Veganların ve hatta vejetaryenlerin bile sıklıkla duyduğu sorulardan birisidir: “Proteini nereden alıyorsunuz?” Bu yazımda sizlere bu konuyla beraber veganlıkla alakalı birkaç kelam etmek istiyorum. Son yıllarda insanların farkındalıklarının gelişmesiyle beraber giderek veganlık, dikkat çekmeye devam ediyor. Veganlık son dönemlerde popülerliğini artırsa da ortaya çıkış tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. Her ne kadar bir beslenme modeline indirgense de veganlık aslında tüm hayatımıza kıyafetten ayakkabıya, yiyecekten kullandığımız diğer ürünlere kadar dikkat etmemiz gereken bir süreci belirtmektedir. Veganlık hayvansal her türlü ürünü tamamen hayatımızdan çıkarmayı ifade etmektedir.
Veganlık, ülkemizde daha yaygın olan ve daha çok bilinen vejetaryenlik ile karıştırılsa da aslında aralarında çok ciddi ve önemli farklar bulunuyor. Vejetaryen beslenme tarzında veganlıkta olduğu gibi “et” ve türevleri tüketilmiyor, veganlıkta ise tüm hayvansal ürünlere karşı duruş var. Vejetaryenlerin bazıları et, balık, tavuk yemezken süt ürünleri veya yumurta gibi hayvansal gıdaları tüketebiliyor. Vegan beslenme tarzında ise hiçbir hayvansal gıda kesinlikle tüketilmiyor. Aslında vegan beslenen bireyler sadece beslenme alışkanlıklarını değiştirmiyorlar. Aynı zamanda hayvan sömürüsüne neden olan her türlü tüketimi reddediyorlar. Yani veganlığın temelinde hayvanlara olan saygı var.
Veganların en sık duyduğu ve artık bıktığı sorulardan birisi “Proteini nereden alıyorsunuz?” Veganlar bitkisel kaynaklı tüm gıdaları tüketebiliyorlar. Veganlıkta protein ihtiyacının karşılanması aslında sanıldığı kadar zor değil. Özellikle bezelye, fasulye, nohut, mercimek ve soya ürünleri gibi kuru baklagiller, tofu, fıstık ezmesi, kaju ve diğer yağlı tohumlar en iyi protein kaynaklarından. Bununla beraber esmer pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, chia tohumu ve bulgur gibi tahıllar da tüketilebilir.
B12 KONUSU
Vegan beslenmede en çok sorgulanan bir diğer konu ise B12. Bu nedenle belirli aralıklarla kan tahlili yaptırıp bu vitamin ve mineraller açısından takviye almak gerekebilir. Tabi bu herkes için geçerli değildir ama yine de tahlil yaptırmakta fayda var. Yani diğer tüm beslenme çeşitlerinde olduğu gibi veganlıkta da sağlık sorunları yaşanabilir ama bu demek değildir ki veganlık sağlığa zararlı. Bundan ziyade iyi bir beslenme düzeni yaratmamak sorun yaşatabilir. Kaldı ki bu tüm beslenme çeşitlerinde karşımıza çıkabilecek bir sorundur.
Vicdanlı kalın…
Vegan protein kaynakları
Mercimek, tofu, börülce, kinoa, soya sütü, enginar, bezelye, kuşkonmaz, brokoli, yulaf ezmesi, badem, tahin, nohut, fıstık ezmesi, kakao tozu, kabak çekirdeği, ceviz, chia tohumu, kepekli pirinç, amarant, brüksel lahanası, avokado, yer elması, keten tohumu.
--
Günün Vegan Tarifi
Muhallebi
Malzemeler
500 ml. hindistancevizi sütü
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
Vanilya
Tarçın
Ceviz
Bitkisel sütümüzü, unu ve şekeri bir tencerenin içine alıp çırpma teli ile kaynayana kadar karıştıralım. Kaynarken içerisine vanilyayı ekleyip koyulaşana kadar pişirelim ve altını kapatalım. Daha sonra muhallebiyi kaselere bölüştürüp soğumaya bırakalım. Muhallebiyi ceviz ve tarçınla süsleyebilirsiniz.