- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
Muhtarın Sesi sayfamızda bugün sizler için Bucanın Mustafa Kemal Mahallesindeyiz. Mahallemizin muhtarı bu görevi iki dönemdir yürüten Ahmet Duran Koç. Bucanın yoksul yerleşim yelerinden birisi olan mahallenin çoğu imarsız yapılardan oluşuyor. Çok fazla sorunla boğuşan mahallenin temel problemlerinden birisi ise yerleşim yerlerinde küçük ve büyükbaş havyan beslenmesi
TANER UYANIKER
Buca - Mustafa Kemal Mahallesi
Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü konuğumuz Bucanın Mustafa Kemal Mahallesi. Mahallemiz Bucanın yoksul yerleşim alanlarından birisi konumunda bulunuyor. Dar gelirli vatandaşların yoğunlukta ikamet ettiği mahallemizde imarsız ve plansız yapılaşma çok fazla görünüyor. Plansız kentleşme mahallede belli başlı sorunlara yol açıyor. Mahallemizin muhtarı ise iki dönemdir bu görevi yürütmekte olan Ahmet Duran Koç. Mahallemiz yaklaşık 25 bin civarında büyük bir nüfusa sahip. Bu büyük nüfuslu ve fakir mahallemiz son terör olaylarında şehit verdi. Terhisine bir hafta kala PKKlı teröristlerce öldürülen Abdülbakir Pektaş bu mahallede ikamet ediyordu. Bu olay sonrasında Buca Belediyesinin aile ile ilgilendiğini söyleyen muhtar Koç, belediyeye teşekkür etti. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak pazar, park, kaldırım asfalt gibi problemler dikkat çekiyor. Bunun dışında ise, mahallede bazı ailelerin beslediği büyük ve küçükbaş hayvanlar nedeniyle oluşan çirkin görüntü ve koku vatandaşları isyan ettiriyor. Koç, bu hayvanlar nedeniyle sineğinde çok fazla olduğunu söyleyerek, buna bir çözüm bulunmasını istedi.
MAHALLEDE PAZAR YERİ YOK
Muhtar olma sürecinden bahseden Koç, şunları söyledi: Mahallemde esnaflık yaparken insanları tanıyordum. Bir de mahallemdeki sorunları görüyordum. Bunları çözüme kavuşturmak istedim. Bunun için adaylığımı koydum. Mahalle haklı da beni buraya layık gördü. Seçildiğimiz günden beri mahallemiz için elimizden gelen her şeyi yapmaya çabalıyoruz.
ÇÖZÜM İSTEDİ
Mahallelerinde pazaryeri olmadığını belirten Koç, yetkililerden bu soruna bir çözüm bulmalarını istedi. Koç, Çok büyük bir mahalle olmamıza rağmen pazaryeri bulunmuyor. Hatta üç mahalle için tek bir pazar yeri var. Biz mahalle olarak ayrı bir pazaryeri istiyoruz. Bunun için belirlenmiş bir yerimizde bulunmaktadır. Bu konu hakkında dilekçelerimizi verdik. Yapılacağı söylendi. Biz de bunun gerçekleşmesini bekliyoruz dedi.
MAHALLEDE BESİLİK HAYVAN BESLENİYOR
Mahalle içinde bazı kişilerin küçük ve büyü baş hayvan beslediklerini belirten muhtar Koç, Ahır yapılmış bu hayvanlar oralarda besleniyor. Bu hayvanlar nedeniyle çirkin görüntüler ortaya çıkıyor. koku ve sinek çıkmaktadır. Mahalle halkı bu durumdan çok fazla şikayet etmektedir. Birde mahallemize roman vatandaşlar çadırlarıyla yerleşiyor. Aynı şekilde onların yanında getirdiği hayvanlar koku ve sinek meydana getiriyor. Belediyeye başvurularımız oluyor. Gelip bu çadırları kaldırıyorlar ama romanlar akşam yine gelip yerleşiyorlar. Bu sorundan mahalleli olarak bıktık bir çözüm bulunmasını istiyoruz şeklinde konuştu.
PARK İSTİYORUZ
694 sokak ve taksimlerinde hiçbir parkın bulunmadığını belirten Koç, şunları ifade etti: Mahalle sakinlerinin gelip oturup dinlenebilecekleri bir park yerimiz yok. Aynı zamanda çocuklar için bir oyun alanı da bulunmuyor. Konuyla ilgili defalarca dilekçe yazdık. İşleme alınmıştır deniliyor ama şimdiye kadar bir şey yapılmadı. Mahalle halkı her gün gelip park istediklerini bana söylüyor. Belediyenin kısa bir süre içinde parkı yapmasını istiyoruz.
TEDAŞla ilgili sorun yaşadıklarını dile getiren Koç, bu kurumun özelleştirilmeden önce daha iyi hizmet verdiğini iddia etti. Koç, Mahallemizde bir sokak lambası patladığında TEDAŞa ne zamanında ulaşabiliyoruz ne de zamanında hizmet alıyoruz. Bir sorunu en erken iki gün sonra gelip çözüyorlar. Mahalleli olarak verilen bu hizmetten şikayetçiyiz dedi.
TEBLİGAT KANUNU DEĞİŞTİRİLSİN
Muhtarların sorunlarına değinen Koç, tebligat kanunuyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Koç, Postacılar evde bulamadıkları vatandaşların postalarını bize getiriyorlar. Muhtarlar olarak postacı konumunu düşürülmüş bulunmaktadır. Bu kanunun değiştirilerek bizden alınması gerekmektedir. Vatandaşların kayıtları sadece Nüfus Müdürlüklerinden yaptırıyor. Bu kayıtlar sonrasında bize gelinmiyor. Bizde haliyle mahallemize kimler gelmiş kimler gitmiş bilmiyoruz. Postaları da kayıtlarımızda olmadığı için almıyoruz. Bu kez de insanlar gelip benim evrakımı neden almıyorsun diye bize sataşıyor diye konuştu.
Mahalle için muhtarların önemine dikkat çeken Koç, muhtarlık kurumunun kaldırıldığında insanların bocalayacağını ifade etti. Koç, Mahalle halkı tüm sorunlarında bizim kapımızı çalarlar. Bizde mahallenin sorunlarını en iyi bilen kişilerizdir. Sadece mahalleyle ilgili problemlere değil insanların kişisel sorunlarıyla da ilgileniyoruz. Bir anlamda muhtarlık dert babasıdır dedi.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:
Mahalle 1987 yılında Gediz Mahallesinden ayrılarak Mustafa Kemal İsmini alıyor. Mahallede, 1tane ilkokul, 1 tane ortaokul, 1 tane kız meslek lisesi, 1 tane Anadolu lisesi, 1 tane sağlık ocağı ve 2 tane cami bulunuyor.
Ahmet Duran Koç Kimdir?
1966 yılında Sivasın Yızdızeli İlçesinin İnebey Köyünde dünyaya geldim. 1987 yılından bu mahalleme taşındım. İki dönemdir bu görevi yürütmekteyim. Muhtarlıktan önce mahallemde esnaflık yaptım. Evli ve dört çocuk babasıyım. Öğrenim durumum ilkokuldur.
Mahallenin künyesi:
Mahallenin nüfusu: 25145
Mahallenin seçmen sayısı: 10900
Mahallenin posta kodu: 35380
Mahallenin cadde sayısı: -
Mahallenin sokak sayısı: 180
Mahallenin muhtarı: Ahmet Duran Koç