Sayfa Yükleniyor...
Son dönemde çocuklarda diyabet hastalığının görülme sıklığının arttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, Hazır gıda ve şekerlerden çocuklarımızı koruyalım uyarısında bulundu
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Ev yemeklerinin yerini alan hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi ve yetersiz fiziksel aktivitenin özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, günümüzde diyabetin çocuklarda sıkça görüldüğünü anlattı. Son dönemlerde özellikle şişman ve hareketsiz çocuk sayısının ve diyabet hastalığının arttığını kaydeden Adanç, Yanlış beslenme tercihleri, yetersiz fiziksel aktivite ileri yaşlarda görülen Tip 2 diyabet, artık çocuklarda bile ortaya çıkıyor. Fabrikasyon gıdalar çocuklarda diyabet başta olmak üzere tansiyon ve böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları artıyor. Cips, gazlı içecekler vb. ile mide ve bağırsak rahatsızlıkları tetikleniyor. Hazır gıda ve şekerlerden çocuklarımızı koruyalım dedi.
FAZLA KİLO RİSKLİDİR
Şeker hastalığının ülkemizde her on kişiden birinde rastlanan hastalıklardan bir tanesi olduğuna vurgu yapan Adanç, Genetik yatkınlık ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu hastalığın ortaya çıkmasını etkileyen en önemli faktörlerdir. Anne-baba olarak çocuklarımızın genetik yapısına müdahale etmemiz mümkün değil. Fakat doğru beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz ile şeker hastalığından kaçınabiliriz. Büyüklerimize göre kilolu çocuk sağlıklı çocuk olarak ifade edilir. Toplumumuzdaki bu inancın tersine kilolu çocuk; diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıklara yakalanma riski yüksek çocuklardır. Çünkü çocuklar kilo aldığı zaman vücudundaki yağ hücresi sayısında artış olur ve ilerleyen dönemde de kilo problemi yaşaması kaçınılmazdır. Bu yüzden en baştan önlem almak önemlidir diye konuştu.
ATIŞTIRMALIKLAR SUNUN
Anne-babaların hatalı davrandığı noktalardan birisinin porsiyon kontrolü olduğuna dikkat çeken Adanç, Çocukların yaş grubuna göre enerji ihtiyacı farklılık göstermektedir. Bu nedenle kendi tabağınıza koyduğunuz kadar yemeği çocuğun da tüketmesini beklememelisiniz. Çünkü çocukların mide hacmi yetişkinlerin yaklaşık yarısı kadardır. İhtiyacından fazla enerji alan çocukların ilerleyen dönemde kilo problemi yaşaması kaçınılmazdır. Her çocuk yemek arasında atıştırmaktan hoşlanır. Genelde bu atıştırmalıklar; çikolata, cips, kraker, gazlı içecekler gibi besinlerden oluşur. Abur cuburu tamamen yasaklamak yerine sınırlandırma getirmek ve yerine başka besinler koymak daha ikna edicidir. Çocuklarında damak tadına uygun kuru meyveler ve yağlı tohumlar, taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı meyveli sütler/yoğurtlar ara öğünlerde kullanmak için doğru tercihlerdir ifadelerini kullandı.
BASİT ŞEKERDEN KORKUN
Gün içerisinde fazla miktarda basit şeker tüketmenin de diyabet riskini artırdığını dile getiren Adanç, şunları söyledi: Çikolata, şeker, bisküvi, gofret, hazır meyve suları ve gazlı içecekler gibi basit şeker içeren besinler kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle bu besinler nadiren ve süt, yoğurt gibi protein içeren besinlerle birlikte tüketilmelidir. Kan şekerini dengesinin bozulmaması için gün içerisinde yeterli posa tüketmek çok önemlidir. Bu nedenle çocukların günlük menüsünde posadan zengin olan esmer ekmek, bulgur, kuru baklagiller, meyve ve sebzelerin bulunmasına dikkat edilmelidir.
HAREKETLİ ÇOCUK SAĞLIKLIDIR
Çocukların glisemik indeksi düşük besinleri daha fazla tercih etmeleri gün içerisinde kan şekeri seviyesinin dengeli olmasını ve hızlı acıkmamalarını sağladığını ifade eden Adanç, Yani beyaz un içeren ekmek çeşitleri yerine yulaflı veya tam tahıllı ekmekler, makarna ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir. Ayrıca patates, mısır, kestane gibi glisemik indeksi yüksek besinler aynı gün içerisinde tüketilmemelidir. Teknolojinin hızla ilerlemesinin en kötü getirisi; hareketsiz çocuklardır. Gün içerisinde okul, etüt, özel dersler derken yerinden hiç kalkmayan çocuklarımıza hafta sonu fiziksel aktivite şart. Çocuklar yetişkinler gibi sonuç odaklı olmadığı için eğlenerek yapabilecekleri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteleri seçmelisiniz. Düzenli spor yapan çocukların kas ve iskelet sistemi daha sağlıklı gelişir, obezite, diyabet, kalp-damar ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski azalır şeklinde konuştu.
ALIŞKANLIKLAR ÇOCUKLUKTA BAŞLAR
0-7 yaş aralığının çocukların pek çok alışkanlığının şekillendiği dönem olduğunu söyleyen Adanç, bu yaş döneminde çocuklara doğru rol-model olarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarının sağlanabileceğini ifade etti. Ebeveynlerin sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamaya özen göstermeleri gerektiğini belirten Adanç, şunları söyledi: Çocuklarınızın doğru besinleri tüketmesini istiyorsanız önce kendi beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Unutmayın, çocuklarınız sizin yansımanız. Bu nedenle sofrada hiçbir besin hakkında olumsuz yargıda bulunmamaya ve yiyecek seçmemeye özen gösterin. Çocuklarınızı başka çocuklarla karşılaştırmak yapılacak en büyük hatalardan birisi. Her çocuğun vücut yapısı ve beslenme alışkanlığı farklıdır. Bazı çocuklar kalsiyum ihtiyacını süt içerek karşılarken diğeri peynir ya da yoğurt tüketerek ihtiyacını karşılayabilir. Bazı anne babalar çocuklarının yeterli ve dengeli beslendikleri konusunda endişe duyarlar. 5 yaşında bir çocuktan bir yetişkin kadar yemek yemesini beklerler. Eğer sizde böyle bir tedirginlik yaşıyorsanız kendinize ilk sormanız gereken şey çocuğunuzun yaşıtlarına göre boy ve kilosunun normal olup olmadığı. Evet, boy ve kilosu olması gerektiği aralıkta diyorsanız ikinci soruya geçebiliriz. Çocuğunuz yaşıtlarına göre daha fazla hastalanıyor mu? Hayır diyorsanız bağışıklık sistemi gayet iyi durumda demektir. Yani, çok sık hastalanmayan ve büyüme-gelişmesi normal aralıklarda devam eden bir çocuk yeterli ve dengeli besleniyordur.
GÜNLÜK ALINMASI GEREKLİ GIDALAR
4-6 yaş grubu çocuklar yeterli ve dengeli beslenebilmek için her gün en az;
-1-2 su bardağı süt, yoğurt veya 2-4 su bardağı ayran
-1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir ve 1 adet yumurta
-Yarım kepçe bulgur pilavı veya makarna
-2 yumurta büyüklüğünde et, balık, tavuk ya da bir kepçe kuru baklagil yemeği
-1-2 kepçe sebze salatası
-3-6 dilim tam buğday ekmeği
-2-3 adet meyve yemelidir.
1-3 YAŞ DÖNEMİNDE ÇOCUĞA GEREKLİ BESİNLER NELERDİR?
Et grubu: Protein, B vitaminleri, kan yapıcı mineraller bakımından zengin ve enerji sağlayan besinlerdir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru fasulye, nohut, mercimek ve bunlardan yapılan besinler bu grupta yer alır.
Süt grubu: Kemik-diş gelişimi ve sinir-kas sisteminin düzenli çalışması için gerekli kalsiyum, B vitaminleri, A vitamini ve aynı zamanda kaliteli protein içeren gıdalardır. Süt, yoğurt, ayran ve kefir gibi besinler bu grupta yer alır.
Ekmek grubu: Enerjinin temel kaynağı olan tahıl grubu, protein ve B vitaminleri yönünden de zengin gıdalardır. Ekmek çeşitleri, tahıllar ve bunlardan yapılan yiyecekler bu gruba girerler.
Sebze ve meyve grubu: C vitamini sağlayan besinlerdir. Sebze ve meyveler bu grupta yer alır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler A, C ve B vitaminlerince zengindir. Bu grupların her birinden sabah, öğle ve akşam öğünlerinden yeterince alınırsa dengeli ve düzenli beslenme sağlanır.
Haber Merkezi