Gelecek kuşaklar orman yok demesin

Türkiye’nin ormanlarına en büyük desteği veren vakıflardan Ege Orman Vakfı, 1995 yılından bu yana 9 milyon fidanı toprakla buluşturarak, doğaya ve yaşama en büyük katkıyı sağladı ve sağlamaya devam edecek


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2016 08:02
  • Güncelleme Tarihi : 30.01.2016 08:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gelecek kuşaklar orman yok demesin haberinin görseli

EMİNE YALÇIN

Ege Orman Vakfı, fidan dikmenin yanı sıra ağaç ve ormanın önemi konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürüyor. Ege Orman Vakfı, gönüllü öğretmenleriyle her yıl binlerce öğrenciye görsel konferanslar veriyor, kırsal kesimde de köy toplantıları yaparak özellikle orman yangınları konusunda dikkatlerini çekiyor. Okullarda 20 yıldır yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz eğitimlerde bizi tanıyan öğrencilerin çoğu büyüdü ve iş dünyasında bugünün yöneticileri oldu. Bugün Ege Orman Vakfı’nı tanıyarak büyüyen o yöneticiler, çalıştıkları şirketleri de harekete geçirerek yeni orman alanları oluşturmaya devam ediyorlar.

1995 yılında ağaçlandırmanın ve ormanların korunmasını sürekli kılmak amacıyla kurulan Ege Orman Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, orman varlığının korunması, sel baskınları ve erozyonla mücadele için ağaçlandırma çalışmaları yapmayı amaçladıklarını belirtti. Ege Orman Vakfı’nın amaçları arasında toplumun çevre bilincini arttırmak, ağaç ve orman sevgisini pekiştirecek eğitim faaliyetlerinde bulunmak olduğunu da dile getiren Bakioğlu, vakfın ağaçlandırma çalışmalarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzalanan protokoller çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

ORMANLARI KORUMAK İNSANİ GÖREVİ

1995 yılından bu yana 60 bin dekar alanda, 9 milyon fidanın ağaç olup ormana karışmasını sağladıklarına da dikkat çeken Bakioğlu, kuruldukları yıl kurşun kalem büyüklüğünde diktikleri fidanların bugün ağaç olup ormanlara karıştığını ve ortaya çıkan tablonun herkesin gururu olduğunu söyledi. Bakioğlu, “Ege Orman Vakfı kurulurken söylediğimiz söz bugün içinde geçerli: ‘Ormanları korumak ve ülkemize yeni ormanlar kazandırmak yalnız devletin değil bu topraklarda yaşayan tüm bireylerin milli ve insani görevidir’. Bugün Ege Orman Vakfı ormanların korunması, ağaçlandırma ve çevre eğitimi konularında devlet-millet işbirliğini gerçekleştirmiş örnek bir gönüllü kuruluştur. Ege Orman Vakfı olarak; iklim değişikliğine çözüm sunan ormanlaştırma projelerinde kırsal kalkınmaya da önem vererek, orman köylüsü ile birlikte karbon yutak alanları oluşturmanın yanında, dünyamızı tehdit eden çevre sorunlarının çözümüne sürdürülebilir bir yaklaşımla katkıda bulunmayı görev bilmekteyiz” diye konuştu.

141 BİN FİDAN CAN BULACAK

Bakioğlu, 2015 yılında başlayan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Torbalı-Taşkesik ağaçlandırma sahasında 82 bin fidanlık, Foça ağaçlandırma sahasında 51 bin fidanlık çalışmalarının devam ettiğinin altını çizerek, duyarlı doğasever kişi ve kuruluşlardan yıllardır Çeşme otobanında ağaçlandırma çalışması yapmaları için yoğun talepler aldıklarını dile getirdi. Bakioğlu, “Daha önceki yıllarda gerek İzmir Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile gerek Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü işbirliği ile otobanda ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdik. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ile 16 Aralık 2013 tarihinde imzaladığımız protokolle İzmir-Çeşme otobanında 16 parselde toplam 100 bin fidan dikimini tamamladık. Gelen yoğun talepler üzerine 15 parselde daha 41 bin fidan dikimi için çalışmalara başladık. 2016 sonunda İzmir-Çeşme otobanında toplam 141 bin fidan can bulacak. Damlama sulama sistemlerinin de kurulduğu sahalarda fidan bakımları 5 yıl boyunca Ege Orman Vakfı tarafından yapılacak. Yapılan ağaçlandırma çalışması ile İzmir-Çeşme otobanında yol kenarları daha da yeşil olacak. Otoyolda seyahat eden araçların atmosfere saldığı karbon emisyon miktarı da ağaçlandırma sayesinde azalacak. Projeye tüm doğaseverlerin katkılarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

MİGROS MÜŞTERİLERİ ADINA FİDAN DİKİYOR

“Vakfımız, tek projede Türkiye’nin en büyük Zeytin plantasyonunu 2002 yılında İzmir-Menderes Oğlananası Beldesi hudutları içinde 900 dekarlık alanda 30 bin adet Gemlik ve Ayvalık çeşidi zeytin fidanı dikerek gerçekleştirildi” diyen Bakioğlu, mevcut olan zeytinlikten 2007 yılından bu yana zeytin hasadı yaptıklarını açıkladı. Yine 2007 yılından bu yana Migros Ticaret A.Ş. mağazalarıyla sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerini belirten Bakioğlu, “Şöyle ki vakfımız yarım kilogramlık cam kavanozlarda siyah sofralık zeytinler hazırlıyor. Migros mağazaları da raf ve kar bedeli almadan müşterilerine satıyor. Ege Orman Vakfı da her bir kavanoz için Migros müşterileri adına fidan dikiyor. Bugüne kadar çeşitli ağaçlandırma alanlarında Migros Müşterileri adına zeytin kavanozlarıyla dikilen fidan sayısı 500 bini geçti. Migros mağazaları ile işbirliğimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

5 ADET FİDAN DİKİLİYOR

Özel günler için kendi ürünlerinden oluşan Ege Orman Vakfı hediye kutuları hazırladıklarını da sözlerine ekleyen Bakioğlu, “Doğasever kişi ve kurumlar, dost ve iş ortaklarına hediye kutularımızdan göndererek hem şık ve farklı bir armağan sunmuş oluyorlar hem de yeni fidanlara can veriyorlar. Hediyesi fidan olan Ege Orman Vakfı ürünleri içeren her bir hediye kutusu için gönderilen kişinin adına gönderen kişinin armağanı olarak Ege Orman Vakfı tarafından 5 adet fidan dikiliyor. Şirketler aldıkları her 200 kutu ile bin fidanlık bir koru, her 2 bin kutu ile 10 bin fidanlık bir orman oluşturuyorlar. Kuruluşların çevreci misyonunun müşterileri üzerindeki etkisini arttıracak olan Ege Orman Vakfı hediyelik kutusunun içinde 5 fidan sertifikası ile birlikte (Ege Orman Vakfı Markalı) zeytinliğimiz de yetişmiş lezzetli ve doğal zeytinlerden özenle işlenip hazırlanmış zeytin, zeytinyağı, siyah ve yeşil zeytin ezmesi, kış çayı, çevreci bez torba ve 5 fidanlık sertifika bulunmaktadır. Daha fazla bilgi almak için vakfımızın 0 232 464 51 60 numaralı telefonlarını arayabilir ya da www.egeorman.org.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakioğlu, Ege Orman Vakfı olarak yöre orman köylüsünü kalkındırma amacıyla fıstık çamı ve badem yetiştirilmeyi amaçlayan ağaçlandırma projelerini desteklediğine de dikkat çekerek, orman köylüsünü fidan dikimi ve bakımında çalıştırarak onlara istihdam sağladıklarını ifade etti. Bakioğlu, “Ege Orman Vakfı, 500 kWp gücündeki güneş enerji sistemi için ‘Solar for Forest’ (ormanlar için güneş) adı ile Gold Standarda başvurarak karbon sertifikasyonu sürecini tamamladı. Vakfımız, yılda 630 ton VER (Gönüllü Emisyon Azaltımı) sertifikası ile uluslararası karbon piyasasında yerini aldı. Böylece Türkiye’de Güneş Enerjisi ile Karbon Sertifikasyonu’nda bir ilk gerçekleştirildi. Ayrıca Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ile yaptığımız protokoller çerçevesinde ‘Toplum Yararına Çalışma Projeleri’ gerçekleştiriyoruz. Milli gelirden en az pay alan orman köylülerini belirli süreler içinde ağaçlandırma, orman bakımı, yangın riskini azaltıcı işlerde çalıştırıyoruz. Ekonomik kriz ortamında Türkiye İş Kurumu’nun katkılarıyla kamu yararına işler yapılırken vatandaşlarımız geçicide olsa işlendirilmiş oluyor” diye konuştu.

YAPILAN BAĞIŞLARI FİDANA ÇEVİRİYORUZ

İzmir, Aydın ve Manisa illerinde ilköğretim öğrencilerini kapsayan resim-kompozisyon yarışmaları da düzenlediklerini söyleyen Bakioğlu, konferanslar, paneller, yürüyüşler ve geziler düzenleyerek kitleleri etkilediklerine vurgu yaptı. Bakioğlu, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Ege Orman Vakfı’nın çok önem verdiğimiz kendine özel bir organizasyonu da kart-çiçek ve çelenk hattıdır. Önemli günlerde, açılışlarda, düğünlerde, yitirdiğimiz sevdiklerimizin acılarını paylaşmak için cenaze töreninde, yapay çiçek, çelenk ve özel kartlarıyla kutlama ve taziye dileklerini sizler adına iletmekte, yapılan bağışları fidana çevirip, onlar adına fidan dikmektedir. Göstereceğiniz ilgi ve destek için şimdiden teşekkürlerimizi sunarız.”

FİDAN BAĞIŞI NASIL YAPILIYOR?

Ege Orman Vakfı ağaçlandırma giderlerini yapılan fidan bağışlarıyla karşılıyor. Bir fidan bağışı 5 (Beş) TL olup, ticari kuruluşlar vakıftan aldıkları bağış makbuzunu Bakanlar Kurulu’nun 98/11016 sayılı kararı ile işletme gideri olarak gösterebilir. Fidan bağışları, kutlama ve taziye dileklerinin özel kartlarla, yapay çiçek ve yapay çelenklerle yerine getirilmesi sırasında da yapılabiliyor. Kutlama ve taziye törenlerinden sonra Ege Orman Vakfı’na yapılan bağışlar oranında ilgili kişiler adına fidan dikiliyor. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri kapsamında okullar, gönüllü kuruluşlar, ticari ve sanayi kuruluşları Ege Orman Vakfı’na kendi adlarına binlerce fidan bağışlayarak anı koruları ve anı ormanları tesis ettiriyor. Çevreye duyarlı ve yaklaşan tehlikenin farkında olup karbon salımlarını saptayan kişi ve kuruluşlar, Ege Orman Vakfı aracılığıyla fidan dikip hem karbon ayak izlerini siliyor hem de doğaya kazandırdıkları yeni fidan, koru ve ormanlarla küresel ısınmaya çare oluyorlar. Şirketler yıllık karbon salımlarını www.egeorman.org.tr web sitemizde bulunan karbonmetre aracılığı ile hesaplayarak, karbon salımlarını absorbe edecek fidanları bizimle birlikte dikerek doğaya katkıda bulunuyorlar. Bizimle birlikte doğaya katkıda bulunarak karbon salımını azaltan pek çok doğasever kuruluş var. Çevreye duyarlı tüm kuruluşları Ege Orman Vakfı işbirliği ile karbon ayak izlerini silmeye ve küresel ısınmaya çare olmaya çağırıyoruz.