Sayfa Yükleniyor...
Yüksek glisemik indeksli yiyecekler ve içecekler, insülin ve leptin direncini kamçılayarak kilo vermenin önündeki en büyük engel haline geliyor
E. ÇAĞLA GENİŞ
Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabiliyor. Yükselen kan şekerini düşürmek için vücut daha fazla insülin hormonu salgılıyor. Bu da kilo vermenin önündeki en büyük engel haline geliyor.
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Buket Adanç, düşük glisemik indeksli beslenmenin faydalarını açıkladı. Adanç, glisemik indeksi düşük besinlerin kişinin uzun süre tok kalmasını sağlarken, glisemik indeksi yüksek besinlerin ise daha hızlı açlık yaşanmasına sebep olduğunu ifade etti.
DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR
Glisemik indeksi yüksek besinleri çok sık tüketen bireylerin kilo problemi yaşama oranının yüksek olduğunu kaydeden Adanç, Besinler eşit miktarda karbonhidrat içerseler de kan şekerini aynı oranda yükseltmezler çünkü sindirim sisteminden aynı hızda geçmezler. Hızla sindirilen ve kan şekerini hızla yükselten besinlere glisemik indeksi yüksek besinler, daha yavaş sindirilen ve kan şekerini daha yavaş yükselten besinlere glisemik indeksi düşük besinler denir. Bu nedenle glisemik indeksi düşük besinler kişinin uzun süre tok kalmasını sağlarken, glisemik indeksi yüksek besinler daha hızlı açlık yaşanmasına sebep olur. Kan şekeri üzerine etkisi olan bu besinler dolaylı yoldan vücudun insülin salınımını da arttırır ve sık tüketimi neticesinde insülin direnci ve diyabet riskini arttırır. Ayrıca glisemik indeksi yüksek besinlerin kan şekerini hızla yükseltip-düşürmesi dolayısıyla daha çabuk acıkmaya ve iştah kontrolünün kaybolmasına sebep olur. Bu nedenle glisemik indeksi yüksek besinleri çok sık tüketen bireylerin kilo problemi yaşama oranı da yüksektir dedi.
GLİSEMİK İNDEKSİ SIFIR GIDALAR
Glisemik indeksin, besinlerin pişirme yöntemine ve süresine göre de değişkenlik gösterdiğini belirten Adanç, Patates ve havuç gibi besinlerin glisemik indeksi yüksektir ancak pişirildiğinde glisemik indeksi daha da yükselmektedir. Ayrıca besinlere kullanılan sirke glisemik indeksin yüzde 30 oranında düşmesine neden olur. Tabi ki glisemik indeksi yüksek besinleri tamamen hayatımızdan çıkartmamız mümkün değil fakat gün içerisinde çok sık tüketmemek ve mümkünse yanında protein içeriği olan süt ürünleri ile veya lif içeriği yüksek olan yeşillikler ile birlikte tüketilmelidir. Glisemik indeks değerlendirilirken şekerin değeri 100 olarak alınır. Bu referans değere göre besinler; 55den az ise glisemik indeksi düşük, 56-69 aralığında ise orta, 70den yüksek ise glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi sıfır olarak kabul edilip yenilmesi uygun olan besinler ise brokoli, karnabahar, kabak, marul, kıvırcık, patlıcan, soğan, biber, turp, ıspanak, domates, avokado, çiğ badem, ceviz, çiğ fındık, et, tavuk, balık ve yumurtadır bilgisini verdi.
DÜŞÜK, ORTA VE YÜKSEK ÖRNEKLERİ
Besinlerin glisemik indeks değerleri düşük (D), orta (O), yüksek (Y) şeklinde örnek olarak verilmiştir:
MEYVELER: Elma 38(D), Muz 62 (O), Kayısı-taze 57 (O), Kaysı-kuru 31 (D), Kiraz 22 (D), Greyfurt 25 (D), Üzüm 25 (D), Kuru üzüm 64 (O), Kivi 52 (D), Mango 55 (D), Portakal 44 (D), Şeftali 42 (D), Erik 39 (D), Karpuz 72 (Y), Kavun 65 (O), Armut 38 (D)
EKMEKLER-BİSKÜVİLER-KEKLER: Beyaz ekmek 70 (Y), Çavdar ekmeği 41 (D), Müsli-kavrulmuş 43 (D), Kavrulmamış 56 (O), Cornflakes (mısır gevreği) 80 (Y)
PİRİNÇ ÇEŞİTLERİ: Beyaz 87 (Y), Basmati 58 (O), Şehriye 46 (D),Bulgur 48 (D)
BAKLAGİLLER: Kuru fasulye 48 (D), Barbunya 27 (D), Mercimek 28 (D), Nohut 33 (D), Soya fasulyesi 18 (D), Börülce 42 (D)
SEBZELER: Havuç 49 (D), Bezelye 48 (D), Patates-haşlanmış 62 (O), Patates-kızartma 75 (Y), Patates-fırında 85 (Y), Balkabağı 75 (Y),Mısır 55 (D)
İÇECEKLER-CİPSLER-ÇİKOLATA: Portakal suyu 46 (D), Patates cipsi 54 (D), Fıstık (75gr) 14 (D), Çikolata 49 (D)
Haber Merkezi