2

Enfeksiyonlardan Korunma ve Su 2


  • Oluşturulma Tarihi : 15.11.2019 07:20
  • Güncelleme Tarihi :

Konuyu anlaşılır yapmak için, yine sorulu yanıtlı açmaya çalışalım. Şu şekilde sorulara birlikte karşılık verelim! Bakalım bu konuda duyarlılığımız artacak mı?
Bulundukları ortama göre suları sınıflandırma:
1)Deniz, 2)Havuz, 3)Akarsular, 4)Artezyen, 5)Kaynak, 6)Şebeke sularıdır.
Suları nasıl kullanıyoruz?
Banyo, bahçelerin sulanması, yüzme, temizlik, içme amaçlı kullanmaktayız.
Su nelerle kirlenir?
İnsanın, hayvanın çıkartıları (Dışkı, idrar vb.) ve kimyasal maddelerle kirlenir.
Suyu kirleten kimyasal maddelerin başlıcaları:
Arsenik kurşun, nitrat, talyum, benzen, karbon tetraklorür, hekzaklorobenzen vb.
Su ile ilintili enfeksiyonlar hangi yollarla olur?
1)Doğrudan sudan kaynaklanan enfeksiyonlar: Aynı su kaynağından çok kişinin yararlanması, ılıman ve sıcak iklim bunu kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse; tifo, para tifo, kolera, hepatit-A. Çözüm suyun kirliliğinin önüne geçmektir.
2)Su azlığı veya yokluğundan kaynaklanan enfeksiyonlar: Suyun niteliğinden çok niceliği önemlidir. Günlük temizlik ve diğer gereksinimler için suyun yeterli olmaması sorunu doğurur. Trahom, basilli dizanteri buna örnektir. Çözüm yeterli su teminidir.
3)Su ile ilişkili böceklerle aktarılan enfeksiyonlar: Sivrisineklerle aktarılan sıtma iyi bir örnektir. Çözüm durgun suları yok etmektir.)
4)Su aerosolleri ile ilişkili enfeksiyonlar: Klimalarla geçen lejyoner hastalığı buna örnektir. Çözüm klimaların (ve bunların su depolarının) düzenli aralıklarla temizliği ve kontrolüdür.
5)Kirli deniz suları ile: Hepatit-A, Norovirus, E.Koli, Tifo, Para tifo buna örnektir. Çözüm kirlenmenin önlenmesi, kirli denize girilmemesidir.
Su ile ilişkili enfeksiyonlarda kişisel faktörler:
Bağışıklığın yetersizliği, beslenme bozukluğu, mide asiditesinde azalma, alınan mikrop sayısının fazlalığı, ileri yaş enfeksiyon lehinedir.
Dünyada su ile ilintili hastalıkların rakamsal boyutu:
Tahmini olarak 250 milyon kişi hastalanıp, 5 milyondan fazla kişi ölmektedir. Ölenlerin çoğu çocuk yaş grubunda olup, işin ekonomisi ayrı bir sorundur. Su ile geçen ishal etkenlerine bağlı yılda iki milyonun üzerinde ölüm olmaktadır.
Su içilmesi ile oluşabilen enfeksiyon etkenler:
Virüsler (Enterovirüsler, Rota virüs, Hepatit-A ve E, Norwalk virüs …)
Bakteriler (E.Koli, Kampilobakter, Tifo ve Para tifo yapan bakteriler, Basilli dizanteri etkenleri, Vibrio kolera…)
Parazitler (Amip, Giardia... Askaris, oksiyür..)
Patlayıcı salgınlara neden olan etkenler:
Bunlar ağırlıklı olarak Vibrio Kolera, Giardia, Basili Dizanteri etkenleri, E.Koli, Legionelladır….
Su ile bağlantılı hastalıklardan korunma yöntemleri:
Her şeyden önce anaokulundan başlayarak temizlik konusunda kişilerin eğitilmesidir. Su Kaynağının kirlenmesinin önüne geçilmesi, Kurallarına uygun dezenfeksiyon, Filtrasyon. Dağıtım sisteminin kirlenmesinin önlenmesi, Su depolarının programlı bir şekilde temizlenmesi, klorlanması ve kontrolü gerekir.
YORUM VE ÖNERİ: Mademki gelecekte paylaşım savaşı su nedenli olacak; o zaman en kısa zamanda bilimsel veriler eşliğinde, bağımsız karar alıcı bir yapı oluşturmak gerekir. Bunun yasal alt yapısını hazırlamak, Koruyucu Hekimliği ön plana alan bir sağlık sistemini meydana getirmek şarttır. KORUNMA TEDAVİDEN HERZAMAN ÜSTÜN VE UCUZDUR.
 

Enfeksiyonlardan Korunma ve Su 2
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun