“800 maçta vazife aldım”

Kısa süreli Çeşmealtı ziyaretimde eski bir Milli Futbol Hakemi olan dedem Fahrettin Alpagut ile ropörtaj gerçekleştirdim. Kendisi Türkiye'nin ilk futbol hakemlerindendir. Günümüzde Süper Lig adı verilen ligde pek çok maç yönetmiş ve milli maçlarda hakemlik yapmıştır. Fahrettin Alpagut, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda Türkiye'nin spor dallarında daha erken geliştiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.09.2015 07:09
  • Güncelleme Tarihi : 05.09.2015 07:09
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“800 maçta vazife aldım”

ONURHAN ALPAGUT

 

-Bize kendinizden bahseder misiniz?

1939 yılında askerlik hizmetimi bitirerek Ankara'ya yerleşmeye karar verdim. Aslen İzmirliyim.  Ankara Milli Savunma Bakanlığı Muhasebe Müdürlüğü görevinde bulundum. Orada 5 yıl görev yaptıktan sonra Kara Kuvvetleri Personel dairesine müracaat ederek Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Ordu Donatım Dairesi’nde 30 sene 6 ay hizmetimi tamamlayarak emekli oldum. Bu anlamda memuriyet hayatım müddetince hakemlik görevime de ayrıca devam ettim. Hakemlik kariyerim boyunca hentbol, voleybol ve futbol olmak üzere 3 branşta toplam 800 resmi maçta görev yaptım.

-Hakemlikle alakalı geçmişinizden kısaca bahsedecek olursanız neler söylersin?

Voleybol ve hentbol dışında daimi olarak futbol hakemliği yaptım. Bu anlamda Türkiye'de amatör ve profesyonel liglerde orta hakemlik görevinde bulundum. Milli hakemlik hayatımda boyunca 2 Milli maçta yan hakem görevliği yaptım. Hentbol ve voleybol hakemlik kariyerim boyunca da bana verilen tüm maçlarda layığıyla görevimi yaptığıma inanıyorum. 1960 senesinde Ankara'nın en popüler hakemi seçildim. Bu bağlamda bana bir kupa hediye edildi. Bu ödülle birlikte milli hakemlik kariyerime 1971 senesinde nokta koydum. Mühim bir maçım olan Gençlerbirliği ve Ordu Milli Takımı’nın dostluk maçında görev yaptım. Bu maç unutamadığım maçlar arasında yer alan samimi ve dostluk havası içerisinde geçmiş maçlardan biriydi. O maç Ordu Milli Takımı'nın 2-1'lik galibiyetiyle sonuçlandı. Bu maçı iyi yönettiğime inanıyorum.

- Geçmiş yıllarda Türk sporu ne durumdaydı şimdi ne durumda? Bir kıyaslamaya tabi tutacak olursak ne dersiniz?

Milli ve Futbol hakemimiz Sülhü Garan, İtalyan Futbol Federasyonu'ndan almış olduğu yeni kaideleri tercüme ederek Türk futboluna modern hakemliği kazandırmıştır. Bizim hocamız olan Sülhü Garan abimiz Türk hakemliğine büyük katkılarda bulunmuştur. Bu anlamda tarihimize adı altın harflerle yazılmıştır. Bizde o günden bu zamana modern futbol kaideleriyle yapmış olduğumuz müsabakalarda Türkiye'ye büyük hakemlik kariyerleri kazandırmış bulunuyoruz. Bu anlamda Türk hakemleri Avrupa müsabakalarına kadar intikal etmiştir.

-Sence bir futbol hakemi saha içerisinde nasıl olmalı?

Bir hakem sürekli kendini formda tutmalıdır. Düzenli olarak futbol hakemleri için yapılan antrenmanlara katılmalıdır. Türk Futbol federasyonun verdiği çizelge doğrultusunda maçları en az hata ile yönetmelidir.

Fahrettin Alpagut kimdir?

Türkiye'nin en eski futbol hakemlerinden bir tanesidir. 1919 yılında Ankara'da doğdu. Kariyerine Ankara'da hentbol ve voleybol hakemliği ile başladı. 1946 yılında evlenen ve bir yıl sonra iki çocuğu olan Fahrettin Alpagut futbol hakemliği çalışmalarına hafta sonları devam etti. Ankara'da Macar Sefareti’nde verilen Kokteyl'de bulunarak dönemin ünlü Macar Futbolcusu Puşkaş ile tanıştı. 800'den fazla maçta vazife almış olan Fahrettin Alpagut 1971 senesinde Futbol hakemliği kariyerini sonlandırdı.

Haber Merkezi