Sayfa Yükleniyor...
İşadamı Hasan Yılmaz, 23 yıldır mücadele ettiği diyabet hastalığına Facebookta çare buldu
Diyabeti cerrahi yöntemle yenmek için araştırma yapan Yılmaz, Facebookta O-best diye bir gruba üye olarak Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Haluk Ünalp ile iletişime geçti. Uzun süren araştırmaları sayesinde ameliyata karar veren Yılmazın kimi zaman 400leri bulan insülin oranı, 3 saatlik ameliyatın ardından 105e düştü. Çorumda maden işletmeciliği yapan 53 yaşındaki Hasan Yılmaz, 23 yıl boyunca Tip 2 Diyabet hastalığı ile yaşadı. Sürekli özel diyet yapmak zorundaydı, aradan zaman geçtikçe kilo artışı oldu. Son 8 yıldır her gün, günde 3-4 kez kendi kendine kan alarak insülinini ölçüyor ve iğne yapıyordu. Hasan Yılmaz çok bilinçli bir hasta olduğu için diyabet hastalığı hakkındaki gelişmeleri yakında takip ediyordu. Çok dikkatli davrandığı için 23 senede diyabetin fazla tahribat yaratmadığı Yılmaz, yine de yaşı ilerledikçe kendisine vereceği zararları bildiği için bu hastalıktan kurtulmak için arayış içine girdi.
FACEBOOKTA HASTALARLA KONUŞTU
Türkiyede sadece birkaç cerrahi ekip tarafından yapılan metabolik cerrahi konusunda çalışan bu hekimlerle iletişime geçen 23 yıllık diyabet hastası, bu konuda Facebookta hastalar ve hekimlerin bir arada olduğu gruplara üye oldu, ameliyat olan hastalarla konuştu. Obezite ve diyabet hastalarının üye olduğu O-best grubu aracılığıyla İzmirde görev yapan Doç.Dr. Haluk Ünalp ile tanıştı, Çorumdan İzmire gelip uzun görüşmeler yaptı, detaylı sorular sordu. Aklındaki soru işaretlerinin tümüne yanıt bulan Yılmaz, diğer yandan karar vermek için kendi Facebook sayfasında arkadaşlarıyla fikir alışverişinde bulundu ve kararını verdi. Genel Cerrahi Uzmanları Doç.Dr. Haluk Ünalp ve Op.Dr. Türker Karabuğa tarafından, İzmirdeki Ata Sağlık Hastanesinde Sadi-s denen bir operasyon ile Yılmazın midesi küçültüldü ve ardından onikiparmak bağırsağı kapatılarak, mide çıkışı ile ince bağırsağın daha ileri kısmı birleştirildi. Laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan operasyon 3 saat kadar sürdü, ameliyatın hemen ardından kandaki insülin seviyesi 105e düşen Yılmaz, ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalıp yürümeye başladı ve 4 gün sonra taburcu oldu.
TEK AMELİYATLA ÇÖZÜM
Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Haluk Ünalp Sadi-s operasyonunun tip 2 diyabet hastaları için en ideal yöntemlerden biri olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: Bu yöntem obezite ve diyabeti ortadan kaldırılan kapalı teknikle uygulanabildiği için son derece konforlu ve riski düşük bir operasyondur. Bir yandan obezite için mide küçültülürken, diyabet için de mideden sonraki karbonhidrat emiliminin yoğunlukta olduğu ince bağırsak kısmı by-pass ediliyor ve pankreasın yükü azaltılıyor. Böylece hasta ameliyattan çıktığında tip 2 diyabet hastalığından kurtulmuş oluyor. 3 ay içinde normal kiloya iniyor, yani bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz. Kapalı yöntemle olduğu için ameliyat izi ve enfeksiyon riski olmuyor. Ameliyattan 4-5 gün sonra işine dönebiliyor.
YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM
23 senelik diyabet hastası Hasan Yılmaz, ameliyattan sonra insülin oranının düştüğünü gördüğü için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Çok dikkatli olmasına rağmen diyabetin hiçbir zaman tamamen kontrol altına alınamadığı için ameliyat olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: Şeker öyle bir hastalık ki saç telinizden ayak parmağınıza kadar tüm hücrelerinizi etkiliyor. Çok dikkat etmeme rağmen yükseldiği zamanlarda agresif, stresli, çevreme karşı kırıcı bir insan oluyordum. Ayrıca görme bozuklukları yaşıyor, hafızamda bulanıklaşma ve hatırlama zorlukları oluyordu. Kilomu bir türlü kontrol altında tutamıyordum. Facebooktaki grupta tanıştığım hastalarla konuştum, kendi sayfamda arkadaşlarımın fikirlerini aldım ve ameliyata karar verdim. Şimdi yeniden doğmuş gibiyim. Hasan Yılmazın eşi Emine Hanım ise Eşim normalde şeker gibi bir insan ama şekeri yükseldiğinde çok sinirli oluyor. Yıllarca diyete uygun yemekler pişirdim. Baklava-böreği ancak misafir geldiğinde yapıyordum, onu da hep eşimden gizli yerlere saklıyordum görüp yememesi için diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi