Sağlıklı beslenme aileler için birincil öneme sahip. Özellikle çocuklarımıza sağlıklı ve yiyebilecekleri yemek tarifleri hazırlamak zorundayız. Ben de evde güvenle hazırladığım tarifleri sizinle paylaşmak istedim. Kolay ulaşılabilir ve lezzetli tarifleri zorlanmadan mutfağınızda hazırlayabileceksiniz. Bugün sizlerle hem besleyici hem de doyurucu evdeki malzemelerinizle yapabileceğiniz manti tarifini paylaşacağım.
Hamuru için
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
İç harcı için
300 gram yağsız kıyma
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
1 adet soğan
Üzeri için
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yoğurtlu sos için
Yoğurt
Sarımsak
Tuz
Yapılışı:
Mantının hamuru için yoğurma kabına un, tuz, yumurta ve suyu alıp yoğuralım. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamından biraz sert bir hamur yoğurup, dinlenmeye bırakalım. İç harcı için soğanı rendeleyip, suyunu sıkıp geniş bir kaseye alalım. Üzerine kıyma, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyip yoğuralım. İç harcı hazırladıktan sonra tezgahı unlayıp iki eşit bezeye bölelim. Bezeleri yufkadan biraz daha kalın açalım. Açtığımız hamuru küçük küçük kareler olacak şekilde kesip hazırladığımız kıymalı harcımızdan ekleyelim. Ardından dört köşesini birbirlerine yapıştıralım. (Bu işlemi çok hızlı yapmamız gerekiyor, yoksa hamur kurur ve birbirine yapışmaz.) Bu arada geniş bir tencereye su alıp kaynatalım. Su kaynayınca mantıları ekleyelim. Bu arada kaseye yoğurt, sarımsak ve tuz alıp karıştıralım. Ayrıca sos tavamıza zeytinyağı, nane ve pul biber alıp kızdırıp ocaktan alalım. Mantılar su üstüne çıktığında servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve hazırladığımız sostan dökelim. Afiyet olsun…