Tarihte bugün ne oldu? 24 Temmuz...

Tarihler 24 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

  • Oluşturulma Tarihi : 24.07.2025 00:53
  • Güncelleme Tarihi : 24.07.2025 00:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 24 Temmuz... haberinin görseli

Türkiye ve dünyada 24 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde dönüm noktalarından biri olan Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalandı. Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı sonrası imzalamaya zorlandığı Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılan bu anlaşma, modern Türkiye’nin sınırlarını büyük ölçüde belirleyerek uluslararası alanda yeni Türk devletinin tanınmasını sağladı.

Basın özgürlüğü için mücadele günü

Türkiye’de sansürün kaldırılmasının simgesi olan 24 Temmuz, her yıl “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak anılıyor. 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte İstanbul’daki gazetelerin sansür memurlarını içeri sokmama kararı almasıyla başlayan bu tarihi süreç, Türkiye’de basın özgürlüğü mücadelesinin dönüm noktalarından biri olarak kabul ediliyor. 1948’de “Basın Bayramı” olarak ilan edilen gün, 1971’den itibaren basın üzerindeki artan baskılar nedeniyle “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” adını aldı.

Basın Ahlak Yasası

Türkiye’de gazetecilik mesleğinin etik ilkelerini belirleyen ve gazeteciler tarafından gönüllü olarak kabul edilen Basın Ahlak Yasası, yasal bir bağlayıcılığı bulunmamasına rağmen basın mesleğinde temel etik kuralların çerçevesini çizmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın girişimiyle 24 Temmuz 1960’ta kabul edilen bu metin, gazetecilerin kamu yararını gözeterek doğru, tarafsız ve sorumlu habercilik yapmalarını amaçlıyor. Bu metinden farklı olarak, Basın İlan Kurumu tarafından belirlenen “Basın Ahlak Esasları” ise yasal dayanağa sahip olup, resmi ilan alma hakkı başta olmak üzere çeşitli yaptırımlar doğurabilecek bağlayıcılığa sahip.

Grev ve Lokavt Kanunu

Türkiye’de çalışma hayatında köklü bir dönüşüm yaratan 1963 yılı, işçi haklarının yasal güvence altına alındığı bir milat oldu. 24 Temmuz 1963 tarihinde yürürlüğe giren Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu, işçilerin sendikalaşma, toplu sözleşme yapma ve grev hakkını yasal zemine oturttu.

24 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya, 86 yıl aradan sonra yeniden cami statüsüne kavuşarak ibadete açıldı. Danıştay'ın 1934 tarihli müze kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen yapı, ilk cuma namazıyla birlikte resmen cami olarak hizmet vermeye başladı.

TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU? 

Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden Gülriz Sururi, 24 Temmuz 1927’de İstanbul’da dünyaya geldi. Sanat hayatına çocuk yaşta adım atan Sururi, eşi Engin Cezzar ile birlikte kurduğu Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahnelediği oyunlarla hafızalara kazındı. "Keşanlı Ali Destanı" ve "Kaldırım Serçesi" gibi yapımlardaki performanslarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan sanatçı, 1998 yılında devlet sanatçısı unvanına layık görüldü. Oyunculuğunun yanı sıra yazar ve televizyoncu kimliğiyle de kültür sanat dünyasına değerli katkılar sundu.

Erdoğan Arıca

Türk futbolunun önemli isimlerinden eski millî futbolcu ve teknik direktör Erdoğan Arıca, 10 Nisan 2012'de İstanbul'da akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 24 Temmuz 1954 doğumlu olan Arıca, futbolculuk kariyerinde Malatyaspor, Orduspor, Galatasaray, Fenerbahçe ve daha birçok kulüpte forma giymiş, millî takımda ise kaptanlık yapmıştı. Futbolculuktan sonra teknik direktörlük kariyerine adım atan Arıca, Anadolu kulüplerinde görev almış, son olarak Karşıyaka'da görev yapmıştır.

Uzay Heparı

Uzay Heparı, 1969 doğumlu Türk müzisyen, besteci, aranjör ve oyuncu, Türk pop müziğine damgasını vuran önemli bir isimdi. Çocukluğunda klasik müzik eğitimi alırken, 80’lerin ortasında MFÖ hayranlığıyla pop müziğe yöneldi. 1988'de Zuhal Olcay’ın albümünde klavye çalarak profesyonel kariyerine başladı, 90’lar boyunca Sezen Aksu, Sertab Erener ve Levent Yüksel gibi yıldızlarla çalışarak müzik dünyasında hızla yükseldi. Müzikal dehası, hem düzenlemeleri hem de şarkı besteleriyle dönemin hitlerini yarattı. Uzay Heparı, Sezen Aksu’nun "Deli Kızın Türküsü" ve Sertab Erener’in "Sakin Ol!" gibi albümlerinde imzasını attı. Yalnızca müziğiyle değil, 1993 yapımı "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar" filmiyle oyunculuk kariyerine de adım attı. Ancak, genç yaşta hayatını kaybetmesi müzik dünyasında büyük bir kayıp oldu. 1994 yılında geçirdiği motosiklet kazasında ağır yaralanarak 31 Mayıs’ta hayatını kaybeden Heparı, Türk popunun unutulmaz aranjörlerinden biri olarak tarihe geçti.

Emre Mor

Emre Mor, 24 Temmuz 1997'de Kopenhag'da doğmuş Türk futbolcusudur. Futbola Danimarka'da Brønshøj Boldklub'te başlayan Emre, 2015'te FC Nordsjælland’a transfer oldu ve burada çıkış yaptı. 2016'da Borussia Dortmund’a 9.75 milyon € bonservisle transfer olan Mor, ardından İspanyol Celta Vigo, Süper Lig takımlarından Galatasaray ve Fatih Karagümrük gibi kulüplerde kiralık olarak oynadı. 2022'de Fenerbahçe’ye transfer oldu. Şu anda Eyüpspor'da kiralık olarak forma giymektedir. Millî takımda ise 2016'da Türkiye’yi seçen Emre, 2016 Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’nin en genç oyuncusu oldu. Kariyerinde birçok önemli maça çıkan Emre, genç yaşına rağmen hızla tanınan bir futbolcu haline geldi.

TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Adnan Yücel, 27 Mart 1953 tarihinde Elazığ'da doğmuş ve 24 Temmuz 2002'de hayatını kaybetmiştir. Adnan Yücel (27 Mart 1953, Elazığ - 24 Temmuz 2002), Türk şairidir. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni bitirdikten sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yapmış ve Çukurova Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Şiirleri, Edebiyat 81, Evrensel Kültür, Petek, Sanat Emeği, Somut, Söylem, Yapıt ve Yeni Olgu gibi dergilerde yayımlandı. Şiir kitapları arasında Kavgalara Sözlenen Sevda, Bir Özlem Bir Türkü, Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek ve Ay Işığında gibi önemli eserler bulunmaktadır. Adnan Yücel, Türk edebiyatında derin izler bırakmış ve şiirlerinde sevda, acı, aşk gibi evrensel temaları işleyerek kendine özgü bir dil oluşturmuştur.

Afife Jale

Afife Jale, 1902 yılında İstanbul'da doğmuş ve 24 Temmuz 1941'de İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Türk tiyatrosunun ilk Müslüman kadın oyuncusu olarak, 1920'de Darülbedayi'de sahneye çıkarak büyük bir ilke imza atmıştır. Yamalar adlı oyundaki Emel rolüyle tanınan Afife Jale, dönemin toplumsal ve polis baskılarına rağmen, kadınların tiyatro sahnelerinde yer almasının önünü açmıştır. Ancak, morfin bağımlılığı ve zor yaşam koşulları nedeniyle sahneden uzak kalmış, 1941 yılında yaşamını yitirmiştir. Bugün, onun anısını yaşatan tiyatro ödülleri ve projelerle hala anılmaktadır.

Didem Madak

Türk şair Didem Madak, 8 Nisan 1970 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi, ancak yaşamının son yıllarında kanserle mücadele etti. Şiirleriyle edebiyat dünyasında önemli bir yer edinen Madak, 23 Temmuz 2011'de İstanbul'da hayatını kaybetti. Edirnekapı Mısır Tarlası Mezarlığı'na defnedilen Madak, 41 yaşında hayatını kaybetmesine rağmen ardında birçok anlamlı şiir bırakarak Türk edebiyatında iz bıraktı.

 

Tarihte bugün ne oldu? 2 Temmuz…

Tarihte bugün ne oldu? 1 Temmuz…

Tarihte bugün ne oldu? 30 Haziran....

Tarihte bugün ne oldu? 29 Haziran....

Tarihte bugün ne oldu? 28 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 27 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 26 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 25 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 23 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 22 Haziran...

Elektronik Gazete

İlginizi Çekebilir...

Tarihte bugün ne oldu? 26 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 26.07.2025 00:55
Tarihte bugün ne oldu? 26 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 25 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 25.07.2025 00:53
Tarihte bugün ne oldu? 25 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 24 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 24.07.2025 00:53
Tarihte bugün ne oldu? 24 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 23 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 23.07.2025 00:53
Tarihte bugün ne oldu? 23 Temmuz...