- Tarihte Bugün
- 31.03.2025 00:15
Tarihler 29 Mart’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 29 Mart tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
29 Mart 1938'de, ünlü Türk şair ve yazar Nâzım Hikmet, Harp Okulu Mahkemesi tarafından 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
29 Mart 1950'de, Nâzım Hikmet, Bursa Cezaevi'nde siyasi tutukluluk koşullarına karşı protesto olarak açlık grevine başladı.
29 Mart 1968'de, Türkiye'de ilk böbrek nakli İstanbul'da gerçekleştirildi. Bu önemli operasyon, Prof. Dr. Atıf Taykurt ve ekibi tarafından yapıldı.
29 Mart 2006'da, Dünya'nın büyük bir bölümünde gözlemlenen tam güneş tutulması gerçekleşti.
Türk edebiyatının önemli yazarlarından Mustafa Memduh Şevket Esendal, 29 Mart 1883'te Çorlu’da doğdu. Diplomat ve siyasetçi kimliğiyle de tanınan Esendal, Tahran, Bakü ve Kabil'de büyükelçilik yaptı, dört dönem milletvekilliği ve CHP Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. En bilinen eseri 1934’te yayımlanan Ayaşlı ile Kiracıları adlı romanıdır. 2023 itibarıyla eserleri kamu malı olmuştur. Mustafa Memduh Şevket Esendal 1952’de hayatını kaybetti.
29 Mart 1953 doğumlu Türk piyanist ikiz kardeşler Güher ve Süher Pekinel, dünyaca ünlü piyano ikilisi Pekinel Kardeşler olarak müzik dünyasında büyük bir ün kazanmıştır. İlk müzik eğitimini annelerinden alan ve küçük yaşta sahneye çıkan kardeşler, 6 yaşında ilk kez sahneye çıkmış, 9 yaşında ise Ankara Filarmoni Orkestrası eşliğinde ilk konserlerini vermiştir.
Müzik eğitimlerine Fransa, Almanya ve ABD'de devam eden Pekinel Kardeşler, birçok uluslararası yarışmada ödüller kazanmış ve 1984’te Herbert von Karajan tarafından keşfedilip Salzburg Festivali'ne davet edilmiştir. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanını alan Güher ve Süher Pekinel, 2021 yılında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile onurlandırılmıştır.
Şarkıcı, şarkı yazarı ve müzisyen Kayahan Açar, 3 Nisan 2015'te İstanbul'da 66 yaşında hayatını kaybetti. İzmir'de 29 Mart 1949'da doğan Kayahan, müzik kariyerine 1971 yılında adım attı ve zamanla Nilüfer, Sezen Aksu, Zerrin Özer gibi önemli sanatçılara şarkılar verdi. En bilinen eserleri arasında Geceler, Kar Taneleri ve Esmer Günler gibi unutulmaz şarkıları bulunuyor. 1991'de Yemin Ettim albümüyle büyük bir çıkış yakalayan Kayahan, hayatının son dönemine kadar müzik kariyerine devam etti. Ayrıca, hastalıklarıyla mücadele ederken de müziğiyle insanların hayatına dokunan Kayahan, 3 kez yumuşak doku kanserini yendi fakat 2015 yılında hastalığına yenik düştü.
29 Mart 1980 doğumlu oyuncu Mert Turak, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olup Bahçeşehir Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Baba tarafından Malatyalı, anne tarafından ise Makedonyalı olan Turak, sahneye olan ilgisini tiyatro eğitimine yansıttı ve İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda önemli oyunlarda rol aldı. Hamlet, Eskici Dükkanı, Leonce ile Lena gibi klasik tiyatro eserlerinde yer alan Turak, ayrıca Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ve Romeo ve Juliet gibi tiyatro oyunlarıyla da adından söz ettirdi. Mert Turak, Kızıl Goncalar dizisindeki Naim karakteriyle son döneme damgasını vurdu.
29 Mart 1981 doğumlu oyuncu Nihal Yalçın, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarından mezun oldu. Yalçın, Avrupa Yakası ve Yalan Dünya gibi dizilerle tanındı. Araf ve Yeraltı filmleriyle ödüller kazandı, 2019’da Zuhal filmindeki rolüyle Antalya Altın Portakal’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.
29 Mart 1983 doğumlu oyuncu Ezgi Mola, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nden mezun olduktan sonra Hırsız Polis ve Hayatımın Kadınısın gibi projelerde yer aldı. 2020-2022 yıllarında Masumlar Apartmanı dizisinde Safiye rolüyle büyük çıkış yaptı ve En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. 2023'te Mustafa Aksakallı ile evlendi ve bir oğlu oldu.
Yönetmen ve yapımcı Fuat Uzkınay 1888 yılında Üsküdar'da doğdu. 1914'te Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin yıkılışını filme alarak Türk sinemasında film çeken ilk kişi oldu. Sinemaya olan ilgisi nedeniyle Millî Sinema adlı ilk Türk sinemasının açılmasında önemli rol oynadı. 1915'te Merkez Ordu Sinema Dairesi'nin başında yer almış ve Almanya'da filmcilik eğitimi aldı. İlk konulu filmi Himmet Ağa'nın İzdivacı ile zorluklarla başarıya ulaştı. 1956'da İstanbul'da vefat eden Uzkınay, Türk Silahlı Kuvvetleri Foto Film Merkezi'ne adı verilen bir stüdyosuyla anılıyor.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 11. Başkanı Abdullah Ziya Kozanoğlu 1905 yılında dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan Kozanoğlu, birçok önemli yapının inşaatını üstlenmiş, Türk edebiyatının ilk tarihsel serüven romanını yazmış ve Malkoçoğlu gibi ünlü çizgi roman karakterlerini yaratmıştır. 1966'da vefat etmiştir.