2

Bilime Gönül Verenler- 3 (Remziye Hisar)


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2016 08:04
  • Güncelleme Tarihi :

Bilime gönül veren bir kadın, bir anne… Dünyaca ünlü Fizikçi Feza Gürsey ve Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti’nin tek Türk azası Psikiyatrist Deha’nın annesi… Bilime, Kimya’ ya gönül veren başarılı bir kadın…

Kendisini şu sözlerle ne güzel tanımlıyor; “Doksan yıllık ömrümü özetlerken satır aralarına işgali, Kurtuluş Savaşı’nı, bizim kuşağımızın bağımsızlık tutkusunu ve bilime inancını yazdım. Ben yaşamımı kendi ellerimle kurdum, kendime güvenimi her güçlükte pekiştirdim. Zor günlerim oldu, şiirlere sığındım. ’Bir Kadın Sesi’ size ulaşırsa, nakış gibi işlediğim gençliğimi kendinizinkiyle karşılaştırın. O zaman belki bizleri daha iyi anlarsınız…”

Remziye Hisar 1902 yılında Üsküp’te dünyaya gözlerini açar. O sıralar Davut Paşa’da bulunan üç yıllık Mekteb-i İtidaiye’yi bir yılda bitirir. Okuldan mezun olduktan sonra Darülfünun’nun Kimya şubesine yazılır. Kimya’yı tercih sebebini ise şu şekilde açıklar; ”Fen derslerinde kanunlarda olsun, buluşlarda olsun hep yabancı isimler görmek beni kahrediyordu. Fen alanında bir tek Türk ismi görememenin ezikliği, bu dalda başarılı olursam giderilebilir sanıyordum. Çocukluk işte…” Okuduğu yıllarda Kimya şubesinde hiç bayan öğretmen yoktur. Öğrenci olaraksa 3 bayan dışında hepsi erkektir.

Bakü’de ve Adana’da belli dönemler Kimya öğretmenliği yapar. Fransa Sorbon’da ünlü bilim kadını Marie Curie’nin de bulunduğu ünlü hocalardan dersler alır. Doktorasını aldığı burs ile Fransa’da tamamlar. Jüri özel mansiyonu alarak övgülerle doktoradan mezun edilir. Doktoradan sonra İstanbul’a gelen Remziye Hanım İstanbul Üniversitesi’nde fizik, kimya alanında dersler verir. Oğlu ünlü fizikçi Feza Gürsey annesine 1959'da Amerika'dan yazdığı mektupta “Sen nasıl Sorbon’da büyük hocalarla temas edince yeni bir âlem keşfeden bir seyyahın heyecanını duymuşsun, ben de hakiki fiziği keşfetme heyecanını bu defa Amerika’da hissettim. İngiltere’de keşfettiğim fizik değil kültür dünyasıydı. Senin gençliğinde Sorbon, Göttingen, Cambridge ne ise, şimdi de Princeton, Brookhaven, Berkeley öyle oldu. Onun için senin gençlik tecrübeni ben ancak bu yaşta anlıyorum.”

İlk kadın Kimyacımız Prof.Dr. Remziye Hisar… İsteklerine ulaşmak için azimle mücadele verdi. İyi bir araştırmacı, kimyager, ev hanımı ve öğretmen... Mütareke yıllarında mesleğini devam ettirmekte ve hedeflediği noktalara gelmekte oldukça zorlandığını dile getiriyor. Fakat okuma tutkusu onu hep mücadeleye itmiş. Kadınların sadece öğretmenlik yapabildiği o yıllarda Remziye Hanım’ın ne derece yol aldığı aşikârdır. Remziye Hanım’ın hikâyesi bir başarı hikâyesi, Remziye Hanım tarihin içinde çınlayan ‘Bir Kadın Sesi’ dir. 

Bilime Gönül Verenler- 3 (Remziye Hisar)
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan