- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
İzmirin en etkin felsefe derneklerinden biri olan Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Karşıyaka Şubesi'nin Başkanı Filiz Kartal ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Derneği ve faaliyetlerini yakından tanıma fırsatı elde ettiğimiz sohbetimizde Kartal, felsefenin etkin birey olma konusundaki katkısına vurgu yaptı
-Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?
İzmir, Karşıyakalıyım. Tüm öğrenim hayatımı İzmir'de geçirdim. İzmir'de eğitimim süresince sorumlu vatandaş bilinci içerisinde büyüdüğüme inanıyorum. Kendimi bildim bileli toplumsal yapılanmalar içerisindeyim. 1994 yılından beri etkinliğimi arttırarak sivil toplum örgütleri ve derneklerde çalışıyorum.
-Felsefe nedir?
Felsefe kelimesinin kökeni günümüzde matematikçi olarak tanıdığımız Pisagor'a dayanır. Filosophia yani bilgeliğe duyulan aşk anlamına gelir.
-Aktiffelsefe derneği ne zaman kuruldu, çıkış noktası nedir?
1989 yılında kuruldu. Resmi adı Yeni Yüksektepe Kültür Derneği'dir. Aktiffelsefe logo adıdır. 1989 yılında Ankarada başlayan hareketimiz İstanbul, Van, Adana, Mersin derken şu anda 19 şube ile devam ediyor. İzmir'de toplamda 5 şubemiz mevcut. Ege'de toplam sayı 7'dir. Ege Felsefe'nin doğduğu, temellerinin atıldığı topraklardır. Aristo'dan Thales'e kadar tüm filozoflar bu topraklarda dünyaya gelmiş ve hızla felsefeyi yaymışlardır. Biz de onların izinde faaliyetlerimize devam ediyoruz.
-Dernek olarak ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Birinci amacımız, insana var oluşunun anlamını fark ettirmek neden bunları yapıyorum?, neden bu işi seçtim?, yaptığım işin anlamı nedir?' gibi sorgulamalarla insanlarda sorumluluk bilincini oluşturmaktır. İnsan yaptıklarıyla hayatı var eder. Toplum birey demektir, bireyler toplumu var eder. Ben nereye gidiyorum? Hangi seçim birey için doğrudur, bunların bilincini insana kazandırmak önemli. Birlikte erdemli ve etik yaşamanın yöntemi var mıdır? Bununla alakalı bakış açısını bireylere aşılamak. Tüm şubelerimizde öncelikle insan nedir? konulu felsefe seminerleri veririz. Bununla birlikte öğrendiklerimizi hayata geçirmek amacıyla sosyal kampanyalar ve kültürel etkinlikler düzenleriz. Bunlar arasında mutlu çocuk yetiştirme eğitimleri de var. Mutlu çocuk yetiştirme eğitimleri kapsamında ebeveynlere yapılabileceklere dair hazırlanmış 2 saat süren eğitim programı uyguluyoruz. Bu çalışmamızı Milli Eğitim Bakanlığı paralel biçimde gerçekleştiriyoruz. Çocuklara verdiğimiz eğitimler var. Tüm bunları sorumluluk bilinci ile yapıyoruz. İçimizde etkin olan üyelerimizin kapasiteleri doğrultusunda hijyen, ağız ve diş sağlığı, birlikte yaşama ve nezaket eğitimleri gibi eğitimler var. Resmi kayıtlara geçmiş 800 eğitimimiz var. Bunların dışında okul tadilatları gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda ihtiyaç duyulan okullara 50-150 kişilik gruplar halinde gidip okulu baştan sona yeniliyoruz. Tüm çalışmalar gönüllülük esasına göre gerçekleşir. Günümüz dünyasında hiçbir şey beklemeksizin hizmet etme bilinci tamamen unutulmuş. Aslında tüm dünya hizmet etmek üzerine kurulu. Hepimizin belirli bir yapabilirliği mevcut. Bu yapabilirliğimizi hayata ne kadar etkin bir şekilde yansıtırsak o derece mutlu olabilen varlıklarız. Doğanın yasası eylem yapmak üzerine kurulu, günümüzün konformist (uymacı, uyumlu) anlayışı ise ne kadar az iş yaparsam o kadar mutlu olmaya dayalı. Oysa doğanın düzeninde varlıklar kendi yapabildiklerinin en iyisini yapmaya programlıdır. O yüzden herkes yapabileceğinin en iyisini yapmak için organize olmaya çalışır. Değişik gruplarımız ve etkinliklerimiz var. Bunlardan 1994 yılında kurulmuş olan GEA isimli grubumu, ekolojiyi ve doğayı tanımak amacıyla kurulmuş bir yapıdır. Fakat 1994 yılında ülkemizde yaşanan deprem sonrası tüm olağanüstü durumlara hazırlıklı bir altyapı oluşturuldu. 1994'den beri dünyanın tüm ülkelerinde hizmet verdi. Derneğimiz bu şekilde dünya üzerinde etkin bir konuma geldi. Her sene konu ile ilgili bir grup açılıyor. İlgili vatandaşlar derneğimize katılarak eğitim verebilecek konuma gelebilir.
- İleriye dönük ne gibi projeleriniz var?
Bu yıl yine olağan faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sloganımız Sokaklar bizimdir' olacak. Bu anlamda sokakta yaşayan insanlara ulaşmak istiyoruz. Sokakta herkesin bir şeylere ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Çünkü etik kavramı insana insan olmaktan gelen yükümlülüklerini incelemesidir. İnsan olmaktan gelen yükümlülüklerimizi, sorumluluklarımızı ve insaniyetten gelmiş olan nediri anlayabilen insan hareketlenir. Bu nedenle sokakta daha fazla etkinlik yapacağız. Tüm şubeler olarak hedefimiz budur. Bununla birlikte sanatsal etkinliklerimiz olacak. Bizler yaratıcı drama ve tiyatral etkinlikler eğitimlerimizin bir parçasıdır. Öğrendiğimiz her konu kişinin iç aydınlanmasına yarayacak olan konulardır. Bunu da tiyatro yaratıcı dramla gerçekleştiririz. Dernek olarak 3 Eylül'de yaratıcı drama seminerlerimiz başlıyor. Her ay düzenli konferanslarımız olacak. Konferanslarımızda tarih, felsefe ve sanat içeriklidir. Amacımız insana insan olma bilincini kazandırmaktır.
-Dernek olmanın birtakım zorlukları var. Siz ne gibi sorunlarla karşı karşıyasınız?
Derneğimiz gönüllülük esasına göre kurulmuştur. Ancak kira ve stopaj ödüyoruz. Bunlarda ekonomik olarak belimizi büküyor. Organize, disiplinli olmak her şeye rağmen derneğimizin büyümesini sağlıyor. Daha çok kat edeceğimiz yol var. Hiçbir yere bağlı olmaksızın insanın kendi içerisinde organizasyonu başarması ve bizde varız demesi çok güzel bir durum. Dernek olabilmek birey olmayı öğrenebilmenin bir yoludur.
-Katılımlarda sıkıntı yaşıyor musunuz?
Bizim için zor olan sürekliliktir. İzmir halkı iyi şeyleri bilir ve iyi şeylere meyillidir. İnsanlar İzmir'de kurumumuzun varlığını öğrendiler.
- Toplumumuzda felsefe yapma diye bir terim var. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Felsefe ne yazık ki tüm dünyada kirlenmiş bir kavram. Ona biz gelin bilgelik diyelim. Felsefe kendisini pek çok şeyden soyutlayarak laf cambazlığına dönüştürüldü. Felsefe 16. YY'da küçültülerek halktan ve yaşamdan uzaklaştırıldı. İnsanın içerisinde her zaman bilgeliği arayan bir yan vardır. Felsefe kelimesi mana olarak bilgeliği aramak anlamına gelmektedir. Bu yüzden bizler bilgelik yolcusu olmaya karar verdik.
-Eklemek istedikleriniz?
Daha iyi ve daha güzel bir dünya istiyoruz. Bunun için daha iyi ve güzel insanlara dönüşmeye çalışıyor ve hareket ediyoruz. Süreklilikle, etkin olan bilinçlilikle, gönüllülükle çalışan umutludur. İnsana ve yarınlara güveniyoruz, bugün yapabileceğimizin en iyisini yapmak için bir aradayız. Daha iyi bir yaşam mümkün. Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği olarak, daha iyi bir dünya mümkün mü? diye soran, ben ne yapabilirim? diyen herkesi bekliyoruz.