Diplomalı anneler

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki gebe okulunda anne adayları hem bilgileniyor hem de psikolojik olarak rahatlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 03.04.2015 07:16
  • Güncelleme Tarihi : 03.04.2015 07:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Diplomalı anneler

ANIL YIKGEÇ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’deki gebe okulu, anne adaylarını hem bilgilendiriyor hem de psikolojik olarak rahatlatıyor. Haftada 1 gün 2 saatlik eğitim 6 hafta sürüyor. Okul sonunda anneler sertifikalarını alarak eğitimlerini tamamlıyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Enver Altaş, İzmir’de dört hastanede gebe okulu açıldığını ve en kapsamlı sınıfın kendi hastanelerinde bulunduğunu belirtti. Gebe okulunun anne adaylarını bilgilendirdiğini ve korkularını azalttığını ifade eden Başhekim Altaş, “İnsanlar bilmedikleri şeylerden korkuyorlar. Bildikleri şeylerden korkmuyorlar, kendilerini teslim ediyorlar. Bu işin safhaları nelerdir, ne gibi problemlerle karşılaşılabilir, bir problemle karşılaşırsa nereye başvuracağı gibi soruların cevaplarını bulabileceği bir eğitim alıyor. Hem fiziki anlamda doğum sırasında yapacaklarını öğreniyorlar hem de bilgi anlamında daha zenginleştikleri için stresten kurtuluyorlar. Hem gebe okulunda hem de menopoz okulunda haftanın belli günleri, belli saatlerde eğitim veriliyor. Eğitimi tamamlayan öğrencilere sertifika veriyoruz. Böyle diplomalı anneler oluyorlar” dedi.

TEORİK VE PRATİK BİLGİLERDEN OLUŞUYOR

Gebe okulunda eğitim veren 20 yıllık Ebe Ayşe Horzum, anne adaylarının öğrenme isteğiyle bilinçli bir şekilde gelmeleri gerektiğini belirtti. Gebe okulunun amacı gebelik öncesi, doğum sırasında ve sonrasında annelere bakım olduğunu söyleyen Horzum, “Gebelerin yapması gerekenler, bilinçli bir doğum süreci geçirip rahat bir doğum geçirmelerini sağlamaktır. Doğum öncesi nasıl hazırlanmaları gerektiği, bu süreçte ne gibi şeylerle karşılaşacakları, bu durumlarla ilgili neler yapabileceklerini öğretiyoruz. Onları sürece hazırlıyoruz. Eğitim teorik ve pratik bilgilerden oluşuyor” dedi.

Anneleri normal doğumun faydalarını anlatarak teşvik ettiklerini belirten Horzum, “Annelerimiz normal doğumu gözlerinde fazla büyütüyorlar. Etraftan, kulaktan duyma yanlış bilgilerle daha da çok korkuyorlar. O yüzden annelerimize normal doğumun fizyolojik bir olay olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Korkmamaları gerektiğini anlatıyoruz. Anne ve bebekle ilgili bir sorun yoksa normal doğum yapmaları konusunda onları bilinçlendiriyoruz.

NORMAL DOĞUMUN ÖNEMİ VURGULANIYOR

Normal doğum, annenin kendi yaşamına erkenden dönmesini sağlıyor. Sezeryan bir ameliyat şekli, bir kesi yarası. Bu kesi yarasında annenin hareket kısıtlılığı, bağırsak hareketleri problem olabiliyor. Anne bebek teması daha geç oluyor. Normal doğumda ilk yarım saat içinde biz doğumhanede anne ve bebeği buluşturuyoruz. Sezeryanda anne bebeği en fazla bir iki saat içinde görebiliyor. Anne beslenmesine de daha erken dönüyor. Normal doğumun birçok avantajı var. Annelere bunları anlatıyoruz” diye konuştu.

Gebeler 22 haftalıkken eğitime başlıyor. Haftada 1 gün 2 saatlik eğitim 6 hafta sürüyor. Şu ana kadar 30 gebeye eğitim verildi ve 23 tanesini sertifikasını alarak eğitimi tamamladı.

Gebe okulu öğrencilerinden hemşire Yıldız Altuntaş Çiftçi, kendisinin sağlık yüksek meslek okulu mezunu olup birçok bilgiye sahip olmasına rağmen, bu eğitimde daha çok şey öğrendiğini ve rahatladığını ifade etti. Çiftçi okul ile ilgili şunları söyledi: “Ben bir hemşireyim ve ameliyathanelerde servislerde çalıştım. Sağlık meslek mezunu olduğum için temel sağlık bilgilerinle sahibim. Normal doğuma tanık oldum. Birçok şeyi biliyorum ama annelik çok başka bir şey. Hamile kaldıktan sonra hiçbir şey düşünemiyorsunuz. Sürekli ‘Acaba mı?’ diye düşünüyorsunuz. Ben bile yememem gerekenleri bildiğim halde bazen şüpheye düşüyorum. Bilmek başka, yaşamak başka bir şey. Gerçekten çok güzel bir eğitim. Ayşe ebenin yaklaşımı ve verdiği eğitimle rahatlıyoruz. Ona da çok teşekkür ediyoruz.”

HEM PSİKOLOJİK HEM FİZYOLOJİK RAHATLIYORUZ

Diğer bir öğrenci Ülkü Aktaş ise anne adayları olarak birbirlerine destek verdiklerini ifade ederek şöyle söyledi: “Hamilelik hakkında internet ortamında yaşadığımız için aslında birçok bilgiye sahibiz ama işin ehli bilen birinden öğrenmek daha iyi. Burada gerçekten rahatlıyoruz. Bilmediğimiz şeyleri öğreniyoruz. Anne adayları olarak birbirimizle bilgi alışverişinde de bulunuyoruz. Normal doğumu düşünüyoruz ama herkes sürekli ağrılı ve acılı olduğundan bahsediyor. Bu yüzden korkularımız var. Burada aynı şeyleri yaşayan insanlar olarak birbirimize destek oluyoruz. Psikolojik olarak daha da rahatlıyoruz. Örneğin doğumhaneyi gezdik. Daha soğuk bir yer beklerken sıcak ve rahat bir yerle karşılaştık.” 

Haber Merkezi