- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
Muhtarın Sesi sayfamızda bugün sizler için Bucanın Yeşilbağlar Mahallesindeyiz. Mahallemizin muhtarı bu görevi iki dönemdir yürüten İlami Çetin. Mahallemiz Bucanın fakir yerleşim yerlerinden birisi konumunda bulunuyor. Bu fakir mahallemizin en büyük sorunu ise park sayısının yetersiz olması. Mahallede boş bir arazinin bulunduğunu söyleyen Çetin, buraya bir park yapılması talebinde bulundu
Buca-Yeşlilbağlar Mahallesi
Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü konuğumuz Bucanın Yeşilbağlar Mahallesi. Mahallemizin muhtarı iki dönemdir bu görevi yürüten ve İzmirde en fazla oyu alarak seçilen İlami Çetin. Mahallemiz Bucanın eski yerleşim yerlerinden birisi olmasıyla beraber yoksulluğuyla da dikkat çekiyor. Kahvehanelerin tıklım tıklım olduğu, küçük yaşta çocukların sokaklarda rahatça koşturduğu bir mahalle bizi karşılıyor. Kaçak yapılaşmanın fazla olması mahallenin siluetini bozuyor. İşsizliğin kol gezdiği sokaklarda gençlerin uyuşturucuya yönelmesini gelecek için tehlikeli görüyor muhtar Çetin. Güneydoğu ve Egenin birkaç ilinden gelen vatandaşların yoğunlukta oturduğu mahallede insanlar geçimlerini fabrikalarda asgari ücretle çalışarak ya da inşaat işçiliği yaparak sağlıyor. Mahalle 30 bine yaklaşan nüfusuyla İzmirin en büyük mahallerinden birisi konumunda bulunuyor. Mahalleye son zamanlarda ise yaklaşık 1500 kadar Suriyeli mülteci yerleşmiş durumda. Yoksullukla mücadele eden mahalleye bu kadar Suriyeli mültecinin yerleşmesinin halk tarafında biraz tepkiyle karşılandığını söyleyen muhtar Çetin, Kiralar yüzde yüz arttı. Parklarımızda biz oturamıyoruz. Her akşam çoluk çocuk parkları dolduruyorlar dedi.
PARK İSTİYORUZ
Muhtar olma sürecinden bahseden Çetin şunları söyledi: Mahallemde yapılmayan eksiklikleri görüyordum. Bu eksiklikleri giderebileceğimi düşünerek muhtarlığa adaylığımı koydum. Mahalle haklıda beni bu göreve layık gördü. İkinci seçimlerde 13500 oyun 8500ünü alarak İzmirde en fazla oyla seçilen muhtar oldum. Mahalle halkının bu güvenini boşa çıkarmamak için bende elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum.
Mahallede park sayısının az olmasından şikayete eden Çetin, 947/1 sokağın olduğu yerde Büyükşehire ait bir otopark alanı bulunuyor. Bizim mahallemizde otopark ihtiyacı bulunmuyor. Yüzölçümü olarak geniş bir mahalle olmamızın yanı sıra fakir bir bölge olduğumuz için araç sayısı azdır. Bu boş arazinin otopark yapılması yerine park alanına çevrilmesini istiyoruz. Mahalleli olarak parka ihtiyacımız bulunuyor. Büyük bir mahalle olmamıza rağmen üç tane parkımız bulunmaktadır. Bu konu hakkında başvurularımız gerçekleştirdik. Gelip bakıldı. Şu ana kadar geri dönüş olmadı. Bizde sonucu bekliyoruz dedi.
SURİYELİ SORUNU
Mahallede Suriyeli mülteci sayısının çok fazla olduğunu belirten Çetin, Şu an için Bucada en fazla Suriyeli bizde bulunuyor. Bu rakam yaklaşım 1500 civarındadır. Suriyelilerden mahalle halkı şikayet ediyor. Özellikle akşam saatlerinde çoluk çocuk parkları dolduruyorlar. Yerel halka oturacak yer kalmıyor. İnsanlar parklara gelemiyor. Mahalle halkı fakir insanlardan oluşuyor. O yüzden verdikleri kira ücreti onlar için önem arz ediyor. 300 olan kira fiyatları Suriyelilerin gelmesiyle beraber yüzde yüz artarak 600 lira oldu. İnsanlar bu duruma isyan ediyor. Muhtarlık olarak oluşması muhtemel sorunları biz engellemeye çalışıyoruz ama buna rağmen bazen kavgalar meydana geliyor. Özellikle işsiz gezen Suriyelilerin mahalledeki kızlara laf atması nedeniyle tartışmalar ortaya çıkıyor. Şu an için bir olay olmaması için diken üstündeyiz. Buna nasıl çözüm bulunur bilmiyorum ama yetkilerin bir el atması gerekmektedir şeklinde konuştu.
Buca Belediyesinin çalışmalarından memnun olduklarını dile getiren Çetin, En son olarak bizim mahalleye yakın bir yerde kaybettiğimiz şehidimize ve ailelesine sahip çıktıkları için kendilerine teşekkür ederim. Belediyemiz yaklaşık 40 sokağımıza asfalt çalışması gerçekleştirdi. 292/35 sokağımıza yeni bir park yapıldı. Bunun dışında cenazelerimizde belediye çok duyarlı davranıyor. Cenazelere masa, çadır ve ikramlık malzeme gönderiyorlar. Yeşilbağlar Camimize gölgelik yapıldı. Tüm bu çalışmalar için belediyemize teşekkür ederim dedi.
MAAŞLAR YETERSİZ
Muhtarların sorunlarına değinen Çetin aldıkları maaşların düşüklüğünden dert yandı. Çetin, Asgari ücret alıyoruz. Bu aldığımız paranın yarısını BAĞKURa yatırmak zorunda kalıyoruz. Bize kalan parayla ise geçinmek mümkün olmuyor. Evrak ücretlerini ise mahalle halkının gelir düzeyinin düşük olması nedeniyle alamıyoruz. Yani ek bir gelir kaynağımız bulunmuyor. Muhtarların maaşlarında bir iyileştirilmeye gidilmesi gerekmektedir diye konuştu.
Mahalle için muhtarların çok önemli olduğunu söyleyen Çetin, Mahalle halkı için muhtar her şeyi bilen kişi olarak görünür. Kimin ne sıkıntısı olursa bize gelir. Komşusuyla kavga etse yine gelir bize anlatır. Bizde muhtarlar olarak onlar için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz dedi.
İlami Çetin Kimdir?
1971 yılında Afyon Dinarda dünyaya geldim. 1991 yılında itibaren ise bu mahallemde ikamet ediyorum. İki dönemdir ise muhtarlık görevini yürütüyorum. Muhtarlık görevinden önce kırtasiye işiyle uğraşıyordum. Şimdi o işi eşim devam ettiriyor. Evli ve iki çocuk sahibiyim. Öğrenim durumum ise lisedir.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:
Mahalle 1995 yılında Fırat Mahallesinden ayrılarak Yeşilbağlar ismini alıyor. Mahallede 2 tane cami, 1 tane ilkokul ve 1 tane sağlık ocağı bulunuyor.
Mahallenin künyesi:
Mahallenin nüfusu: 27156
Mahallenin seçmen sayısı: 13500
Mahallenin posta kodu: 35150
Mahallenin cadde sayısı: 1
Mahallenin sokak sayısı: 125
Mahallenin muhtarı: İlami Çetin