Kurban Resmi

Çiftçiyi koru, tarımı kurtar


  • Oluşturulma Tarihi : 17.10.2019 06:57
  • Güncelleme Tarihi :
Çiftçiyi koru, tarımı kurtar yazının resmi

Türkiye’de çiftçiler her geçen gün güç kaybediyor. Belediyelerin denetimi altında açılacak üretici pazarlarıyla hem çiftçi kazanacak, hem de tüketici daha sağlıklı gıdaya ulaşabilecek. Greenpeace ekolojik bir gelecek için insanların belediyelerden üretici pazarı talep etmesi gerektiğini dile getiriyor. Kentlerde üretici pazarları açılıp, yaygınlaştıkça çiftçiler korunacak, vatandaşlar da iyi gıdaya ulaşma fırsatı elde edecek. İzmir’de hali hazırda Başkan Tunç Soyer bu projelere başladı bile. Üreticinin ürünlerinin alıcısıyla özgürce buluşabileceği üretici pazarları, İzmir’in birçok yerinde faaliyetine devam ediyor. Yerel ürünlerin üretiminin artması ve üreticinin gelirinin yükselmesi hedefiyle hizmet veren üretici pazarları sayesinde üretici, ürünlerini pazarlama imkânı buluyor.
SAĞLIKLI GIDA AZALIYOR
Greenpeace’in sunduğu verilere göre geçmişte tarım ülkesi olan Türkiye’de artık temel gıda ihtiyaçları ithal ediliyor. TÜİK verilerine göre tarım alanları 2001-2018 arasında yüzde 12 azaldı. 2018 yılında buğday ithalatı yüzde 32 arttı. 1970’te tarımsal istihdamın toplam istihdama oranı yüzde 65 iken bugün bu oran yüzde 7’ye kadar geriledi. Tekelleşen büyük tarım şirketleri yerel üreticinin gücünü kırıyor, fiyat egemenliği kurarak üreticiden ucuza alıp tüketiciye pahalıya satıyorlar. Topraktan soframıza gelene kadar pek çok kez el değiştiren ürünler hem üreticinin az kazandığı hem de tüketicinin pahalıya gıdaya ulaştığı bir denklemle sonuçlanıyor. Böylece çiftçiler ekolojik tarımın temel prensiplerinden biri olan gıda egemenliğini yitiriyorlar ve yerel, mevsiminde ve sağlıklı gıda üretimi her geçen gün azalıyor.
Şehirlerde yaygın olarak karşılaştığımız pazarlar semt pazarı olarak biliniyor. Semt pazarında aracılar yer alabilir ya da hallerden ürün alıp pazarda satış yapılabilirken üretici pazarında sadece üreticiler satış yapabiliyor. Yani üretici pazarında doğrudan çiftçiler kazanıyor. Üretici pazarlarının kurulması ve denetlenmesi yasaya göre belediyelerin sorumluluğu altında. Dolayısıyla yerel yönetimlere çok önemli bir rol düşüyor. Üreticilerin organize edilmesi, nakliye konusunda planlama yapılması ve pazar yerlerinin altyapısının hazırlanması belediyeler tarafından yürütülmeli. Ekolojik tarım modeli gıda tedarikini şirketlerin değil, üretici ve tüketicilerin kontrol ettiği bir dünyayı destekliyor. Bu, iklim kriziyle mücadele etmek için de çok önemli.
FAYDALARI NELERDİR?
Üretici pazarlarının hem çevreye hem üreticiye hem de vatandaşa ciddi anlamda faydaları bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde listelememiz mümkün olacaktır:

  • Yerel gıda üretimini teşvik eder
  • Çiftçiye ek gelir imkânı sunar
  • Tüketiciler burada taze sebze ve meyve bulurlar
  • Daha uygun fiyatlı alışveriş imkânı tanır
  • Kırsal ekonomilerin canlanmasına önemli katkıları bulunmaktadır
  • Aracı olgusunun aşılmasına ön ayak olur
  • Sağlıklı ürünlere kolay erişim
Greenpeace üretici pazarlarının artması için bir imza kampanyası düzenleyerek şu açıklamaları kullandı: “Gıda tedarikini şirketlerin değil, üretici ve tüketicilerin kontrol ettiği bir dünya aynı zamanda ekolojik bir gelecek anlamına geliyor. Bu, iklim kriziyle mücadele etmek için de çok önemli. Endüstriyel tarımla birlikte sayısı giderek artan zehirli gıdalar, tüketim çılgınlığı yüzünden her yıl milyonlarca ton ziyan edilen yiyecekler, betonlaşma ile birlikte küçülen tarım alanları ve geri kalmış ülkelerde gıdaya erişimin giderek zorlaştığı bir dünya. Böyle bir dünyada gıda gününü anımsamak çok değerli. Çiftçiyi korumak ve tarımın yeniden kalkınması için şimdi sen de belediyenden üretici pazarı talep et, imza ver!”
İMZA VER
Greenpeace’in “Çiftçiyi Koru Tarımı Kurtar!” sloganıyla başlattığı kampanyaya imza vermek için https://www.greenpeace.org/turkey/ web sitesine girerek, destek olabilirsiniz.
Günün Vegan Tarifi
Yaban mersinli mini muffin
2 fincan kepekli un
2 yk kabartma tozu
½ yk tuz
2 fincan yaban mersini
½ fincan bitkisel yağ
½ fincan soya sütü
¼ fincan agave nektarı
Hazırlanışı
Fırını 190 derecede ısıtın cupcake kaplarını dizin. Islak malzemeleri geniş bir kasede karıştırın. Daha sonra kuru malzemeleri ekleyin. Son olarak da yaban mersinini ekleyin. Küçük kaşıklar kullanarak karışımı fırındaki kaselere ekleyin. Muffin’lar kahverengi rengine ulaşana kadar yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin. (Uplifers)
 

Çiftçiyi koru, tarımı kurtar
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz