Sayfa Yükleniyor...
EÇEVin geçtiğimiz yıl katıldığı FLL Bilim Kahramanları Türkiye Turnuvaları, bu yıl Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm temasıyla gerçekleşecek. EÇEV, 13-14 Şubatta İzmirde yapılacak turnuvalar için çalışmalarını sürdürüyor
EMİNE YALÇIN
First Lego League (FLL) Bilim Kahramanları Türkiye Turnuvaları, 13-14 Şubatta İzmirde Gediz Üniversitesinde yapılacak turnuvalar ile başlayacak ve 5-6 Mart 2016da İstanbulda yapılacak turnuvalar ile tamamlanacak. Ulusal Turnuva ise 19-20 Mart 2016 tarihlerinde, İstanbul Kültür Üniversitesinde gerçekleştirilecek. Teması Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm olarak belirlenen FLL Bilim Kahramanları Türkiye Turnuvasına İzmirden 70 takım katılacak.
Katılım sağlayacak 70 takım içinde Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi (ARSEM) Bilim Kahramanları Atölyesi Antidote takımı da yer alıyor. Antidote takımı turnuvaya Tarladan Torbaya Projesi ile katılacak.
VAR OLAN YETENEKLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR
Antidote takımının takım koçu olan Meral Karakaya, EÇEVin 1995 yılında 96 kurucu üye ile birlikte kurulduğunu belirterek, İzmirde EÇEVe ait 2 tane eğitim merkezi olduğunu 1 tanesinin Karşıyaka Gümüşpalada bir diğerinin ise Altındağda olduğunu söyledi. Karakaya, okumak isteyen ancak eğitim desteği alamayan öğrencilere eğitim desteği verdiklerine de dikkat çekerek, Amacımız bünyemizde bulunan öğrencilerimizin notlarını 1i 5 yapmak değil 1i 2ye çıkarabilmek. Çünkü burada öğrencilere eğitim hayatında destek olan kişiler henüz öğretmen adayı. Hem öğretmen adayları burada staj yapıyorlar hem de öğrencilerimiz eğitim hayatlarına burada geliştiriyorlar. Ayrıca bizim atölye çalışmalarımız var. Hafta sonları tiyatro, müzik, seramik, resim, şiir ve bilim kahramanları atölyesi gibi birçok atölyemiz var. Çocuklarımızın yeteneklerine göre biz çocuklarımızı atölyelere yönlendiriyoruz. Var olan yeteneklerini geliştirmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Bilim kahramanları atölyesinin bu yıl üçüncü yılı. Geçen yıl atölyede yer alan öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz ile birlikte mükemmel bir başarı elde ettik. Geçen yıl yaptıkları proje ile yurt dışına çıkma fırsatı bulduk. Yurt dışında da Türkiyenin ve EÇEVin adını duyurarak ödülümüzü alıp geldik diye konuştu.
ÇOCUKLARA KATKI SUNAN İKİ HOCA
Antidote takımının diğer takım koçu Ali Taylan Şahin, EÇEVe bu sene katıldığını belirterek, hayata geçirecekleri projede başarılı olmak istediklerini söyledi. Melike Küçükkurutlu ise çocuklara faydalı olabilmek için EÇEVde görev yaptığını anlatarak, öğrencilerle birlikte birçok şey öğrendiklerini ifade etti.
HEM ÇARESİ HEM PANZEHRİYİZ
Antidote takımının takım üyesi olan Baran Rüzgar, 15 yaşında olduğunu yaklaşık 4 yıldır da EÇEVe gittiğini ifade etti. Rüzgar, antidotenin kelime anlamının panzehir ve çare anlamına geldiğini belirterek, projelerinin plastik poşetin zararları hakkında olduğunu söyledi. Rüzgar, Katıldığımız turnuva FLL ve Bilim Kahramanları Derneği ile birlikte yapılıyor. Ortaklaşa yapılan turnuva öz değerler, proje aşaması ve robot performansı olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor. Her yıl turnuvada bir tema belirleniyor. Bu yılki tema Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm konulu. Biz plastik poşeti zehir olarak görüyoruz. Bundan dolayı da biz hem plastik poşetin çaresiyiz hem de panzehriyiz. Antidote takımı olarak Tarladan Torbaya Projesini yapacağız şeklinde konuştu.
ATIKLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ
Takım üyesi olan Gamze Gonca ise 14 yaşında ve 2 yıldır EÇEV ailesinde olduğunu ifade ederek, Bizim bir projemiz olduğu gibi projemizin bir de sorusu var. O soru şöyle: doğada ve doğadaki canlıları zarar veren 5 yüz ve bin yıl arasında çözünen plastik poşetlerden eski penyelerimizi kullanarak nasıl kurtuluruz? Konuyu belirlemeden önce takımda bulunan herkes fikirlerini söyledi. Olumlu ve olumsuz yönlerini tartıştık. Seçtiğimiz projede de atıkları değerlendirmeyi hedefledik. Tüm atıkları değerlendireceğimiz için ortaya güzel bir şeyin çıkacağına inandık. Arkadaşlarımla beraber Tarladan Torbaya Projesini seçtik. Biz bez torbalar üreterek plastik poşetler yerine bez torbalar kullanacağız. O bez torbaların dikimi ve boyama aşaması var. 14 Şubat tarihine kadar bu işlemleri yapacağız. Bornova Nevvar Salih İşgören Huzurevinden EÇEVe yaşlılar gelecek. Gelen yaşlı teyze ve amcalarla bez torbalarımızı dikeceğiz dedi.
BEZ TORBALARI TERCİH EDİN
Takımın üyesi olan Ahmet Varlık da 9 yaşında olduğunu belirterek, plastik poşetlerin zararlarını şu şekilde anlattı: Plastik poşetler petrol ürününden yapılıyor. İşlem sırasında dışarıya zararlı gazlar meydana geliyor. Ayrıca bu plastik poşetler sokakta yerde kaldıkları zaman hayvanların yemeye çalışması ya da yutması sonucu ölümlerine yol açıyor. Biz de bu turnuvada Tarladan Torbaya Projesi ile sonuçların zararlı olmaması için plastik poşet yerine bez torbaların kullanmasına dikkat çekeceğiz.
MEYVE ATIĞI VERSELER NE YAPARAK GERİ DÖNÜŞTÜREBİLİRSİNİZ?
Yine takımın üyesi olan Sıla Kaptan, 15 yaşında olduğunu EÇEVe 6 yıldır gittiğine vurgu yaparak, bilim kahramanları atölyesinde 2nci senesini geride bıraktığını söyledi. Kaptan, Bu yılki projemiz Tarladan Torbaya Projesi oldu. Biz öncelikle herkese şu soruyu soruyoruz: size eski bir penye kumaşı ve sebze-meyve atığı verseler ne yaparak geri dönüştürebilirsiniz? Ağırlıklı olarak bize gelen cevaplarda penyelerin toz bezi yapıldığı yönünde oluyor. Sebze ve meyve atıklarını da gübre olarak kullanmayı tercih ediyorlar. Bizde penyeleri ve sebze-meyve atıklarını farklı şekillerde değerlendirmeyi tercih ettik. Araştırma yaparken yumurta haşlanırken içine soğan kabuğu atıldığında yumurtanın renginin kırmızıya dönüştüğünü öğrendik. Madem soğan kabuğu bu kadar güzel renkler veriyor bizde neden kullanmayalım diye düşündük ifadelerini kullandı.
HER ŞEYİ DOĞAYA KATIYORUZ
Takımdan Buket Süslü de 13 yaşında olduğunu belirterek, projenin teknik kısmını şu şekilde aktardı: Alüminyum sülfat, demir sülfat ve bakır sülfat gibi malzemeler kullanıyoruz. Bu malzemeleri belirli miktarda kullandığımızda değişik renkler elde ediyoruz. Bu sebeple poşetlerimizin her biri farklı renklere sahip olacak. Bez torbalarımız eskidikten sonra yeni bir şekil vererek kilim yaparak da kullanabiliriz. Projemiz doğaya hiçbir şekilde zarar vermiyor. Her şeyi doğaya katıyoruz.
BEZ TORBALARI TERCİH EDİN
Aslınur Kaya da 11 yaşında olduğunu söyleyerek, pancar kabuğu suyunu, elma kabuğu suyunu ve portakal kabuğu suyunu nasıl elde ettiklerini ve arta kalanları nasıl değerlendirdiklerini anlattı. Antidote takımı üyeleri son olarak ortak görüşlerini ve beklentilerini şu şekilde aktardı: Torbaları ileri yaşta olan amca ve teyzelerle dikmek kendilerine çok iyi geleceğini düşünüyoruz. Bizde kendileri ile vakit geçirmeyi istiyoruz. Yapacağımız torbaları Bornova Belediyesine ait Dost Market aracılığı ile çevreye aktaracağız. Biz sadece oraya bez torbalarımız verecektik ancak Bornova Belediyesi bizden çevre halkını da bilinçlendirmemizi istedi. Böylelikle bez torba kullanımının artacağını düşünüyoruz. Biz küçük bir kitleden büyük bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz. Plastik poşetlerin zararlarını anlatarak elimizden geldiğince herkesi bilinçlendirmek için elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Bizim alışveriş yapan tüketicilerden istediğimiz bez torbaları tercih ederek plastik poşet kullanımına karşı çıkmalarıdır. Belki plastik poşeti yok edemeyeceğiz ama kullanımını hep birlikte azaltabiliriz. Yapılan araştırmalara göre denizlerde denizde yaşayan canlılardan daha çok plastik poşetler yüzer olmuş. Hem kendi sağlığımıza zarar verip hem de hayvanlarımızı yok etmek yerine bilinçlenerek ona göre hareket etmek gerekiyor. Bizim tek isteğimiz plastik poşet kullanımını en aza indirmek. Biz turnuvayı kazanamasak bile projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Turnuvayı kazanmayı hedefliyoruz ancak kazanamasak da biz burada takım olmayı öğrendik.
ARSEM Bilim Kahramanları takımı Antidote Takım Koçları: Meral Karakaya, Melike Küçükkurutlu, Ali Taylan Şahin
ARSEM Bilim Kahramanları takımı Antidote Takım Üyeleri: Baran Rüzgar, Sıla Kaptan, Buket Süslü, Ahmet Varlık, Aslınur Kaya, Gamze Gonca
Haber Merkezi