Tarihte bugün ne oldu? 27 Temmuz...

Tarihler 27 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

  • Oluşturulma Tarihi : 27.07.2025 00:54
  • Güncelleme Tarihi : 27.07.2025 00:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 27 Temmuz... haberinin görseli

Türkiye ve dünyada 27 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 

1921 yılında Toronto Üniversitesi’nde biyokimyacı Frederick Banting liderliğindeki bir grup araştırmacı, insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktasına imza attı. Bilim insanları, diyabet hastalığının tedavisinde devrim yaratacak insülin hormonunu keşfettiklerini duyurdu. 

1949 yılında, dünyanın ilk jet motorlu yolcu uçağı olan de Havilland Comet, gökyüzüyle ilk kez buluştu. Bu tarihi uçuş, havacılık sektöründe büyük bir devrimin habercisi olurken, yolcu taşımacılığında jet çağının da başlangıcını simgeliyor. Comet'in ilk ticari uçuşu ise Mayıs 1952’de gerçekleşti.

1976 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde temaslarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Bülent Ecevit, New York’taki ünlü Waldorf Astoria Oteli'nde konuşma yaptığı sırada suikast girişimine uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin Kıbrıslı Rum Staviros Skopetrides olduğu açıklandı. Ecevit olaydan yara almadan kurtuldu.

2008 yılında İstanbul’un Güngören ilçesinde yaşanan çifte patlama, Türkiye'yi yasa boğdu. Güven Mahallesi, Kınalı Caddesi üzerindeki Menderes Çıkmazı’nda saat 22:00 sularında art arda meydana gelen iki patlamada 18 kişi hayatını kaybetti, 154 kişi ise yaralandı. 

2018 yılında, gökyüzü meraklılarının heyecanla beklediği nadir bir doğa olayı yaşandı: Kanlı ay tutulması. Yılın en uzun tam ay tutulması olarak kayıtlara geçen bu gök olayı sırasında Ay, Dünya’nın gölgesine tamamen girdi ve kızıl bir renge büründü. Binlerce kişi, bu etkileyici manzarayı dünyanın farklı noktalarından ilgiyle izledi.


TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

27 Temmuz 1881’de İstanbul’da dünyaya gelen Hüseyin Rauf Orbay, Osmanlı’nın son döneminden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzanan süreçte hem askeri hem siyasi alanda kritik roller üstlendi. Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nda gösterdiği kahramanlıkla "Hamidiye Kahramanı" olarak tanındı, Osmanlı Devleti'nin son Bahriye Nazırlarından biri olarak Mondros Mütarekesi'ni imzalayan isim oldu. Cumhuriyet döneminde ise başvekillikten büyükelçiliğe, muhalefet liderliğinden sürgün yıllarına uzanan çalkantılı bir siyasi kariyerin aktörüydü.

Sırrı Gültekin

27 Temmuz 1924’te İstanbul’da dünyaya gelen Sırrı Gültekin, tiyatro sahnesinden beyaz perdeye uzanan sanat hayatında oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı kimlikleriyle Türk sinemasına derin izler bıraktı. Kariyerine 1939’da Bakırköy Halkevi’nde adım atan Gültekin, 1950’lerden itibaren 150'ye yakın filme imza attı. Bülent Oran’la yakın dostluğu, Lütfi Akad’dan aldığı ilham ve sanat camiasındaki çok yönlü katkılarıyla tanınan sanatçı, 2008 yılında hayata veda etti.

İskender Doğan

27 Temmuz 1953’te Manisa’da doğan İskender Doğan, 1970’li yıllarda Türk müziğinde kendine özgü bir yer edinen şarkıcı, söz yazarı ve bestecilerden biri olarak öne çıktı. Genç yaşta Milliyet gazetesi yarışmasında kazandığı birincilikle müzik sahnesine adım atan sanatçı, özellikle söz ve müziği kendisine ait olan “Kan ve Gül” şarkısıyla hafızalara kazındı. Eurovision Türkiye finallerindeki denemeleri, dönemin önemli isimleriyle yaptığı grup çalışmaları ve duygusal temalı besteleriyle 70’li yılların ruhunu yansıtan Doğan, müzik kariyerinin yanı sıra kişisel yaşamıyla da gündemde kaldı.

Ayşenur Ezgi Eygi

Türk-Amerikalı insan hakları aktivisti ve yardım gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül 2024’te Filistin’in Batı Şeria bölgesindeki Nablus kentinde, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. 26 yaşındaki Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi olarak bölgede yardım ve dayanışma amacıyla bulunuyordu. Eygi, Rachel Corrie ve Tom Hurndall’dan sonra İsrail ordusu tarafından öldürülen üçüncü yabancı gönüllü oldu. Olay, uluslararası kamuoyunda büyük tepkiye yol açarken, genç aktivistin cenazesi Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verildi.


TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

1899 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Melek Nimet Özden, halk arasında “Nimet Abla” adıyla tanınarak Türkiye’nin en bilinen piyango biletçisine dönüştü. 1928’de eşinin Eminönü’ndeki dükkânında Milli Piyango bileti satmaya başlamasıyla başlayan bu yolculuk, 1931’de sattığı bilete büyük ikramiye çıkmasıyla ülke çapında bir fenomene dönüştü. Ömrü boyunca çalışkanlığı ve girişimciliğiyle dikkat çeken Özden, sadece şansın değil aynı zamanda hayırseverliğin de adı oldu. Kendi adını taşıyan camiyi inşa ettiren ve bir vakıf kurarak tüm mal varlığını bağışlayan Nimet Abla, 27 Temmuz 1978’de İstanbul’da hayatını kaybetti.

Arif Hikmet Koyunoğlu

1888 yılında İstanbul’da doğan ünlü Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Arif Hikmet Koyunoğlu, 27 Temmuz 1982 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarından olan Koyunoğlu, Ankara’daki Etnografya Müzesi ve Türk Ocağı Binası gibi önemli eserleriyle Türk mimarlık tarihine adını yazdırdı.

Melih Esenbel

1936 doğumlu diplomat, hukukçu ve siyasetçi Esenbel, Türkiye’nin önemli dışişleri bürokratlarından biri olarak uzun yıllar görev yaptı. II. Abdülhamid devri nazırlarından şair ve bestekâr Çorluluzade Mahmut Celaleddin Paşa’nın torunu olan Esenbel, 27 Temmuz 1995 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Esenbel, Washington ve Tokyo Büyükelçiliklerinde görev aldı, 1974-1975 yıllarında azınlık hükümetinde Dışişleri Bakanlığı yaptı.


Hüseyin Aktaş

Erzincan doğumlu Türk atlet Hüseyin Aktaş, 25 Mart 1941 tarihinde dünyaya geldi. 20 yaşında maratona başlayan Aktaş, 1960’lı ve 70’li yıllarda Balkan Oyunları ve Akdeniz Oyunları’nda önemli dereceler elde etti. 1968 Meksiko ve 1976 Montreal Olimpiyatları’nda Türkiye’yi başarıyla temsil eden Aktaş, 27 Temmuz 2012’de İzmir’de hayatını kaybetti.

Işılay Saygın

İzmir’in Buca ilçesinde 4 Nisan 1947’de doğan Işılay Saygın, Türkiye’nin ilk kadın turizm ve çevre bakanı olarak önemli bir siyasi kariyere imza attı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan Saygın, beş dönem İzmir milletvekilliği yaptı ve 51. ile 55. hükümetler arasında aralıksız bakanlık görevlerinde bulundu. Kadın hakları ve sosyal projelere verdiği katkılarla da tanınan Saygın, 27 Temmuz 2019 tarihinde tedavi gördüğü İzmir’de yaşamını yitirdi.

 

Tarihte bugün ne oldu? 3 Temmuz…

Tarihte bugün ne oldu? 2 Temmuz…

Tarihte bugün ne oldu? 1 Temmuz…

Tarihte bugün ne oldu? 30 Haziran....

Tarihte bugün ne oldu? 29 Haziran....

Tarihte bugün ne oldu? 28 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 27 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 26 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 25 Haziran...

Tarihte bugün ne oldu? 23 Haziran...

Elektronik Gazete

İlginizi Çekebilir...

Tarihte bugün ne oldu? 27 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 27.07.2025 00:54
Tarihte bugün ne oldu? 27 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 26 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 26.07.2025 00:55
Tarihte bugün ne oldu? 26 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 25 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 25.07.2025 00:53
Tarihte bugün ne oldu? 25 Temmuz...
Tarihte bugün ne oldu? 24 Temmuz...
  • Tarihte Bugün
  • 24.07.2025 00:53
Tarihte bugün ne oldu? 24 Temmuz...