Sayfa Yükleniyor...
Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Torun, kurban kesecekleri uyararak, kurban kesiminde bulaşabilecek enfeksiyon hastalıkları hakkında gazetemiz okuyucularına bilgi verdi
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Kurban Bayramına sayılı günler kala, kurban kesmek isteyen vatandaşlar kurban aramaya başladı. Her yıl olduğu gibi bu yılda kurban kesim yerleri ve kurban kesim şartları daha şimdiden tartışılırken, Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Torun, kurban kesecek vatandaşlara, kurban kesim öncesi, kesim sırası, kesim sonrası ve kurban etinin yenmesi sırasında insanlara geçebilecek enfeksiyon hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu. Kurban kesimini yapmak isteyen vatandaşların, kurbanlarını temiz koşullarda ve kesim yerlerinde kesmeye bilhassa özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Dr. Torun, temizlik ve sağlıklı koşullar tamamen sağlanmadan kurbanın kesilmemesi gerektiğini ifade etti. Kurbanlık hayvanın kesimi, dağıtılması ve tüketilmesi sırasında Şarbon, Kuduz, Malta humması (Brusellozis), Tenyazis, Verem(tüberküloz), Tokzoplazmosiz, Salmonellozis, Kist Hidatik gibi hastalıkların bulaşabileceğini de ifade eden Dr. Mustafa Torun, bunların dışında burada sayamadığımız hayvanlarda görülen bazı tür hastalıkların da kurban etinin hazırlanması, taşınması ve yenilmesi durumlarında veya doğrudan temas ile bulaşabileceğini sözlerine ekledi.
ŞARBON BAŞA BELA
Kurban kesiminde en çok bulaşabilecek hastalıkların neler olduğuna da değinen Dr. Mustafa Torun, özellikle Şarbon, Salmonellozis, Tokzoplazmozis, Kist Hidatik(Ekinokokkozis) enfeksiyonlarları hakkında bilgiler verdi. İlk olarak, bir dönem Türkiyenin gündemini epey süre meşgul eden Şarbon hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Mustafa Torun, Genellikle toprakta sporları bulunan Şarbon ile enfekte hayvanların etlerine insanların temas etmesi sonucu ciltte bulunan açık yaralara etkenin girmesi sonucu ortaya çıkabilir. Tedavi edilemez ise ölüme kadar gidebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Çok dikkate edilmesi gerekir. Yüzde veya boyunda ya da kollarda siyah bir çıban şeklinde çıktığı gibi akciğer ve barsakları tutabilir. Maalesef günümüzde yeterince önemsenmese de, öldürücü bir hastalık olduğunu bilmemiz gerekir. Kesim esnasında çok dikkatli olmalıyız diyerek Şarbona dikkat çekti. Salmonelloz hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dr. Mustafa Torun, Bu hastalık ise kurban etini tüketimi sırasında insanlara bulaşabilmektedir. Belirtileri, baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, karın ağrısı, kusma ve ishal olabilir. Tifo formunda kabızlık ve ateş ön plandadır. Bu hastalıktan korunmak için özellikle kişisel temizlik ve el yıkama çok önemlidir. Tüketilen gıdaların, suların da ayrıca çok temiz olması, hijyen kurallarına uyulması gerekir diye görüş bildirdi.
DİĞER HASTALIKLAR
Kurbanda insanlara bulaşabilecek diğer hastalıklara da değinen Dr. Mustafa Torun, Tüberküloz(Verem) genelde solunum yoluyla insanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olup, çabuk yorulma, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, öksürük, balgam çıkarma, ateş ve gece terlemeleri vb. ile seyredebilen bir enfeksiyon hastalığı olup enfekte kurbanlık hayvanlardan da bulaşabilmektedir. Bir diğer enfeksiyonda Kist Hidatik olarak bilinen Echinococcus Granulosus dediğimiz bir parazit ile geçen hastalıktır. En sık karaciğerde görülür. Bazen akciğer ve diğer organlardan da içi dolu kistlerle seyrettiğini biliyoruz. Kist küçükken hastalığın fark edilmesi çok zor olabilir. Fakat büyüdükçe bulunduğu bölgenin tamamına yayılabilir. Son olarak da Tokzoplazmosiz hastalığından bahsetmek isterim. Malum kurbanı kestikten sonra hemen yeme eğilimine girebiliyoruz. Bu hastalık da az pişmiş ve çiğ olan etlerden hastalara kolayca bulaşabiliyor. Kurban etini ya da herhangi bir yiyeceği uygun ısılarda pişirmeye dikkat etmek gerekir.
Haber Merkezi