Bornova turizmde hız kazanıyor

Bornova Belediyesi Başkanı Olgun Atilla önderliğinde başlatılan turizm atağında ilçenin tarihi kültür turlarıyla önce halka anlatılıyor. Sonraki aşama ise burayı yabancın turistlere tanıtmak olacak


  • Oluşturulma Tarihi : 31.07.2015 07:13
  • Güncelleme Tarihi : 31.07.2015 07:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bornova turizmde hız kazanıyor

ANIL YIKGEÇ

İzmir, ilçeleri, köyleri, yetiştirdiği ürünleri ve insanıyla çok zengin kültüre ve tarihe sahip. Bu şehirde yaşayıp da her gün aşık olmak çok kolay. Bir gün havasına, bir gün denizine, bir gün tarihine, bir gün üzümüne hayran olmamak mümkün değil. İzmir’in ilçelerinden Bornova deyince ilk önce aklımıza üniversite ve hastane gelse de sokakları tarih barındırıyor. İzmir’in tarihini belirleyen Levanten köşkleri, tarihi binaları, Homeros Mağaraları, Yassıtepe Höyüğü ve Yeşilova Höyüğü gibi birçok yer var. Bütün bu kıymetleri değerlendirmek isteyen Bornova Belediyesi çalışmalar başladı. Bornova Belediyesi Turizm İşleri Sorumlusu Altan Altın, ilçenin tarihi değerlerini önce halka anlatmak istediklerini daha sonra da yabancı turistleri ilçede gezdirmek istediklerini belirtti. Bornova Belediyesi Başkanı Olgun Atilla önderliğinde başlatılan turizm atağında amaç yabancı turistleri ilçede ağırlamak.

Bornova Belediyesi Turizm İşleri Sorumlusu Altan Altın, Bornova’daki tarihi değerlerin içinde yaşadığımız için çok farkında olmadığımızı söyleyerek, “Bornova’da turistik anlamda birçok yeri var ama içinde yaşadığımız için bunların farkına varmıyoruz. Yaklaşık 10 tanesi halka açık olmak üzere 20-25 tane Levanten köşkleri var. Bu Levanten köşkleri bile başlı başına turistik materyal. Bunların 2-3 tanesi müze. Bunlar Arkas Deniz Müzesi, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, Dramalılar Köşkü Müzesi, Atatürk Kitaplığı gibi her an görülebilecek yerler” dedi.

İZMİR’İN YAŞINI 8 BİN 500 YAPAN HÖYÜK

İlçenin köşklerinin yanında tarih öncesi zenginliğe de sahip olduğunu belirten Altın, “Bornova’nın ayrıca Yeşilova Höyüğü var. Yeşilova Höyüğü, İzmir’in 5 binlik tarihini 8 bin 500 yıla çekti. Konusuna vakıf insanlar her yaz kazılarına devam ediyor. Arkeologlar da orayı tanıtmayı, anlatmayı çok istiyorlar. Oraya turistler geldiğinde sahayı gezdirip oranın ne kadar önemli bir yer olduğunu anlatıyorlar. Yeşilova Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin’in de çabaları göz ardı edilemez. Bana göre, Bornova için İzmir için bir elmas değerinde olan Homeros Mağaraları var. ‘Sadece dört tane dehlizden ibaret’ diyenler de oldu ama bundan 1800 sene önce bile Homeros, İzmir’deki bu mağaralardan bahsediliyor. Sadece dört dehliz değil, kuşaktan kuşağa anlatılan bir şey var. 200 senelik gravürlerde, el yapımı kara kalem çalışmalarında bu mağaralar var. Bir arkeolog gelip o mağaraların kara kalem çalışmalarını yapmış ve gravür haline getirilmiş. O çalışmada Atina’da Amerikan Koleji Müzesi’nde sergileniyor. Esturmel diye bir gezgin gelmiş, o kara kalem çalışması yapmış. O çalışmada Atina’dadır. Adamlar buraya yüzyıllar önce gelmiş ve gereken ehemmiyeti vermişler. Biz son 50 yılda unutmuşuz bunları. Böyle bir vizyon sorunu vardı” diye anlattı.  

ÖNCE YERLİ TURİST SONRA YABANCI TURİST

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’nın bu vizyona sahip olduğunu, ilçenin turizme açılmasını desteklediğini belirten Altın, “Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla daha görev başı yapmadan önce ‘Bizim elimizde turizm gibi bir güç var. Turizm yapabilecek malzememiz de var. Bunları değerlendireceğiz’ demiş. Belediye başkanı olunca turizmi geliştirmek için bize de görev verdi ve çalışmalara başladık. Biz bu işin alfabesinden başlamak istedik. Şu anda Bornova’nın tarihi değerlerini semt sakinlerine anlatmaya çalışıyoruz. Elindeki kıymeti halkın anlatamazsan halkının turiste bakışında, değerlerin korunmasında sorun çıkabilir. Elindekinin kıymetini bilemeyen çabuk sarf eder. Başkanımız Olgun Atilla, ‘Kültür turlarıyla başlayalım. Önce Bornovalı’ya anlatalım’ dedi. Halkımıza anlattıktan sonraki hedefimiz kurvaziyerlerle gelen turistleri Homeros Mağaraları’nı ve Yeşilova Höyüğü’nü gezdirmek. Zaten İzmir çevresinde birçok yere yabancı turistler geliyor. Bornova’ya da gelebilirler. Şu anda akademisyenlere, teknokratlara duyurarak kültür turlarımız devam ediyor. Bundan sonra sonbahar gibi gezilerimizi büyüterek daha geniş kitlelere yaymayı istiyoruz. En son da yabancı turistleri Bornova’yı gezdirmek istiyoruz. Bunun alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Başkanımız Olgun Atilla’da Bornova’da turistleri görmek istiyor” ifadelerini kullandı.

SOKAKLARI TARİH KOKAN BORNOVA

Bornova’nın sokaklarında da ayrı bir tarihin yattığına vurgu yapan Altın şöyle konuştu;

“Kent içinde Bornova metrodan Suphi Koyuncuoğlu’na kadar giden yolda tarih yatıyor. Bilgisayar Mühendisliği’nin içinde Türkiye’de yapılmış ilk Atatürk Heykeli var. Atatürk’ün İran Şahı’nı ağırladığı Bilgisayar binası. Adnan Menderes ile Celal Bayar’ın diktiği başına birçok şey gelen zeytin ağacını hikayesi var. Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında Bornova’daki Macropodore Evi’nin önünde fotoğraf çektirdiği ev var. Ondan 10 metre ileride Türkiye’de ilk defa futbol maçının oynandığı yer var. 20 metre ileride Etnografya Müzesi var. Edward Whitall’ın evi var. Orası özel mülk olduğu için içine giremiyoruz ama orada Lord Byron, Gustave Flaubert, Alfonso De Lamartine, Yunanistan Kralı Otto, İspanya Kralı Maximilian gibi isimler ağırlanmış. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bunları önce kültür turlarıyla halkımıza anlatmak istiyoruz. Bornova’da yaşayan herkes semtini sever. Çünkü merkezi bir yer olmasına rağmen huzuru bulabildiğiniz bir semttir. Bir de böyle bilinçlendiği zaman daha çok sahiplenecektir.”

Kısa bilgi

Homeros, M.Ö 800’lü yıllarda İzmir’de yaşadığı neredeyse kesinlik seviyesinde olan bir halk ozanıdır. Asıl adı Melesigenes’tir, yani Meles’in çocuğu’dur. Burada yaşamış ve şiirlerini burada yazmıştır. Yeşilova Höyüğü’nde ise bundan 8 bin 500 sene öncesinde insan yaşamına dair ilk izlerin bulunan yer. İzmir’in tarihini de belirleyen yerdir. Neolitik Çağ’a ait bir yerleşim yeridir. İnsanların mağaralardan çıkıp ovalara yerleşmeye başladığı zamanlar. Hala taştan aletler kullanılıyor. Anadolu Parsı figürü bulundu. Anadolu Parsı’nın gücünden ötürü onun tanrısal bir yere koymuşlar. 8 bin 200 yıllık bir mühür bulundu. Bu mühür yerleşkede hanelerin yaptıkları ekmekleri ayırt etmek için kullanılıyormuş. 

Haber Merkezi