Daha güzeli ve sağlıklısı mümkün

Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. Tolgahan Alpaydın, burun estetiği sayesinde hem sağlık hem de görüntü bakımından birçok sorunun giderilebileceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.10.2015 07:13
  • Güncelleme Tarihi : 23.10.2015 07:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Daha güzeli ve sağlıklısı mümkün

ONURHAN ALPAGUT

Estetik cerrahinin vazgeçilmezi olan Rhinoplasti (burun estetiği) sayesinde sağlıksal, görüntüsel açıdan birçok sorunun giderilebileceğini söyleyen Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Tolgahan Alpaydın, “Günümüzde burun ameliyatının geldiği noktada ameliyat ile amaçladığımız kişinin; hem güzel ve çekici görünen hem de nefes yolları açık olan ve hayat kalitemizi üst noktalara taşıyabilecek bir burna sahip olmak” dedi.

Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. Tolgahan Alpaydın, burun estetiği ameliyatlarında amacın hem güzel bir buruna sahip olmak, hem de sağlıklı bir burun olması gerektiğini belirterek, “Günümüzde burun ameliyatının geldiği noktada ameliyat ile amaçladığımız kişinin; hem güzel ve çekici görünen hem de nefes yolları açık olan ve hayat kalitemizi üst noktalara taşıyabilecek bir burna sahip olmak” diye belirtti.

“HAYATI POZİTİF YÖNDE ETKİLİYOR”

Burun Estetiği (Rhinoplasti) adı verilen estetik ameliyatlar sayesinde birçok kişinin sosyal hayatı ve psikolojinin olumlu yönde etkilendiğini söyleyen Opr.Dr. Tolgahan Alpaydın, “Ameliyat yardımıyla burnunuzun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir, burun ucunuzun veya burun sırtının şekli değiştirilebiliyor, burun delikleri daraltılabiliyor veya burun ile üst dudak arası açıyı değiştirilebiliyor, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebiliyor. Aynı ameliyat sırasında, gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan burun nefes yolu tıkanıklıkları düzeltilebiliyor. Aslında amaç yüze uygun, yakışan bir burun meydana getirmek. Burun yüzün merkezinde ve alın, üst dudak, çene ve elmacık kemikleri ile uyumu yüz güzelliğinin temelini oluşturur” diye konuştu.

"ÖNEMLİ KARARLAR YÜZ YÜZE ALINIR"

Opr.Dr. Alpaydın, burun estetiği yaptırmadan önce mutlaka kişinin buna hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederek, “Hayatımızda bazı önemli kararlar görüşmelerde alınır. Önemli olan hastanın doktorla yüz yüze görüşmesidir. Hastanın neden burnuna estetik yaptırmak istediği, hakikaten ihtiyaç olup olmadığı bunlar sorgulanır. Muayene ve değerlendirme doktorun sizin beklentilerinizi anlamasını sağlar. Bu tür görüşmeler sayesinde hastanın beklentileri değerlendirilir ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceği anlaşılır. Görüşmelerde; ayrıntılı burun muayenesi gerçekleştirilir, genel sağlık durumu gözden geçirilir eğer sağlık durumu müsait değilse ameliyat ileri bir tarihe atılır. Elinizde bir fotoğrafla ben bunu istiyorum diye gelmek sağlıklı değildir. Yüz hatlarınızın farklı olmasından dolayı kişide size güzel gelen bir burun yüzünüze uygun gitmeyebilir. Bu konularda gerçekçilik esastır. Nasıl parmak izi her kişide farklıysa burun içerisindeki kıkırdaklarda o derecede ayrılık gösterir. Burun içerisindeki durum size özeldir ve buna göre tabiri caizse bir elbise dikilir” dedi.

“AMELİYAT SONRASI KANAMALARA DİKKAT”

Ameliyat sonrası oluşabilecek istenmeyen durumlara dikkat çeken Opr.Dr. Alpaydın, “Burun ameliyatı sonrasında yaşanabilecek bir kanama, enfeksiyon meydana gelme olasılığı vardır. Bu durum 10000/1 de olsa da mevcuttur. Burun çok kanlı bir organdır. Bundan dolayı kanama enfeksiyona oranla daha sık rastlanır. Bu durum hastanın sigara içmesi, tansiyon yüksekliği, pıhtılaşma bozuklukları, ameliyatın uygunsuz şekilde yapılması ile doğru orantılı olarak artabilir. Ameliyatta kişiye genel anestezi uygulanır. Anesteziye riskler bağlı riskler bugün her ameliyat gurubunda kabul edilebilir” şeklinde konuştu.

EĞRİLİĞİ DÜZELTMEK KOLAY

Burun ameliyatı ile eğrilik ve benzeri gibi görüntüsel bozuklukların rahat bir şekilde giderilebileceğini belirten Opr.Dr. Alpaydın, “Sık hasta olma, ağız açık bir biçimde uyuma, ağızdan nefes alma gibi nedenler dolayısıyla burun eğrili anlaşılabilir. Bu tür durumlar nefes alamama ya da zorluklara neden olur. Kanalların açık olması için iyi nefes almak gereklidir. Bu yüzden burundaki burun eti, eğriliklerin düzeltilmesi gerekir.  Aynı zamanda bu durum bir ev yapmaya benzer. Temel eğri ise binada eğri olacaktır. Burun etleri herkeste bir biçimde büyür, sebepleri arasında kirli hava, aşırı sigara tüketimini sayabiliriz. Burun etinin büyüklüğü ise minimal cerrahi ile düzeltilebilir. Burunda medikal rahatsızlıklar giderilirken, estetik olarak da düzeltmeler yapılabiliyor. Estetik düzeltmelerin aşırı bir düzeye çıkılmadıkça kişiye herhangi bir zararı da olmaz. Burunun asıl görevi süs değildir, nefes almaktır. Ancak düzgün bir burunda yüzün güzelliğini ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.

“18-75 ARASI HERKES BAŞVURABİLİR”

Estetik operasyonlara 18 yaşını dolduran herkesin başvurabileceğini kaydeden Opr.Dr. Alpaydın, "17-75 arasında hasta grubumuz var. Darbe alan, doğum travması geçiren veya sonradan darbe alanlar, hatalı ameliyat geçirenler, burun şeklini genetik olarak beğenmeyenler estetiğe başvurmakta” şeklinde ifade etti.

GELİNEN SON NOKTA

Burun estetiğinde gelinen son nokta hakkında bilgiler veren Opr.Dr. Alpaydın, “Burun estetiğinin püf noktalarından bir tanesi ameliyatın hastaya zarar vermeden minimal tekniklerle yapılmasıdır. Supperiostal (Kemik zarı altı) tekniklerin gelişmesi ile burun bir bütün halinde kaldırılmakta bununla beraber burunda kanama, morlukların ortaya çıkması engellenmektedir. Açık bir teknikle görerek ameliyat yapılması, uygun anestezi tekniklerinin gelişmesi ile hastalar gün içerisinde taburcu olmakta ve gündelik hayatlarına kaldıkları noktadan devam edebilmektedirler” dedi.

Estetiğe dair kaygıların giderilmesi hususunda Alpaydın şu şekilde konuştu; “Bu gibi durumlarda birkaç doktorla görüşmek en mantıklı olandır. Yapılan görüşmelerde gerçekçilik esas alınmalıdır. Abartıya kaçılmamalıdır. Doktorun riski belirterek, durumun artılarını eksilerini kişiye anlatması gereklidir. Korkan bir kişi ameliyat olmamalıdır. Kişi buraya hazır gelmelidir. Gelinen son noktada kişiye bilgisayar programı sayesinde burnunun son hali gerçek bir şekilde sunulabilmektedir.”

Burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin zor ve sabır gerektiren bir durum olduğunu belirten Opr.Dr. Alpaydın, Ameliyat sonrası bakım konusunda ipuçları verdi;

1. Ameliyat salonundan, burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alınamıyor olabilir. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes alınmalıdır. Tamponların burunda kalma süresini doktor belirler.

2. Yeterli sıvı alınması önemlidir. Yudum yudum içilen meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olur. Kamış kullanılmamalıdır. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yenmelidir. Dudakları nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanılmalıdır.

3. Sadece doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanılmamalıdır.

4. Burundaki pansumanlar duruyorsa, uyurken veya dinlenirken başınızı, en az iki yastık olacak şekilde yüksekte tutulmalıdır. Mümkün olduğu kadar, gün boyu başınızı dik tutmaya özen gösterilmelidir; bu durum normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olur.

5. Burunda bir miktar sızıntı olması beklenen bir durumdur. Bu kanama pembe /açık kırmızı renkli olur, fakat sürekli kırmızı kan geliyorsa, telefonla doktora bildirilmelidir.

6. Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde iki kat plaster ve bir alçı atel olacaktır. Bunlar, burnunuza şekil vermek kadar burnunuzun korunması için de önemlidir. Bu pansumanlara dokunmayınız ve bozmayınız; bir hafta içerisinde doktorunuz tarafından çıkarılacaktır.

7. Burnunuzun altındaki küçük tampon, gerektikçe değişebilir.

Haber Merkezi