Sayfa Yükleniyor...
Osmanlı döneminden bugüne taşınan Arzuhalcilik kaybolan meslekler arasında yer alarak tarih olmaya yüz tutuyor.
DİLEK BAKIRKAYNAK
Arzuhalci, ücret karşılığında mektup, dilekçe vs. yazan kişiye diyoruz. Bilmeyen yoktur sanırım. Osmanlı döneminde Arzuhalcilik bir teşkilata bağlı olarak resmi müsaade ile yapılan bir meslek dalıydı. Eskiden sokaklarda çokça görürdük ama artık yok denecek kadar az. Bizim gördüğümüz kadarıyla Adliyenin hemen yan tarafında yan yana oturan ve hiç boş kalmayan 4-5 arzuhalci var ama o kadar.
Osmanlı döneminde, devlete yapılacak başvurulara aracılık etmekle görevli kişilere arzuhalci denilirdi. 1762de padişah fermanı ile başlayan arzuhalcilik, 1865te çıkarılan bir başka yasa ile sona erdirildi. Ama arzuhalcilik mesleği zor da olsa bugüne kadar varlığını sürdürdü. Yasalara rağmen devam eden arzuhalcilik mesleği bugünlerde teknolojiye yenik düşüyor.
Karşıyaka Adliyesi yanında yıllardır arzuhalcilik yapan Ufuk Şen Kaya, 17 yaşından bugüne bu işi yaptığını belirterek, mesleğin artık tükendiğini dile getirdi. Evli ve 2 çocuğu olan Kaya, yıllarca birçok sektörde çalıştığını ve sonunda kendi işini eline alması gerektiğini düşünerek, 17 yaşından bugüne Arzuhalcilik yaptığını ifade etti.
Osmanlı döneminden bugüne taşınan Arzuhalciliğin kaybolan meslekler arasında yer aldığını belirten Kaya; 3-4 yıl öncesi ile kıyaslama yaparsak işlerimiz yarı yarıya azaldı. Herkes bu işi yapamıyor. Bu işi yapabilmek biraz tecrübe gerektiriyor. Kaybolan meslekler arasında yerinde alan Arzuhalciliği yapmak isteyenler ilk önce Maliyeye 1800 TL vergi ödemesi yapıyor. Ve daha sonraki aşamaları takip ediyor. Bitme noktasında olan işimize yine de şükrediyoruz. Günde en az 5 dilekçe yazıyorum. Kazancım da 40-50 TLyi buluyor.
Karşıyaka Adliyesi yanında bu işi yapanların arasında en eskisi benim. Bundan 4 yıl öncesine kadar 15 kişi vardı. Birçoğu öldü, birçoğu ise işi bıraktı. Şu an toplam 7 kişiyiz şeklinde konuştu.
Haber Merkezi