumcu, suikasttan bir süre önce kaleme aldığı "Dipsiz Kuyu" başlıklı yazısında, "Orta Doğu, emperyalizmin kol gezdiği, terör örgütleri ile çeşitli istihbarat örgütlerinin kanlı ve kirli oyunlar oynadığı karanlık dipsiz bir kuyudur. Bu karanlık ve dipsiz kuyuda cinayetler birbirini izler. Kim, kimi, neden öldürüyor? Bu soruların yanıtlarını anında bulmanın olanağı yoktur. Olaylar yıllar sonra aydınlanır. O da bir kısmı!" demişti.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ