Türkiye’de yeterli buz pisti yok

Çocukların büyük keyif alarak yaptığı buz hokeyine 4 yaşından itibaren başlayabileceğini söyleyen Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Bülent Akay, bu sporun yapılmasında en büyük sıkıntının tesis sayısının az bulunması ve diğer sporlara göre daha fazla maliyetli olması olduğunu belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 26.01.2016 09:28
  • Güncelleme Tarihi : 26.01.2016 09:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye’de yeterli buz pisti yok

NİLGÜN TAZE 

1991 yılında kurulan ve aynı yıl içerisinde Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu olan (International Ice Hokey Federation - IIHF) üye olan Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu bugün Türkiye'de buz hokeyi sporu ile ilgili birçok etkinlik düzenleyerek çeşitli başarılara imza atıyor. 1980’li yıllarda Amerikan üssünde ki askerlerin öncülüğünde, Ankara-Kurtuluş parkında bulunan buz pistinde Türkiye’de başlayan buz hokeyi 1992 yılında gayrı resmi olarak dört takımla kurulur. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anki, Polis Akademisi ve İstanbul Paten Spor Kulübü'nün katılımıyla deplasmanlı Türkiye Buz Hokeyi Ligi başlar ve 1992 yılında oluşturulan ilk Milli Takımımız, nisan 1992 de Güney Afrika - Joannesburg da yapılan C Gurubu Dünya Şampiyonası elemelerine katılır. 

Ülkemizde buz hokeyinin yaklaşık olarak 30 yıldır oynanmakta olduğunu ve buz hokeyinin 1980’li yıllarda  Ankara'daki Atatürk Buz Pisti'nde, Gençlik Parkı'nın donmuş havuzlarında ve İstanbul Korukent Buz Pistlerinde yapıldığını belirten Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Bülent Akay, “Fakat İlk kez 9 Ocak 1988 tarihinde, Ankara'da Amerikalı bir subay olan Glenn Brown'un ve İstanbul'da Sinisha Tomic'in antrenörlüğündeki iki takımın Ankara Atatürk Buz Pisti'nde karşı karşıya gelmesiyle ilk buz hokeyi maçı yapılmıştır. Karşılaşma -15 derece sıcaklığa rağmen yaklaşık 200 seyirci tarafından izlenmiştir. 1989 yılının Şubat ayında, Ankara'da, Türkiye'nin ilk olimpik buz hokeyi pisti olan Bahçelievler’deki  Buz Pateni Sarayı'nın açılmasıyla çalışmalar daha da hızlanarak aynı yıl Ankara Tarım Kredi Spor ve İstanbul Paten Kulübü arasında oynanan Türkiye'deki IIHF kurallarına uygun ilk buz hokeyi maçı gerçekleştirilmiştir” dedi. 

İMKANSIZLIKLARDAN ÇIKIŞ

Yaşanan gelişmelerin bunlarla sınırlı kalmayıp, Tarım Kredi Kooperatifleri Spor Kulübü’nün maddi katkılarıyla yurt dışından buz hokeyi malzemeleri getirdiğini ve sporcuların kendi imkânları ile sünger ve plastikten yaptıkları malzemelerinin yerini gerçek hokey malzemelerinin almaya başladığını belirten Akay, “1989 yılı ortalarına gelindiğinde ise, Cüneyt Kozan ve Fahri Paslı tarafından ilk hokey okulu kurularak Türk buz hokeyi böylece en önemli sporlardan biri haline geldi. Türkiye Buz Hokeyi Ligi 2005 senesinde Türkiye Buz Hokeyi 1. Ligi'nin kurulmasıyla birlikte Türkiye Buz Hokeyi Süper Ligi adını almıştır. Ülkemizde ilk resmi bayanlar müsabakalarımız 2006 yılında Atatürk Kupası adında düzenlenmiştir. Başkent Yıldızları Spor Kulübü, Anka S.K. ve ODTÜ takımlarının katılımı sonucunda Başkent Yıldızları Spor Kulübü şampiyon olmuştur. 2007 de ilk bayan milli takımımız kurularak IV. Division’da Romanya’da ülkemizi temsil etmişlerdir” açıklamasını yaptı.

KÜÇÜK YAŞTA EĞİTİM

Buz hokeyinin ana branşı olduğu Kanada, Finlandiya, İsveç gibi ülkelerde çocukların 3-4 yaşlarında buz pateni yapmaya başlayarak ortalama 2-3 yıl kayma eğitimi aldıklarını belirten Akay, alınan bu eğitimlerin ardından buz hokeyi branşına geçildiğini söyleyerek, “O ülkelerde çocukların bu spordaki başarısı göz önünde bulundurulur ve hemen hemen bütün spor branşlarında da küçük yaşta spora başlamanın önemi göz önünde bulundurulunca buz hokeyine de 2 yıl temel kayma eğitimi aldıktan sonra ortalama 6-7 yaşlarında başlanması bu spordaki başarıyı büyük oranda arttırır. Federasyon olarak oluşturduğumuz komitelerle ve yürüttüğümüz ve yenilerini oluşturmaya çalıştığımız projelerle buz hokeyini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Birçok ilde buz pistleri yapımına başlandı. Bunun yanı sıra belirlediğimiz buz pisti olmayan bazı illerde ya da buz pisti yapılmakta olan bazı illerde belirlenen okullarda inline hokey çalışmaları başlatarak buz hokeyine destek bir çalışma olacak projenin temellerini attık” ifadelerini kullandı.

RUH VE BEDEN SAĞLIĞI

Türkiye’nin dünya ülkeleri ile kıyaslandığında buz hokeyine olan ilginin kadınlarda üniversite öğrencilerden oluştuğunu ifade eden Akay, Ankara İstanbul, Erzurum ve Kocaeli’de kadın takımlarının bulunduğunu belirtti. Akay, “Şubat ayında Türkiye'de olacak bir Dünya şampiyonasına ev sahipliği yapacağız. Bu spor  insanın ruh ve beden sağlığına hız, beceri, strateji, kuvvet gibi özellikler kazandırıyor. Hokeyin çocuklara yararı fiziksel, duygusal ve zihinsel çok sayıda yoldan olur. Hokey fantastik bir egzersizdir. Hokey oynayabileceğiniz en iyi kardiyovasküler oyundur. Bu spor kardiyovasküler sistemin etkinliğini, kaslara daha çabuk oksijen taşınmasını arttırır. Diğer sporlarda sık sık görülen yaralanmalar kasların güçlenmesiyle hokeyde daha azdır. Kasların güçlenmesi ve dengenin gelişmesi yaralanmalardan koruyucudur. Buz Hokeyi oynamak çok fazla kalori yaktırır” şeklinde konuştu. 

YAŞAM BOYU GAYRETLİ VE SAĞLIKLI BİR BİREYLER

Birçok çocuğun lezzeti fazla ancak besleyici değeri düşük besinler yemeleri sonucu fazla kilo ve şeker hastalığı problemleri ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Akay, “Haftada bir ya da iki kez hokey oynamak çocukların bu çok sevdiği yiyeceklerin etkisini hem dengeler hem de evde hareketsiz kalan çocuklara dışarı çıkmak için arzu ve enerji verir. Hokey üst düzey koordinasyona ihtiyaç duyar.  Düzenli olarak oynanması çocukların motor becerilerini geliştirir, gözel koordinasyonlarını arttırır, uzaysal ilişkileri daha iyi anlamalarını sağlar. Ayrıca onların takip edip, kovalama becerileri için kuvvete ihtiyacı vardır. Güçlü kaslar dayanıklılığı arttırır ve daha kuvvetli kemik oluşumu sağlar.

Araştırmalar göstermiştir ki küçük yaşta hokeye başlayan çocuklar, hayatları boyunca bu spora devam etmektedirler. Gerçekte genç hokey oyuncuları üniversiteye geldiklerinde muhtemelen basketbol oyuncularına göre üç kat, futbol oyuncularına göre iki kata yakın bu sporu devam ettirmektedir. Bir çocuğu hokey programına sokarak yaşam boyu gayretli ve sağlıklı bir birey yaratabilirsiniz” dedi.

SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ

Bugünlerde hem eğlenmenin hem de fit kalmanın birçok yolunu bulunduğunu belirten Akay, hokeyin aerobik ve anaerobik elementler içeren total vücut çalışması sağlayan bir spor olduğunu söyledi. Akay, “Bu sporun süratli olması aerobik egzersizi, tüm büyük kas gruplarının etkin olması anaerobik aktiviteyi sağlar. Sonuç fiziksel ve mental olarak vücudun sağlığına faydanın artmasıdır. Bu sporu yaparken güvenlik en önemli öncelik olmalıdır ki sağlığa faydası olumsuz olmasın. Hokey kilo problemlerine yardım ettiği gibi şaşırtıcı olarak beyin fonksiyonlarına da yardımcı olur. Hokeyde kas gelişimi, el-göz koordinasyonu, karar verme, esneklik ve kardiyo en çok fayda gören alanlardır” açıklamasını yaptı.

YETERLİ BUZ PİSTİ YOK

Türkiye’de bu sporun en önemli sıkıntısının az sayıda antrenman yapılacak kriterlerde buz pisti bulunması olduğunu söyleyen Akay, “Az sayıda buz pistini paylaşmak zorunda kalan spor kulüpleri geç saatlerde antrenman yapmak zorunda kalabiliyorlar. Buz pistine ulaşmak için uzun mesafelerden gelen veliler bir süre sonra bu spora çocuklarını devam ettirmekte zorlanıyorlar. Buz pisti yapma maliyeti çok düşük olmasa da teknoloji ile maliyeti  düşüren sistemler mevcuttur. Yüzme havuzuyla yan yana yapıldığı zaman havuzu ısıtan sistemle buzu soğutan sistemin birbirini desteklemesi gibi” dedi. Üst düzey bir buz hokeyi oyuncusunun ortalama haftalık antrenman saatinin buz üstünde 14-24 saat aralığında seyrettiğini ifade eden Akay, “Saha vb. gibi sıkıntılardan ötürü ülkemizdeki birçok buz hokeyi olan ilde bunu uygulamak çok zor. Bu bir profesyonellik ve zaman gerektiriyor. Buz dışında da teknik ve kondisyon çalışmasını mutlaka yapmamız gerekli. Haftanın en az 4 günü buz dışı çalışma olması şart. Beslenmeye gelirsek mukavemet sporlarının tümünde olduğu gibi buz hokeyinde de protein ve karbonhidrat ağırlıklı antrenman ve maç günlerinde yaklaşık 4 bin kalorilik bir diyete ihtiyaç duyulur” ifadelerini kullandı.

FEDERASYON ÇAIŞMALARI 

U18, U20, kadınlar ve erkeklerde dünya şampiyonalarına katıldıklarını ve her klasmanda bir üst guruba yükselme aşamasında olduklarını belirten Akay, giderek daha kaliteli ve istikrarlı milli takımların oluştuğunu söyledi. Akay, “Oyuncular kendi bölgelerindeki takımlarının içinden sezon boyunca izlenen ve sezon içindeki seçmelerden kendini gösteren ve başarılı olanlardan seçiliyor. Takım sporu olduğundan yeterli sayıdaki ihtiyacımız olan forvet defans ve kalecileri belirleyerek asay kadrodan asıl kadroya geçiş yapıyoruz” dedi. Buz hokeyi A Milli Takımlarında bayanların Çin’de verdikleri mücadelede altın madalya kazanarak II. Divisio’nun B kategorisine yükseldiğini belirten Akay, “A milli erkeklerimiz III. division da verdikleri mücadele sonucunda 2. olarak gümüş madalya almışlardır. U18 takımız geçen sene III. Klasman B grubunda yaptığı mücadelede altın madalya sahibi olarak III. klasman A grubuna yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

*Buz hokeyinde Amerikan Ulusal Hokey Ligi'nde olduğu gibi kavgaları bizimde içinde olduğumuz IIHF maçlarında görmek çok zor. Kurallar sert ve cezalar ağır. Tabiki zaman zaman gerginlikler oluyor ama oyunun içindeki sertlik ve mücadele hırsından kaynaklı omuz omuza sertlikler bunlar. Seyirciye de seyir zevki vermesi için yapılan kavgalarda oluyor.

 * Üst düzey bir buz hokeyi oyuncusunun ortalama haftalık antrenman saati buz üstünde 14-24 saat aralığında. Ancak daha önce bahsettiğimiz saha vb. Sıkıntılardan ülkemizdeki bir çok buz hokeyi olan ilde bunu uygulamak çok zor . Bu bir profesyonellik ve zaman gerektiriyor. Buz dışında da teknik ve kondisyon çalışmasını mutlaka yapmamız gerekli. Haftanın en az 4 günü buz dışı çalışmamız olması şart. Beslenmeye gelirsek mukavemet sporlarının tümünde olduğu gibi buz hokeyinde de protein ve karbonhidrat ağırlıklı antrenman ve maç günlerinde yaklaşık 4000 kalorilik bir diyete ihtiyaç duyulur.* *Bu sene ilk kez webtv ile lig karşılaşmalarımızı tüm sporseverlerin izlemesini sağlayacağız.  Federasyonumuzun resmi internet sayfası www.tbhf.org.tr’de bulunan Buzhokeyi TV sekmesinden canlı olarak haftanın önemli karşılaşmalarını yayınlayacağız. Ayrıca özel televizyon kanallarından da maçlarımızın canlı yayınlanması için çalışmalarımız sürmektedir. Televizyon kanallarında yerimizi alırsak buz hokeyini geniş kitlelere sevdireceğimize inanıyoruz.

*Ayrıca Türkiye genellinde yaklaşık 800 minik sporcumuz gece gündüz demeden deneyimle antrenörler nezaretinde buz hokeyi antrenmanlarını yapmaktadır. Bu minikler buz hokeyinin gelecekteki milli takımını oluşturacaktır.

Prof.Dr. Bülent Akay Kimdir?

1968 yılında doğan Akay, 1989 yılında kazandığı Ankara Üniversitesi’nde lisans, yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 2005 yılında doçent, 2011 yılında profesör ünvanını alan Akay, 2006-2012 yılları arasında Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde dekan yardımcılığı, 2009 yılında da Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü yaptı. 2007-2014 arasında Ankara Üniversitesi Spor Kulübü Buz Sporları Branş Koordinatörlüğü, 2007-2008 tarihleri arasında Buz Hokeyi Federasyonu Eğitim Kurulu Üyeliği, 2008-2009 tarihleri arasında Buz Hokeyi Teknik Kurulu Üyeliği, 2011-2013 tarihleri arasında ise Buz Hokeyi Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Haber Merkezi