Şiir farkı!

Aydan Gün 21 yaşında. Doğumundan itibaren görme engelli. Hayata karşı olumsuz tek bir bakışı yok. Kitap okumayı çok seviyor. Edebiyat aşığı diyebilirim. En büyük hedefi yazar olmak. Bunun için ilk adımını kurduğu “Yüreğinizden dökülenler” adlı şiir sayfasıyla attı. Aydan Gün ile hem kurduğu bu edebiyat sayfası hem de çok sevdiği şiirler üzerine konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 06.09.2015 07:13
  • Güncelleme Tarihi : 06.09.2015 07:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şiir farkı!

Ne zaman şiire ilgin olduğunu fark ettin?

Aslında şiir her zaman benim hayatımdaydı. Şiir dalında okul ve il birinciliğim var. Bir öğretmenimin yazılarımı yırtma sonucunda yazı yazmaya küsmüştüm. Edebiyat öğretmenim ödev olarak kompozisyon vermişti. Bende bir hafta geceli gündüzlü düzgün bir yazı için çırpınıp durdum. Fakat sınavdan dolayı tartıştık ve kağıdımı yırttı. Bende bu olay üzerine hırslandım ve deneme ve şiir yazmaya başladım. Çok sevdiğim ve beni asla hiçbir koşulda yalnız bırakmayan manevi kardeşlerimin bunda etkisi oldu.

“ŞEHİT AİLELERİNE ŞİİR”

İlk şiirini hatırlıyor musun?

İlk şiirimi elbette hatırlıyorum. ‘Desem ki’ ilk şiirimdir.

En beğendiğin şiirin hangisi?

En çok beğendiğim ve açıkçası güzel olması içinde özel bir çaba gösterdiğim bayrağın dili adlı şiirim oldu. Elbette herkes için yazıları çok güzeldir. Ayırt etmek zordur fakat bu şiirin yeri ayrıdır bende. Ben bu şiiri şehitlerimizi ve ailelerini düşünerek yazdım.

Hangi şairleri beğeniyorsun?

Bakarsan şiir konusunda hiçbir ustamızı es geçemeyiz. Ama ben daha çok Özdemir Asaf, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl, Cahit Sıtkı, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Can Yücel etkiler bıraktı.

“Yüreğinizden dökülenler” diye facebook sayfası açmak nerden aklına geldi?

Aslında yaklaşık altı aydır “Falan Sözler” ve “Hikaye Limanı” ve “şiir sevenler” adlı sayfalarda şiir severlerle buluşuyor ve paylaşımlarda bulunuyordum. Bu yazılarımı aynı zamanda kendi profilimde de paylaşıyordum. Bir sayfa oluşturmam gerektiğini ve burada daha rahat yazılar yazabileceğimi söyledi arkadaşlarım. Bunun üzerine yapılmış bir olgudur. “Yüreğinizden dökülenler” ismini koyarken Canan Tan “yüreğim seni çok sevdi” ve Susanma Tamaro’nun  “Yüreğinin götürdüğü yere git” adlı kitaplarından esinlendim ve eğer günün birinde bir kitap veya dergi oluşturursam kesinlikle isim bu olmalı dedim

“ŞİİR HAYATIMIZIN HER YERİNDE”

Bundan sonra neler yapmayı düşünüyorsun?

Bundan sonra dergimi daha etkin bir hala getirebilmek için çalışacağım. Bunun yanında elbette ben şuan amatör bir yazarım. Önümde daha uzun bir yolculuk var. Kendimi daha fazla geliştirmek istiyorum. Bu konuda belki kurslar olabilir gündemimde.

Bir şiir kitabı görecek miyiz senden?

Şiir kitabı hedeflerimin arasındadır. Fakat bunun belli bir süreci var. Günümüzde insanlar ilk aklına geleni yapıyorlar. O konu hakkında yeterli bilgi ve deneyimi olup olmadığına bakmıyorlar. Ben bunu istemiyorum alt yapı ve tecrübe olmadan çıkılan yolun sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Çıkaracağım kitap sadece şiir olmayabilir roman veya deneme türü de olabilir. Tek bir türde yoğunlaşmak istemiyorum.

Şiir hayatımızın neresindedir?

Şiir aslında hayatımızın her yerindedir. Bir gülümseme de veya küçücük bir sözcükte. Bana kalırsa şiir yaşantıdadır. Çünkü yaşanmışlıklar olmayınca şiirin bir anlamı olmuyor. Özdemir Asaf Mevhibe Beyat’a deli gibi aşık olmasa “lavina” şiirini yazabilir miydi? Kısacası şiir hayatımızı anlamlandıran ve anlamlandırmaya devam edecek en büyük araçlardan birisidir.

 

Aydan Gün Kimdir?

22 Şubat 1994 yılında doğdum. İlk ve ortaokulu Aşık Veysel görme engelliler ilköğretimde okudum. liseyi ise İnönü’de tamamladım. Yedi aylık doğmuşum ve bu doğum esnasında kordon dolanması oluşmuş. Tabi buda göz hücrelerine zarar vermiş ve küvete alınmışım. Fakat gözlerim yeterince kapatılmamış. Yani anlayacağınız hem doğuştan hem de doktor hatasından kaynaklanıyor. 2010 yılında geçirmiş olduğum trafik kazası sonrası ise gözlerimi tamamen kaybettim. Belki gene gidecekti ama kaza hızlandırmış oldu. Kitap okumayı müzik dinlemeyi, gezmeyi, maç dinlemeyi, sinema tiyatro gibi faaliyetleri, yüzmeyi seviyorum. Şu an Çamlıkule İlkokulu’nda memur olarak görev yapmaktayım. Üniversite içinde hazırlanıyorum.

 

DESEM Kİ

Desem ki vakitlerden gitme,

Yüreğim yüreğinde,

Desem ki vakitlerden ayrılık,

Gözlerimde su incileri,

Ve desem ki,

Hasretin kırbacı demirden keskin.

 

Sevgilim ne sen bu kadar uzaktın bana

Ne de ben uzak olacağını tahmin ettim,

Senin için gitme,

Benim için ise kabullenme vakti,

Vakitlerden vuslat,

Vuslat ise ölüm gibi

 

Ölüm, güllerden güzel bir sevgili hediyesi şimdi

Ver hediyeni

Teşekkürümü dinle

Ve umursamadan git

Hiç gelmemiş olan sevgili...

Haber Merkezi