Türkiye yeni bir politika oluşturmak zorunda

Türkiye - Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Faruk Şen Türkiye’nin AB’ye ödediği katkı payı ile proje payının birbirini tutmadığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.09.2015 07:05
  • Güncelleme Tarihi : 13.09.2015 07:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye yeni bir politika oluşturmak zorunda

NİLGÜN TAZE

13 Eylül Mucitler ve Araştırmacılar Haftası kapsamında değerlendirmelerde bulunan TAVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Faruk Şen  Türkiye’de mucitlere verilen değerin istenilen seviyede olmadığını belirterek, “Avrupa Birliği ile tam üyelik görüşmelerine başladıktan sonra ‘Türkiye bir mucitler ve araştırmacılar ülkesi olabilir mi?’ sorusunu kendimize çok yoğun bir şekilde sormalıyız. Türkiye Avrupa Birliği’nin belirli fonlarına para ödeyip bu para karşılığında sunduğu projeler çerçevesinde para alma hakkına sahip bir ülke haline geldi. Bugüne kadar yıllık verdiğimiz para katkı payı ve aldığımız proje payına baktığımız zaman bunların ülkemizin aleyhine yürüdüğünü görmekteyiz. Bunun en önemli nedeni Türkiye’de fazla mucit çıkarmamamızın yanında araştırmaya gereken önemi vermememizden kaynaklanmaktadır” dedi.

ÜNİVERSİTELER İLGİSİZ

Üniversitelerde bilimsel araştırmalara çok az ağırlık verilmekte olduğunu ve belirli üniversitelerin bu konuda önemli adımlar atarken, sayıları 200 ‘ü geçen üniversitelerin birçoğunda araştırmaların yok denecek kadar az olduğunu belirten Şen, “Sivil toplum kuruluşlarının da araştırmaya verdiği önem yükselmemektedir. Baktığınız zaman iş dünyasının üst örgütü olan TOBB’un veya yine TOBB’a bağlı İktisadı Kalkınma Vakfı gibi kuruluşların araştırma yapan kadroları ya yoktur ya da çok azdır. Bunun nedenlerini araştırmamızda fayda var. Ayrıca sanayide de AR-GE ‘ye ayrılan bütçeler artmamaktadır. Avrupa ülkelerinin bu konuda harcadıkları paralara ve bizim yatırımlarımıza bakarsak, Türkiye’nin bu konuda çok geri olduğu ortaya çıkmaktadır. Şimdi fazla yakınmadan “Bu konuda neler yapabiliriz?”, “Mucitlerimizi ve araştırmacılarımızı nasıl ön plana çıkarabiliriz?” gibi konularda devlet, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve partiler olarak neler yapmalıyız bunu araştırmakta yarar var” açıklamasını yaptı.

PARTİLER ZAYIF

Türkiye’deki partilerde ciddi araştırma birimleri olmadığını AKP, CHP, MHP ve HDP’yi incelediğinde araştırmacı kadrolarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Şen,bugüne kadar yakınmayla geçen zamanın bundan sonra atılımla geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Buna karşılık Avrupalı partilere bakarsan her partinin kendine yakın büyük bir araştırma kuruluşu vardır ve ekonomiden politik yaklaşımlara ve seçmen analizlerine kadar her türlü çalışmayı yaparlar. Türkiye baştan aşağıya araştırma ve mucitleri destekleme konusunda yeni bir politika oluşturmak zorundadır. Bilim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bu konuları teşvik etmelidir. Üniversite öğrencilerimizin de araştırmaya ağırlık vermeleri gerekmektedir.  Bunun için üniversite yönetimlerine iş düşmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi