Sayfa Yükleniyor...
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından düzenlenen, 3. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumunda erişkinlerin aşılanmasına vurgu yapıldı
ANIL YIKGEÇ
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) tarafından düzenlenen, 3. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu gerçekleşti. Renaissance İzmir Hotelde yapılan sempozyumda erişkinlerin aşılanması konusu masaya yatırıldı. Sempozyuma İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır, çeşitli illerden doktorlar ve İl Sağlığı çalışanları katıldı. KLİMİK Derneği, Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu (EBÇG) ve Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Esin Şenol, salgınlar ya da ölümler gibi korkuyu tetikleyen durumlarda erişkin aşılamasının tıp dışı alanların ilgi odağı olduğunu belirtiyor.
4 BİN 600 KİŞİYE HİZMET VERİLDİ
Sempozyuma katılan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır, halk sağlığını koruma adına İzmirde 4 bin 600 kişi ile hizmet verdiklerini belirtti. Birey sağlığının bebeğin ana rahminde ruhuyla buluştuğu güne tekabül ettiğini söyleyen Hıdır, O günden itibaren eğer beden ve ruh uyumu ana rahminde devam ediyorsa bütün yaşam boyunca birey sağlığı devam ediyor. Bu sebeple gençlerin evlendiği günlerden itibaren danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Ve çiftler evlendiğinde, hamile kalındığında, doğum gerçekleştikten ve çocuğun büyüme aşamalarında danışmalık hizmetlerimiz devam ediyor diye konuştu. Bireyin her döneminde farklı risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Hıdır, her dönem için değişik çalışmaları olduğunu ifade etti.
İNME VE KALP KRİZİNİ DE ÖNLÜYOR
Grip ve zatürre aşısının erişkin ölümlerini azaltmak bakımından çok başarılı olduğunu kaydeden ve 55 yaş üzeri herkese bu aşıların yapılması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Şenol, Hongkongda yapılan ve bugüne dek yapılmış en büyük aşı etkinlik çalışmalarından biri olan CAPİTA (Erişkinlerde Toplumdan Edinilmiş Pnömoniye Karşı Bağışıklama Çalışması) sonuçlarına göre; 65 yaş ve üstü aşı uygulanan yaklaşık 85 bin erişkinde, zatürrede anlamlı oranda azalma kaydedildiği ortaya konuldu. Çalışmanın sonucuna göre zatürre aşısı zatürreyi azaltmak bakımından da etkili ve başarılı bulunmuştur. Grip ve zatürre aşısının birlikte yapılması, sadece grip ve zatürre değil, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili dedi.
AŞILARA DİKKAT
Grip ve zatürre aşısının 55 yaş üzeri herkese yapılması gerektiğini belirten Prof.Dr. Şenol, diğer aşıların kişilerin sağlık, yaş, meslek, yaşam stili (sigara içiyor mu, çok seyahat ediyor mu) gözden geçirilerek uygulanacağını belirterek, İnfluenza (Grip), Pnömokok (Zatürre), Hepatit A, Hepatit B, Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Menegokokal hastalık, HPV (Human papliloma virüs), Herpes zoster (Zona aşısı) erişkinlere yapılabilen aşılar diye konuştu.
EBOLA AŞISI KULLANILABİLECEK
Pek çok enfeksiyon hastalığına karşı aşı geliştirildiğini, en yakın gelecekte ebola aşısının da kullanılabileceğine vurgu yapan Prof.Dr. Esin Şenol, Ebola, Kuş Gribi, Hepatit C, HIV, çok ilaca dirençli tüberkülozun global tehdit oluşturması nedeniyle yeni tüberküloz aşısı üzerinde çalışmalar yürütülüyor. En yakın gelecekte Ebola aşısı kullanılabilecek gibi duruyor ifadelerini kullandı.
Aşıların bilimsel buluş olarak yaşam kalitesine istenilen etkiyi yaratmasının ancak aşıların uygulanması ile mümkün olabileceğini belirten Şenol, Güvenli su hariç başka hiçbir yöntem, hatta antibiyotikler bile ölümlerin azalması özerine bu kadar büyük bir etkiye sahip olmamıştır diye konuştu.
Haber Merkezi